1. Jäta seinavärvi valimine viimaseks

Peale kodu soetamist on mingis mõttes loogiline alustada seinte värvimisest ja siis möbleerimisest. Sisekujundajate sõnul pole see aga enamasti kõige parem lahendus. Värvide valik on tohutu — olemas on tuhandeid erinevaid värvitoone ja nende varjundeid. Iga värvitoon näeb igas erinevas kodus erinev välja, sest valgus ruumides on erinev. See omakorda tähendab seda, et värv, mis sobis ideaalselt eelmisesse kodusse, ei pruugi uude elamisse hoopiski mitte nii hästi sobida. Lisaks peaks seinte värv aitama esile tuua ja rõhutada mööblit, kunstiteoseid, vaipu ja muid sisustuselemente. Nii on parima värvitooni välja valimiseks oluline, et kõik see kraam juba su kodus kohal oleks.

Elegantne eluruum eeldab seda, et seal on piisavalt liikumisruumi. Eriline ja omanäoline kodu ei vaja tihedalt täistuubitud mööblit vaid üksikuid silmapaistvaid ja funktionaalseid esemeid. Osta tasuks pigem vähem, aga kõrgema kvaliteediga mööblit.

Sama reegel kehtib ka sisustusaksessuaaride kohta. Tee oma kogutud esemete seas tõsisem inventuur ja praagi välja esemed, mis su ruumi ei sobi. See ei loe, et tegemist on vanatädi pärandusega. Kui see sulle ei sobi, siis leia sellele uus kodu (kasvõi teises toas). Kui pelgad, et tuba jääb liiga tühi, aitavad tühja kohta täita toataimed.

Foto: Alvhem.com

Galeriid ja muuseumid riputavad kunstiteoseid arvestusega, et nende keskjoon jääks põrandapinnast 145 -152 sentimeetri kõrgusele. Kõrgete lagedega ruumis võib paratamatult tekkida tahtmine pilte kõrgemale riputada, kuid lähtu siiski inimese, mitte ruumi mõõtmetest. Sama võib juhtuda siis, kui pildiriputajaks on pikka kasvu inimene. Kui kahtled õiges kõrguses, tee ruumist pilt. Foto võib hämmastavalt palju ruumi kohta paljastada ja tuua esile proportsioonid, mida silmaga ei näe. Soovi korral prindi pilt välja ja joonista sinna peale detailid. See aitab sul aru saada, kas ruumi sobiks suurem või väiksem kunstiteos. Sama nippi kasutavad sisekujundajate kõrval ka teatri- ja filmikunstnikud.

Foto: Alvhem.com

On olemas kolm toimivat võimalust, kuidas mööblit ja vaipu omavahel kokku sobitada. Et leida enda ruumi jaoks õige, tasub katsetada!

Kõik vaiba peal: Vaip on piisavalt suur, et kogu mööbel mahub oma täies mõõdus selle peale ära. Selline kompositsioon loob luksusliku õhkkonna. Veenduda tasuks vaid selles, et kõigis neljas küljes jääks vaiba ümber vähemalt 30-45 cm vaba põrandapinda.

Foto: Fantastic Frank

Kõik vaibalt maas: Kui tegemist on väiksema ruumiga, siis on vaiba mööblist vabana hoidmine suurepärane ja soodne valik. Kuid ära vali liiga väikest vaipa — vaip võiks ulatuda kõigi tugitoolide/diivanite eesmiste jalgadeni.

Esijalad vaibal:
Säti mööbel vaibale nii, et kõigi tugitoolide/diivanite eesmised jalad oleksid vaiba peal. See aitab sisustust üheks tervikuks liita ning loob hästi defineeritud ruumi, jättes samas mulje avatusest.

Foto: Shutterstock

Mõni hindab merestiili, teine kogub põdrasarvi ja kolmas armastab rohkelt maalähedast puitu. Siiski tasub vältida liigsetesse klišeedesse langemist. Kasuta ära oma armastatud temaatika, aga ära muuda kogu elamist teemapargiks. Kodu on omapärasem ja harmoonilisem, kui on mängitud erinevate värvide, materjalide ja aksessuaaridega. Katsetada võib ka erinevate stiilide miksimist.

Igas lavastuses on peaosatäitjad ja neid toetavad kõrvalrollid. Sama kehtib ka sisekujunduses. Leia oma kodu staar ja loo sellest ruumi ankruna toimiv fookuspunkt. Lase teistel esemetel kõrvalosatäitjate rolli jääda. Ei tasu eeldada, et kõik sisustuselemendid oleksid peaosatäitjad — sellega tekitad vaid visuaalset müra. Fookuspunktiks võib olla ühevärviline aktsentsein neutraalsel foonil, efektne köögikubu, kaminasimss, uhke kunstiteos elutoas või pilkupüüdev voodipäits magamistoas. Mis iganes see ka pole, vali midagi sellist, mis tõmbab tähelepanu.

Foto: Fantastic Frank

Arvesta ka pilgu liikumise trajektooriga. Fookuspunkt peaks ühest ruumist teise vabalt näha olema, pilgu ette ei tohiks jääda takistusi. Seetõttu on parim koht fookuspunktile tavaliselt otse ruumi sissepääsu vastas.

See, mis näeb poes hea välja, võib koju tuues tunduda elevandina keset tuba. Või siis vastupidi — see osutub liiga tillukeseks ega paista üldse välja. Arvesta alati ruumide mõõtkava ja proportsioonidega. Ka siin on lihtsaks nipiks teha kujundatavast ruumist pilt, see välja printida ja õiges mõõtkavas potentsiaalsed mööblileiud peale joonistada.

Professionaalid loovad erinevate valgustuskihtide abil huvitavaid lahendusi ning toovad ruumidesse põnevust ja mitmekesisust. Ruumis, kus kõik on ühtlaselt valgustatud, ei tule üksikud detailid esile. Vali välja fookuspunkt või kaks ja rõhuta neid. Ruumile põnevama ilme andmiseks kasuta üldvalgustitele lisaks mõningaid madalamaid valgusallikaid, näiteks laua- ja põrandalampe. Köögis võid valgustada töötasapinna taha jääva seina või lisada klaasustega kappide sisemusse valgustid. Hea lisanüansi annab seintel rippuvate kunstiteoste valgustamine.

Foto: Fantastic Frank

Just isikupära on see, mis ühe ruumi suurepäraseks muudab. Mida enam sa katsetad, seda paremini sa näed, mis töötab ja mis mitte. Kaasa sisekujundusse ootamatuid dramaatilise efektiga elemente. Näiteks tavapärast erinevad väikese „kiiksuga“ tumbad, robustsed raamatukogu-stiilis riiulid või üleelusuuruses lühter laes. Need lisavad ruumile iseloomu. Kui soovid, et su ruum tõesti vau-efekti tekitaks, siis unusta kõik tavapärane ja igav!

Kuigi mõningate juhtnööride olemasolu annab inimestele oma kodu sisustamisel ja kujundamisel hea lähtepunkti, ei tasu kinni jääda ajakirjas nähtud piltidesse. Iga kodu on unikaalne ja iseloomustab oma elanikke. Lähtu oma valikutes isiklikest eelistustest ja julge oma maitset näidata, sest lõppude lõpuks on kõige tähtsam end iseenda kodus hästi ja õnnelikuna tunda!

LOE LISAKS: