See kodu pakub mõnusalt üllatavaid ja huvitavaid lahendusi. Fassaadimaterjalina on kasutatud looduslikke materjale — asukohale omaselt on peamiseks välisviimistlusmaterjaliks puit. Tumedad termopuitpinnad vahelduvad suurte klaasekraanidega, mida ilmestavad roostekarva terasplaadid. Välisviimistluse idee kandub ka interjööri, kus enamik põrandapindu katab termotöödeldud puitparkett ja köögimööbli uste materjaliks on valitud happetöötlusega metall, mis jätab omanäoliselt roostes mulje.

Maja planeering on hästi läbi mõeldud. Tellijalt tuli alguses kaks kindlat suunda, mida nad ise soovisid oma kodus näha — puit ja värvid harmoonias klassikalise joonega. Kuna maja arhitektuur paneb alati mõnes mõttes interjööri plaanides suuna ette, siis tuli leida kesktee — et tellija soovid oleksid esindatud, kuid eksterjöör ja interjöör ei läheks omavahel konflikti. Sisearhitekt Ines Haak leiab, et sisearhitekti kohustus on austada arhitekti loodut ja sellesse integreerida oma ideed, mis seovad sisemise ja välimise tervikuks.

Interjööris tuli leida modernse stiili ja klassikalise joone kombineerimisel maitsekas tasakaal, kus oleks näha viiteid klassikalistele elementidele, kuid säiliks ikkagi modernsus, et peegeldada seal elava pere moodsat elustiili.

Kasutati kolme elementi, kus on näha klassikalisele lahendusele viitavaid ideid — kalasabamustrisse laotud puit- ja kiviparkett, tahvelseinu imiteerivad seinalahendused ja ornamentidega keraamilised plaadid pesuruumides. Need kolm tugevat elementi joonistavad tugevalt välja tellija algse soovi ja idee. Eesmärk oli neid detaile kasutada viisil, et need ei järgiks trendi, vaid isikupära.

Isikupärane on ka värvivalik. Eramu koloriidis on kasutuses julgeid värvikontraste — must ja valge ning sinine ja punane. Sinine ja punane värvilahendus on midagi, mis muidu pole kindlasti paljude esimene valik, kuid kui neid toone natuke siia-sinna keerata, siis mängivad nad ilusti kokku — koobaltsinine ja marsala punane. Elutoa seina lahendus seob interjööris esinevad värvid — kuubikutena mööda seina üles roniv kapimaht iseloomustab hästi julget tellijat.

Tahvelseintega on ümbritsetud kaks ruumimahtu — garderoob esiku ja söögitoa osas ning tualett vannitoa ja saunakompleksi osas. Mõlemad mahud on nähtavad kolmest küljest, tuues seinapinnad ülejäänud pindadest esile. Kogu eramu põrandaid katab ühes suuruses lippidest kalasabaparkett. Eluruumide termotöödeldud puitparketi lipi suurus on tellitud sama, mis sanitaarruumides kiviparketi lipil. Üleminekukohtades on lipid otsapidi kokku viidud, et jätk tunduks võimalikult orgaaniline ja loomulik.

Pesuruumides on kasutatud erinevaid keraamilisi plaate, mida ühendab üks ornamendi keel, moodustades terviku ka põrandale pandud kiviparketiga.

Tasakaalu hoidmiseks on kõikide lahenduste kõrval näha minimalistlikke, puhta ja selge joonega mööbli- ja siselahendusi. Näiteks laste pesuruumis-tualetis on koobaltsinine seinaplaat efektse ornamendiga, millesse on põimitud ka vanaroosat. Põrandal on hiirehall kalasaba-kiviparkett ja mööbli toon valiti keraamilise plaadi sees esineva sinise järgi. Need värvid ja mustrid loovad terviku.

Vanemate magamistoa avatud vannitoas on kasutuses teistsugune, kuid sama seeria seinaplaat. Mööbli toon on taas valitud plaadi seest ja selleks on 2015. aasta trenditoon marsala punane. Saunakompleksi tualetis on kolmas ja sauna pesuruumis neljas seinaplaadi lahendus, kuid need moodustavad ühe komplekti. Näiteks jookseb marsala punane joon sisse tahvelseinas, kus 10-millimeetrised liistuvahed on värvitud just selle tooniga. Kõik lahendused on omavahel seotud.

Vannitoast avaneb magamistoa kaudu vaade rohelisele, mändidega pikitud privaatsele õuele. Vannituba ja magamistuba eraldab visuaalselt õhkõrn klaasvahesein, valges metallraamis on üleminekuga klaasid. Algusest peale oli idee, et klaassein võiks olla selline, mis ei lõhuks ruumi kaheks, vaid tekiks avatud ja õhuline ruum. Avatud vannituba on küll tore ja üliefektne, kuid tegu on ikkagi päris privaatse ruumiga — vastuolu funktsiooni ja visuaalse vahel. Nii sündis idee gradiendiga klaasist, kus alumine osa on läbipaistmatu ja ülevalt hajub läbipaistvaks. Vannitoas seistes näed sealt välja ja loomulik päevavalgus pääseb ruumi, kuid varjatud on õlgadest allapoole jääv osa. Sellist uduefektiga sujuva üleminekuga lahendust oli keeruline Eestist saada — lõpuks tegi seina hoopis üks autotuunimise töökoda.

Köök on kodu süda ka selle eramu puhul. Söögitegemise ala kujundamisel tuli pere kaasa Inese välja valitud julge materjalivalikuga — domineerivaks on roostekarva metall-laminaat.

Köögi kapipindadele pakuvad tuge mustast põletatud graniidist tööpinnad ja eritööna tellitud musta tooni Warm Northi söögilaud köögis ja elutoas. Et roostekarva viimistlus ei neelaks kogu interjööri, on raskus suunatud alla — alumised kapid on raskepärasema viimistlusega ja ülemised laeni kõrguvad kapid on seinaga sama värvi. Ligi pääseb sinna kõrgele redeliga.

Kogu eramu valgustid ja lülitid ning pistikud on valitud mustad, mis tulevad heledatelt seinapindadelt kontrastsetena esile ja lisavad isikupära.

See kodu on hea näide sellest, kuidas üks objekt saab olla täiesti tellija nägu, kuid sündida sisearhitekti joonest — hea koostöö, kus mõlemad pooled kuulavad teineteist, kuid ei kaota ennast.

Lugu ilmus esimest korda Eesti Ekspressi kuukirjas Moodne kodu 26. septembril 2016.

LOE VEEL: