Kui oled mõelnud sel kevadel oma välikööki uuendada, laiendada või suisa uut ehitada, anname sulle mõned nõuanded, mida tasuks enne asja kallale asumist arvesse võtta.

Vali asukoht ja tarvilikud funktsioonid
Kõik saab alguse asukohast ja põhihoone arhitektuurist. Väliköök kui arhitektuurne element võiks sobituda olemasoleva hoone mahuga, tekitades harmoonilise terviku.

Foto: Ulaelu.ee

Mõtle läbi, kas köök peaks olema statsionaarne või mobiilne, et vajadusel saaks seda siia-sinna nihutada. Ülemäära keeruliseks ja seadmeterohkeks ei maksa välikööki kujundada. Logistiliselt ei teeks paha, kui selle asukoht ei jääks kaugele majas olevast põhiköögist. Tavaliselt tuleb käia mõlema köögi vahet sagedasti, isegi rohkem, kui esialgu arvatakse. Mõtle ka sellele, mitmele inimesele tavaliselt süüa tehakse ja kas korraldad suuremaid üritusi?

Fotol: WWOO betoonmoodulitest väliköök

Vae enne ehitama hakkamist läbi, kas vajad seadmetele elektrit. Kasuks tuleb ka veevõimalus. Väliköögi puhul piisab, kui saad vajaliku vee tuua kastmisvoolikuga ja ühendada see segistiga või võtta voolik kasutusele segistina, nagu pakub Ulaelu oma väliköögilahenduses.

Tähtis on veel köögi paiknemine ilmakaarte suhtes — päikese eest varjatud kohta ära kööki kavanda.

Kui maht on teada, tasub läbi mõelda funktsioonid, mida välikööki soovitakse. Võimalusi on palju: söegrill, gaasigrill, teppenyak, plancha, pitsaahi, gaasipõleti (vokk), pliit, valamu, maitsetaimede kasvatamise võimalus, suitsuahi, külmik, kamin, panipaigad, varikatus, valgustus, soojuskiirgurid. Lähtu oma eelistustest!

Foto: Ulaelu.ee

Väliköögi võlu on eelkõige see, et erinevalt tavaköögist on seal võimalik valmistada toite, mida toas tavaliselt teha ei saa. Klassikalistele võimaluste nagu söe- ja gaasigrill kõrval tasub mõelda uutele võimalustele, näiteks pitsa-grillahjule, teppenyak’ile (grillimine ülikuumal terasplaadil), keraamilisele grillile (toitu valmistatakse ühtlasel kuumusel tunde).

Pitsa-grillahjud on enamasti mitmefunktsioonilised: peale pitsa küpsetamise saad ka grillida, valmistada pajarooga ning õhtu lõpetuseks teha magustoitu. Ahjuga kaasnev kamin on meie kliimas tänuväärne — nii emotsiooni kui ka sooja mõttes.

Panipaikade, sahtlite ja kappide plaanimisel ja paigutamisel lähtu pigem põhimõttest „mida vähem, seda parem”. Mõtle hästi läbi, mille jaoks soovid neid kasutada ja mida neis ladustada. Tihti kipuvad kapid-sahtlid koguma tolmu, probleemiks saab ka niiskus. Pikemas perspektiivis — mida lihtsam ja hooldusvabam köök, seda parem.

Foto: Ulaelu.ee

Betoonmoodulitest väliköök
Aiapiirde loogikal põhinev ja ka aiana kasutatav betoonmoodulitest väliköök WWOO on hollandlaste loodud ja põhimõtteliselt hooldusvaba. Mitmefunktsioonilistes tööpindades on võimalik kasutada keraamilisi grille, gaasipõleteid (vokk), gaasigrille ja valamut. Võimalused on loodud ka kaminale ja välidušile. Hea näide funktsionaalsest, kuid lihtsast köögist, mis sobib nii moodsa eramu kui ka klassikalise, maalähedase villa tagahoovi.

WWOO väliköök

Materjalid
Väliköögi puhul mängivad suurt rolli õiged materjalid, mis peaksid olema ilmastikukindlad ja kergesti hooldatavad. Kõikuv temperatuur, vihm, tolm ja päike seavad materjalidele kõrged nõudmised.

Soovituslikult võiks kasutada termotöödeldud ja õlitatud puitu, looduskivi, betooni, roostevaba terast, tsingitud terast, alumiiniumi ja malmi.

Foto: Ulaelu.ee

Kui statsionaarse väliköögi jaoks vajadus puudub, võib kaaluda mobiilset lahendust, mis annab võimaluse õueala vajadusel ja ilma järgi ümber kujundada. Taanlaste malmist Morso pitsaahju saab vajadusel kasutada grillahjuna ja õhtu lõpetuseks kaminana — ideaalne kaaslane pikemateks suveõhtuteks parimate sõprade seltsis.

Foto: Forno. Morso pitsa-ahi

Mobiilseid lahendusi leiab ka Eestist. Ulaelu loodud minimalistlik moodulköök võimaldab komplekteerida just endale meelepärane lõpptulemuse. Valikust leiab tööpinnad looduskivist, termotöödeldud ja õlitatud saarest, söegrilli ja valamu. Ulaelu idee on selge ja konkreetne: söögivalmistamine õues peab olema mugav, lihtne ja nauditav. Läbimõeldud disainiga stiilne õuemööbliseeria kutsub isegi meie napis suves aiaelu täiel rinnal nautima.

LOE VEEL: