Berliini südames asuva korrusmaja arhitekt on Saksa arhitektuuribüroo Eike Becker Architeckten. Kui muidu valitseb Mitte linnaosas ajaloolise arhitektuuriga linnapilt, siis modernne kümnekorruseline elamukompleks sobib siia aktsendiks valatult. Hoone ühisalade kujunduskontseptsiooni autor on Philippe Starck — sellest ka maja nimi ja kaubamärk Yoo Berlin by Philippe Starck. Eesmärk oli luua midagi uut ja eristuvat: jõeäärne asukoht annab selleks hea pinnase. Hoonekompleksi juurde kuuluv roheline siseõu on samuti eriline ja Berliini mõistes luksus — oaas keset südalinna. Asukohta võib võrrelda Londoni Hyde Parki või New Yorgi Central Parki vahetu lähedusega.

Kinnisvaraettevõtte Swiss Property AS kujunduskontseptsiooni lähteülesanne Art Loftis oli luua galeristist korteriomanikule keskkond, kus oma kogu väärikalt eksponeerida. Ruumikujundus mõjub peaaegu hüpnootiliselt.

Avatud planeeringuga alumisel korrusel on valged ja siledapinnalised seinad — värvi saab soovi korral sisse tuua tekstiili ja kunstiga. Omaette kunstiinstallatsiooniks võib Kätlini sõnul nimetada läbi kahe korruse rippuvat pendlit, mis peenesse marmorliiva meditatiivselt jooni tekitab. Kuna üleliigne trepiava seisis kasutult, oli väljakutseks see millegagi täita. Nõnda valmiski skulpturaalne poleeritud roostevaba pendel eesti metallikunstnikult Kalle Pruudenilt.

Suur osa kahel korrusel kulgeva elamise sisust — isegi kroomitud elementidega uksed — on valmistatud eritellimusel Eestis. Esimesel korrusel paiknevad elutuba, söögituba ning köök koos sahvri ja majapidamisruumiga. Teiselt korruselt leiab neli magamistuba, neist kaks privaatsete vannitubadega. Suurest magamistoast saab astuda sisehoovi avanevale rõdule. Neli magamistuba on muuseas Berliini Mitte elurajoonis üsna haruldane nähtus.

Pilgupüüdjaks on selles võluva kodu elutoas põrandasse uputatud istumisala. Lisaruum naabrite arvelt andis võimaluse luua midagi eripärast ja nõnda kujunes lounge’is huvitav tasapinnalisus. Avar diivan lausa kutsub puhkama. Meeleolu loob ökosõbralik puldist juhitav bioetanoolkamin.

Interjööris on kasutatud mitmel pool kõrgläikelakki ja kroomitud detaile, materjalid on peened ja just sellesse korterisse sobilikud — eebenispoon, naturaalsed nahk ja siid, looduskivi.

Nagu ikka, on ka selles kodus võtmesõnaks „valgustus”. Kätlini, Tiina ja Katy sõnul peab valgus valge ruumi — selle vormi ja pinnad — ellu äratama, sealjuures ise domineerimata. Omavahel on kõlama pandud sellised disainvalgustite tootjad nagu Viabizzuno (Itaalia), Delta Light (Belgia), Tom Dixon ja Niche. Eriliseks pärliks osutus ViaBizzuno süvisvalgusti Taglio, mis mõjub kui kergelt seina painutatud paberileht.

Art Lofti loomisega alustas Kätlin, kuid andis siis teatepulga edasi Katyle ja Tiinale, kellele jäi vedada ka lõpuosa. Kätlini sõnul oli lõpptulemus kui pildi sisse minek, sest kõik, mis varem peitus peas ja seisis paberil, oli nüüd valmis saanud. Hästi rahul on naised sellega, et koloriiti suudeti hoida minimaalsena. Edevus ja filigraansus tulid kaunilt esile ning puhtad värvid ja materjalid liigsete lisanditeta oli ainuõige valik. Nii pääsevad hoolikalt valitud detailid mõjule.

Fakte

  • Art Loft on Kätlini, Tiina ja Katy üks esimesi töid ning koostöös šveitslasest kinnisvaraettevõtja Oliver Wolfensbergeriga loodi Swiss Property AS.
  • Saksa keele oskus on hädavajalik, firma korraldab ladusaks kommunikatsiooniks keelekursust.
  • Omaette väljakutseks sai kogu logistika organiseerimine. Peale korteri sisustamise oli sisearhitektide õlul ka suur osa siseviimistlustöödest ja montaažist, toeks väga hästi toimiv logistikaosakond.
  • Swiss Property AS panustab praegu elementmajade arendusse ja tootmisse. Eestis ja Šveitsis on kokku ligi 70 töötajat, eraldi on kaheksaliikmeline sisearhitektuuriosakond.
  • Töö kulgeb justkui laboris, võimaldades katsetada materjalide ja võtetega.
  • Kvaliteetne mööbel valmib Swiss Property ASi enamusosalusega Eesti ettevõttes.
  • Art Loft on müügis 3,6 miljonit euroga. Korter on tähelepanu köitnud mitmel pool maailmas ja selle üürimise vastu on huvi tundnud isegi üks Hollywoodi staar.

Lugu ilmus esimest korda Moodne kodu kuukirjas 22. detsembril 2015 Eesti Ekspressi lisaväljaandena.