Nii nagu on avanenud rõdu- ja terrassiomanike meel ja silmad, laienenud fantaasia, kõrgenenud nõudmised, on kadumas ka piir kättesaadava ning kättesaamatu vahel. Kaupleja on agaram ja ostja targem, ka isetegemise rõõmust osatakse aina enam lugu pidada. Nii mõnigi valgekrae on vahele jäänud sae, pintsli ja betoonitünniga, saavutuseks iseehitatud õueköök ja oma kätega valmistatud tervislikud grillroad. Nähtus on hingekosutavalt sagenev. Aeg on andmas iseloomu: vaimu, hinge ja iseloomu tahetakse tajuda igal sammul. Nurgakeselt õuel oodatakse meditatiivset kosutust, funktsionaalsust, ülalpidamis- ja hoolduslihtsust, tegemata järeleandmisi visuaalses pildis, soovides maksimaalset terviklikkust, tervislikkust, tasakaalu ja kvaliteeti.

<em>Vice versa</em> tubasele furnituurile annab rannamööbli ja taimestikuga ka linnasüdames rõdule-terrassile luua mõnusa mereäärse meeleolu ja sedasi suve endale lähemale tuua. SKARGAARDENi lamamistool H55. www.ulaelu.ee

Mööbel, mis on disainitud aeda ja terrassile, erineb aina enam tubasest ainult ilmastikukindluse, aga ka hoolduslihtsuse poolest. Sama hästi võib terrassimööbli hooajaväliselt tuppa kolida ja pilt on endiselt õdus ja loomulik. Terrassid erinevad aina vähem tubadest, on kaminaid ja valgusteid, mis sulatavad-ühendavad osavalt piiratud ning piiramatuid eluruume.

Väljapanek Giardina 2017 aiandusmessilt Zürichis

On tähelepandav, et toaruumi trendid peavad õuega agaralt sammu ja täheldub mitmeid kattuvaid võtteid. Innovatiivne naturaalsus materjalides ja vormides. Looduslikud materjalid minimalistlikus vormis kõrvuti inimloomeliste materjalidega. Näiteks betoon — materjalina tuttav ja tohutult võimalusi pakkuv — mööblis, tööpindadena, vaaside ja pottidena, minimalistlikust rustikaalseni, kombineerituna looduskivi, terase ja plekiga. Mood pakub rustikaalset minimalismi, naturaalsetel materjalidel on siin kohustuslik roll täita.

Marset Santorini valgustid Segev Kitchen Gardenis

Kui looduse looming tundub liiga askeetlik, suunavad trendid viida kunstile ja disainile. Miks mitte kujundada oma rõdu, toetudes ekstravagantsele kastekannule või sõnajalapotile, mis ka ilma taimeta on vaatamisväärsus iseenesest. Kunstkäsitöö on kõrges hinnas ja sellest on kõrgelt lugu peetud, niivõrdki, et kui tegemist on oma käte tehtud tööga, võib ainult selle liitsõna tagumist poolt ülima uhkusega kasutada.

GARDENGLORY kastekann ONYX, aiapott LION, kühvel ONYX, www.ulaelu.ee

Et mitte kõik ei suuda nautida poolepäevaseid muruniitmisretki ja mõnigi pistaks sõrme mulda kummikuid jalga panemata, on tähelepanu suurimas keskmes terrassiaiad ja rõdud. Lausa nii, et kui süveneda aiandusteemalistesse trendidesse, on esikohal ja enim kajastamist saav teema potiaiandus. Võluvalt saab oma tuba õuega ühendada kasvõi aknalaua kaudu ja abiga. Puidust kastidel, riiulitel, põnevatel esemetel, okstelgi on endiselt ja jätkuvalt jõud tõmmata kõik ümbritsev loodusega tasakaalu. Liiatigi on raske leida midagi, mida praegu juba potis või konteineris kasvatada ei õnnestuks. Mõnusaks rõduks piisab, kui ilmestada mõnda funktsionaalset eset tabava kobara pottidega või mõne erilise betoonist taimelavaga. Rääkimata köögist. See ootab meid õue ammu enne, kui päike kõrgelt käib. Viimane on köitev ja suur ka eraldi teemana.

Betoonkonteineritest taimealused Gray to Green, disainer Caroline Brahme töö Greenworksile

Püüdmata kedagi kurvastada, aga rõõmustades alati positiivse vaatenurga üle, näikse ka jõulud olevat juba temperatuurilt õue lubavad. Nii või naa — hinnakem hetke, kui see on käes. See tähendab praegust.

LOE VEEL:

ÄGEDA AIARUUMI leiab sellest Suurupis asuvas kodust: KODU │ Armastus betooni vastu — värvikalt rahulik elu hallis