Kogusime kokku mõned kasulikud nipid, mille abil kodust ebameeldivad lõhnad eemal hoida.

Hoia kodutekstiil puhas

Pikalt hooldamata kodutekstiil on levinuim põhjus ebameeldivate lõhnade tekkeks. Nii kardinad kui vaibad imavad endasse söögitegemisel tekkinud lõhnu. Isegi kui regulaarselt tolmuimejaga vaipu puhastada, ei pruugi sealt kätte saada kuivanud vedelikke. Vaipade, kardinate ja mööblitekstiilide sügavpuhastus on töö, mis tuleks kas koduste vahenditega või spetsialisti abiga võtta ette vähemalt kord aastas. Seetõttu on tark valida elamisse masinpesu kannatavaid kardinaid ja mööblit, millel on eemaldatav pealiskangas. Sama kehtib ka pleedide kohta - ära unusta neid aeg ajalt pesta või keemilisse puhastusse viia. Voodipesu soovitatakse vahetada nädala-paari tagant. Lisaks võimalikule ebameeldivale lõhnale võib pikalt kasutuses voodipesu tekitada astmat ja allergiaid. Kodutekstiili tasub lisaks pesemisele ka triikida, sest ainult nii hävivad kõik riidekiusse pesa teinud bakterid.

Foto: Ikea.fi



Tuuluta tuba iga päev

Et ebameeldivad lõhnad, viirused, hallitusseened ja bakterid kodust eemal hoida, tasub tuba iga päev ja iga ilmaga tuulutada. Kuigi talvistes tingimustes tähendab see energiakulu, tasub see harjumus end kuhjaga ära. 15-20 minutit on täiesti piisav aeg, et täita tuba värske õhuga ning elimineerida õhus leiduv tolm ja bakterid. Lisaboonusena tugevdab igapäevane tuulutamine tervist ja immuunsüsteemi.

Puhasta elektripirne

Kõlab veidralt, aga tihti on ebameeldiva lõhna põhjustajaks just elektripirnidele kogunenud mustus, mis hakkab pirni soojenedes odoore levitama. Rohkem esineb see probleem küll suitsetajate kodus, kuid ka köök võib olla potentsiaalne ohuallikas pindadele kleepuva mustuse tekkeks.

Foto: Unsplash / Diz Play

Vaheta ventilatsioonisüsteemidel filtreid

Õksoojuspumpade, ventilatsiooniavade ja konditsioneeride filtrid on kohad, mis vajavad pidevat puhastamist. Kõik loetletud süsteemid töötavad puhastatud filtritega efektiivsemalt.

Ära lase hallitusel tekkida

Kui sinu vannituba või tualettruumi külastab aeg-ajalt hallitus, puhasta regulaarselt pindasid spetsiaalse hallitusevastaste vahendi või klooriga. Lisaks sellele, et hallitus on tervisele ohtlik, levitab see ka ebameeldivat lõhna. Kehvema ventilatsiooniga majades võib hallitus talvisel perioodil tekkida näiteks aknaraamidele ja põrandaliistudele. Ole kursis, mis paksude kardinate taga või niisketes põrandanurkades toimub! Samuti tasub aeg-ajalt viia läbi suurpuhastus kraanikausialustes kohtades.

Võitle halva lõhna vastu äädikaga

Kalla destilleeritud valge äädikas kaussi ja jäta ööpäevaks ruumi seisma. Äädikas eemaldab efektiivselt nii tubakalõhna kui ka ahjukütmisest tekkiva põlemislõhna. Peale kamina kasutamist soovitatakse väike kogus äädikat lausa kuumadele sütele visata. Äädikas sobib hästi ka tekstiilidele - äädika ja vee segu suhtes 1:3 on hea abiline riietelt ja kodutekstiililt ebameeldiva lõhna eemaldamiseks. Samuti on äädikast abi külmikute ja ahjude ning vannitoa ja WC puhastamisel. Sega väike kogus äädikat pesuvette ja puhasta pinnad lapiga.

Foto: Unsplash

Kaval nipp ajalehtedega

Mõnikord ei pärinegi ebameeldivad lõhnad meie enda kodust ja süüdi on suitsetavad või lemmikloomade eest halvasti hoolt kandvad naabrid. Kui tapeet on endasse imanud kõrvalkorteritest kanduvat halba lõhna, tassi tuppa suured ajalehepakid ja jäta need suletud ruumi mitmeks päevaks. Ajalehtedel on omadus ebameeldivad lõhnad endasse imada.

Anna seintele uus värvikiht

Kui kõik muud nipid ebameeldivalt lõhnavast seinast vabanemiseks on luhtunud, toob seinte värvimine kindlasti ruumi uue värskuse. Sama vajalik kui värvimine, on aga ka õige pinna ettevalmistamine. Pese seinad eelnevalt tõhusa pesuainega ja kasuta korraliku krunti.

Tühjenda prügikasti võimalikult tihti

Tihti ei pruugi me ise oma kodus halba lõhna tunda, kuid kindlasti on see tuntav külalistele. Seetõttu jälgi, et otsesed halba lõhna tootvad allikad oleksid pidevalt kontrolli all. Suurtesse prügikottidesse on küll mugav mitu päeva prügi korjata, kuid vähemalt köögis asuv prügikast, kuhu koguneb toidujäätmeid, peaks olema tühjendatav iga päev.

Kasuta lõhnaküünlaid ja ruumilõhnastajaid

Kui ebameeldivast lõhnast ei ole võimalik mingil põhjusel vabaneda, aitavad õhuvärskendajad, lõhnaküünlad ja ruumilõhnastajad neid mõnevõrra maskeerida. Et vältida õhku sattuvaid toksilisi ühendeid, eelista parafiinibaasil lõhnaküünaldele naturaalsest vahast küünlaid. Ja loomulikult vali lõhn, mis ruumi sobib ja kõikidele pereliikmetele meeldib.

LOE LISAKS: