Tootedisainiauhinda Bruno antakse 2018.a. välja kolmes põhikategoorias:

● PARIM ELUKESKKONDLIKU TOOTE DISAIN

Elukeskkondliku tootedisaini all mõeldakse kodu- ja ühiskondlikku mööblit ja objekte (sh välimööbel), valgusteid, erinevaid sisustuselemente: tekstiile (vaibad, linikud, pleedid jm); lauaaksessuaare (keraamika, klaas); köögivarustust, vanne jt

● PARIM ELUSTIILITOOTE DISAIN

Elustiili toote disaini all mõeldakse tooteid, mida saab kanda — rõivadisaini; moeaksessuaare (kingad, kotid, vööd, sallid, mütsid, kindad; ehted; kellad; prillid jm); reisi- ja hobivarustust jm

● PARIM INSENERTEHNILISE TOOTE DISAIN

Insenertehnilise toote disaini all mõeldakse sõidukeid, rattaid jt liikumisvahendeid; tööriistu; meditsiinilisi abivahendeid; sanitaartehnilisi tooteid, aparaate, telefone, arvuteid jt tehnoloogial põhinevaid tooteid.

Lisaks kuulutatakse uhindade ülene tunnustus ELUMUUTVA DISAINI AUHIND antakse välja kõige suurema mõjuga disaintootele, mille puhul hinnatakse võimekust aktuaalsete kriisiolukordadele lahendusi leida; ette näha tuleviku stsenaariume ja muudatusi ühiskonnas; võimet luua radikaalseid muutusi meie igapäevaellu ja positiivset elustiili muutust. Elumuutva disaini auhinnale ei saa kandideerida; züriiteeb valiku nominentide hulgast.

Nominentide töödega saab tutvuda Eesti disainiauhindade näitusel Viru keskuses, mis avatakse 10. septembril. Võitjate nimed teatatakse pidulikul Eesti Disainiauhindade galal 14. septembril.

1. Vaip “Da Vindi kood”

Ornamentaalne mustripind on inspireeritud erinevatest Eesti kinda-, vöö- ja muudest mustrikirjadest. Geomeetrilised märksümbolid on kui erinevaid aegu ja maid ühendav ornamentaalne kodeeritud salakeel. Sarnaseid geomeetrilisi struktuure, elemente ja märgiväljasid võib leida üksteisest ajaliselt ja geograafiliselt väga kaugel asuvate kultuuride juures. Sellele on tähelepanu juhtinud Eesti kunstnik ja kunstiguru Tõnis Vint, millele vihjab ka töö pealkiri. Põrandavaiba sihtotstarbeline kasutamine võimaldab jälgida eri materjalide kulumise ajavahet. Koos on kasutatud kaht naturaalset materjali, heledam hall on linane ja tumedam hall villane lõng. Kui tugeva keeruga villane lõng on väga vastupidav vaibamaterjal, siis linane on tundlik ja hakkab ruttu näitama ajas kulumise ilu.

Autor(id): Krista Leesi
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: linane, villane
Mõõdud: 111 x 333 cm
Tootja/tellija nimi: Leesi Prunsvelt Disain OÜ
Aasta: 2016

2. Tugitool “Kolmnurk”

Kolmnurk on innovaatilise konstruktsiooniga tugitool. Säilitades neljale punktile toetuva põhikonstruktsiooni, on tooli stabiilsuse tagamiseks kasutatud kolmnurkseid tislerikilbist detaile. Need loovad ebatraditsioonilised jalad, mis moodustavad ühtlasi tooli külgedel käetoed. Tagumised jalad on eesmistest kergelt laiema vahega aitamaks vältida külgsuunalist vankumist ja lisamaks jäikust. Lisaks struktuuri stabiliseerimisele annab jalgade asetus toolile ka õhulisema ilme, et tasakaalustada kasutatud materjalide massiivsust.

Tooli võrdlemisi suuri mõõtmeid ja nurgelist vormi arvestades sobitub ta kõige paremini avarasse avalikku või industriaalsesse ruumi. Kuid näiteks polsterduse lisamisega on toolile võimalik anda pehmem ilme ning seeläbi sobitub ta harmooniliselt ka moodsasse koju. Niisiis võimaldab disaini lihtsus antud tugitooli mitmekülgselt arendada ja luua selle baasil terve seeria tooteid.

Autor(id): Veiko Aedma
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Tislerikilp (puit)
Mõõdud: 770x650x700 mm
Tootja/tellija nimi: Veiko Aedma/Veiko Aedma
Aasta: 2017

3. Vineerist iste “PORTS-L”

Vastupidav ja kokkupandav kõrgem vineerist iste. Koosneb kaheksast detailist. Lai värvivalik. Mõeldud inimestele, kes naudivad esteetilisust ja lihtsust. Inimsõbralikud pehmed selged vormid lisavad kasutusmugavust. Flatpack pakend.

Autor(id): Aavo Ermel
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: vineer
Mõõdud: W-410 H-690 Ø-330
Tootja/tellija nimi: PORTEL/PORTEL
Aasta: 2018

4. Vineerist iste “PORTS-M”

Vastupidav ja kokkupandav vineerist iste. Koosneb seitsmest detailist. Lai värvivalik. Mõeldud inimestele, kes naudivad esteetilisust ja lihtsust. Inimsõbralikud pehmed selged vormid lisavad kasutusmugavust. Flatpack pakend.

Autor(id): Aavo Ermel
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: vineer
Mõõdud: W-370 H-440 Ø-330
Tootja/tellija nimi: PORTEL/PORTEL
Aasta: 2018


5. Lauavalgusti Voldemar

Ta on mõtlik, intelligentne ja väärikas. Voldemar on hea kaaslane sinu loomelaual, öökapil või lugemisnurgas. Ta valgustab, et sina saaksid ammutada, keskenduda ja luua.

Materjal: puidutööstuse (Bolefloor) tootmisjääkidest tehtud liimpuit tamm ja metall. Viimistlus: heledaks toonitud puiduõli ja värv. Valgusallikas: LED, 460lm, 2700k, E14 sokkel. Valgusti mõõdud: puitosa K135mm x D63mm, metalljalg D130mm, L375 mm.
Metalljala värvus: valge või must.

Autor(id): Katrin Lopuhhin, Liis Tippel
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: tammepuit, lehtmetall, kangaskaabel
Mõõdud: Valgusti mõõdud: puitosa K135mm x D63mm, metalljalg D130mm, L375 mm.
Tootja/tellija nimi: PULO OÜ/PULO OÜ
Aasta: 2017

6. Töölaua sirm SOMUS

Somus on tööstuslikust vildist vormitud helisummutavate omadustega sirm töölauale. Kõik Somusele iseloomulik — pehme, samas jäik vorm, tekstuur, akustilisus, kergus — tuleneb ühestainsast materjali ja vormi koosmõjust. Õdusust lisavaiks rosinaiks on saarepuidust treitud toed. Sirm on kruvideta-tööriistadeta paigaldatav vastavalt eesmärgile kolmele eri kõrgusele ning sobitatav paljude erinevate laudadega. Universaalne kandur sobib 19…42mm-paksuse lauaplaadiga. Somusest on kaks versiooni — kõige tüüpilisemale 1600mm-laiusele lauale ning asümmeetriliselt paigaldatav versioon laiema laua tarvis.

Autor(id): Liisa Kuusik
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: tööstuslik vilt, saarepuit, teras
Mõõdud: 1672*790*76mm
Tootja/tellija nimi: Kitman Thulema AS/Thulema
Aasta: 2018

7. Hooga kiik

Sügavnööbitus tehnika hakkas mulle huvi pakkuma esamkordselt kui nägin sügavnööbitus tehnikas polstrinäidiseid oma loomulikust keskonnas väljatõstetuna, raamituna nagu pildid seinal. Tavaliselt tekitab selline stiil ettekujutuse ülikonnas meestest, kes hämarates klubidse sigarisuitsus brändit nüüpavad. Märkasin selle tehnika elegantsi ja keerukust. Kiik toob need töövõtted hämarusest välja valguse kätte. Raami ranged jooned tasakaalustavad polstri keerukust.

Kiige köied on hõlpsasti reguleeritavad, nutika süsteemiga, inspireeritud merendusest. Köie otsad on peidetud istme alla. Kiik on mõeldud siseruumidesse. Ideaalne sisustuselement millega kodudesse ja ka avalikesse ruumidesse, et interjööri mängulisust tuua.
Autor(id): Johanna Tammsalu
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: vineer ja vill
Mõõdud: 290x570x400mm
Tootja/tellija nimi: Tamma Design/Tamma Design
Aasta: 2017

8. Veranda-shampus

Ma soovisin jätkata Veranda disainikeelega, mille läbivaks jooneks on värvide mäng pokaalide jalal ja tallal. Klaasi kupa osa disainisin madala ja laia — kuna see tundub mulle romantiliselt stiilne ning samas on võimalik pokaali kasutada ka muude kokteilide valmistamiseks või miks ka mitte, mõne magusa või soolase suupiste serveerimiseks.” Veranda sarjas on lisaks šampuse pokaalidele veel varasemalt loodud kollektsioonid kolme erinevat tüüpi klaasidest: punase veini klaas, valge veini klaas ja pits. Ka uue, šampusepokaali kollektsioonis on igat klaasi kuues erinevas versioonis: kolm sinise, kolm punase ja kolm rohelise jala või tallaga klaasi.

Autor(id): Birgit Pählapuu
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: klaas
Mõõdud: h161x100 cm
Tootja/tellija nimi: Birgit Pählapuu
Aasta: 2017

9. Väikelapse nõudesari KOSU

Keraamiline nõudesari KOSU on suunatud väikelastele, kelle vanemad väärtustavad lapsega veedetud ühist aega. Lapse arengu seisukohalt vajab väikelaps ergonoomilisi nõusid, käe suurusele vastavat tassi ja söömist abistavat kaussi ja taldrikut. Ergonoomilise vormi väljatöötamisele pühendasin kõige rohkem aega, sest pidasin seda kogu protsessi tähtsamaks osaks. Lisaks üldisele kujule otsisin erinevaid lahendusi dekoorile, mis paneks nõud lugusid jutustama. Kasutasin minimaalseid tegelaskujusid, et anda lapsele kõneainet ja võimaldada fantaasialendu Loodan oma uurimustöö ja nõude sarja loomisega anda panuse väikelaste söömisharjumuste toetuseks. Töötan selle nimel, et nõud jõuaksid laiema publiku ette ja oleksid lastele igapäevased toetavad ning arendavad kaaslased. KOSU nõude disain on välja kasvanud minu magistritööst, mis kaitstud Eesti Kunstiakadeemias 2017 aastal, Ingrid Alliku juhendamisel.

Autor(id): Ene Raud
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Portselan
Mõõdud: Taldrik: 180 x 32mm, tass: 200ml, kauss: 135 x 50 mm
Tootja/tellija nimi: Ene Raud
Aasta: 2017

10. Klapitav nagi

Kokkuklapitav riidenagi, painutatud kasevineerist, naturaalne materjal, metall detailid kroomitud. Kasutajasõbralik, lihtne transportida.

Autor(id): Maile Grünberg
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: kasevineer, naturaalne või peitsitud, mattlakk, met.detailid kroomitud
Mõõdud: M 780/730x1800(H)
Tootja/tellija nimi: Aja Nägu AS/Ürgo Kard
Aasta: 2016

11. Portselan kohtub puiduga

“Portselan kohtub puiduga” pöörab tähelepanu Eesti põhilisele loodusvarale — metsale. Dialoogi astuvad materjalid, soe puit ja külm portselan. Portselan transformeerub puiduks või vastupidi, kandes disaineri käe läbi teise materjali väliseid tundemärke.

Perekonda kuuluvad: kahes suuruses tassid, kann, kandik, taldrik, kauss, vaas. Nõud on käepärased igapäevaseks tarbimiseks ja nõudepesumasina kindlad. Esemed on toodetud Eestis ja Saksamaal.

Autor(id): Raili Keiv
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: portselan/ pigmenteeritud kõrgkuumus keraamika
Tootja/tellija nimi: Design Works OÜ ja Studio Raili Keiv/Studio Raili Keiv
Aasta: 2017

12. Rattariiul OOG

OOG on rattariiul. Rattariiul on ispireeritud liikuvast elustiilist ja rohelisest mõtteviisist. Sellelt uuenduslikult riiulilt vaatab vastu omaniku tervislik elustiil, keskkonnasäästlik ellusuhtumine ja julgus kasutada omanäolist disaini. Rattaga liikuda on fun ja ratta kodus või kontoris hoidmine on cool. Rattariiul sobitub hästi suurlinna, olgu põhjuseks piiratud ruum või soov eristuda. See aitab kodul säilitada stiilset ja korrektset üldmuljet, samas on kaherattaline turvaliselt fikseeritud. Ratas koos selle hoidjaga on sisekujunduselement, seda on lihtne paigaldada ja kohandada ruumide asetusega. Rattariiul on toodetud kvaliteetsest kasevineerist ja kasepuidust. Viimistluses on kasutatud peitsi ja lakki. Rattariiul kinnitub seinale ja toetub maha. Rattariiulit saab kergelt pöörata mõlemasse suunda kuni 90 kraadi tänu jalusesse peidetud miniatuurstele ratastele. Riiulisse sobivad nii sportlikud maantee- või maastikurattad või hoolega hoitud linnarattad.

Autor(id): Aidi Mesi
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: kasevineer ja kasepuit
Mõõdud: laius 1169 x kõrgus 1501mm
Tootja/tellija nimi: Aidi Mesi
Aasta: 2017

13. Nagi Leo

Nagi ligi kuuele riideesemele.

Autor(id): Toivo Raidmets
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: Teras
Mõõdud: h 1860, D 320
Tootja/tellija nimi: Toivo OÜ
Aasta: 2017

14. Kuusejalg PAVO

Kuusejala põhieesmärk on keskonnasõbralik roheline ja säästev mõtteviis! Tänane Maailm ei vaja enam tooteid mis ei suuda oma potentsiaali 100% tagada. Igapäevaselt kasutatav PAVO sobib mõnusaks istumiseks või kõrgendusastmeks lastele näiteks vannitoas. Jõulude ajal saab augukesest läbi panna kuusepuu, pigistada see pingutuskruviga kinni, jalgade vahele veekausikeseks sobib disain anum või taaskasutatav klaasist purgike. Tänu oma kaalule ja kaalujaotusele on PAVO stabiilselt alati püsti.

Materjal: Kõva ja raske lehtpuu, (tamm, saar), peale esteetilise kvaliteedi on oluline ka toote kaal. Mis peab olema võimalikult raske, et hoida kuuske sirgelt ja turvaliselt!
Pingutuskruvi; Erinevad hästi lõigatavad puuliigid vaher, pähkel, kask.
MÕÕDUD ; P320-L210-K190

Autor(id): Ahti Lill
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Tamm, Saar, Kask, Pähkel
Mõõdud: L210-K190-P320mm
Tootja/tellija nimi: STRAIPS
Aasta: 2017

15.Serveerimis ja lõikelauad FOLD

Lõike- ja serveerimisalused FOLD on valmistatud väärispuidust minimalistlikus võtmes. Tänu nö. voldile jääb leivapuru, tomativedelik jne. kenasti lõikelauale ning hakitud toitu saab ilusti potti suunata. Need on suurepärased suupistete serveerimiseks ning väike on perfektne võileiva aluseks. FOLD ei ole ainult funktsionaalne köögitarvik, vaid ka ilus detail mis tahes köögis. Kasutada võib mõlemat külge (voldiga või sirget) vastavalt vajadusele ja soovile.

FOLD on saadaval kolmes suuruses: suur (L) — 280x200 mm, keskmine (M) — 280x140 mm, väike (S) — 180x140 mm. Valmistatud väärispuidust ja viimistletud mineraalõliga. Toodetud Eestis.

Komplekti väärtus 120 eur.
Autor(id): Triin Maripuu
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Väärispuit (tamm, termosaar, pähkel)
Mõõdud: 280x200x20mm, 280x140x17mm, 180x140x17mm
Tootja/tellija nimi: Minumo/Minumo
Aasta: 2018

16. Rippvalgusti Candela

Selles lambis saavad kokku vanaaegne vorm ja tänapäevane tehnoloogia.
Ledpaneelid valgustavad nii alla( otsene valgus), kui üles reflektorpinnale v. lakke
( kaudne valgus). On eraldi lülitatvad ja alluvad dimmerdamisele ( 30-100%), kaarte vahel vabalt võnklev juhe imiteerib küünla leeki
Võimsus 2x12W Led, 3000k, 1400lm

Autor(id): Tarmo Luisk
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: metall, plast
Mõõdud: 450x600
Tootja/tellija nimi: 2Pea OÜ/2Pea OÜ
Aasta: 2018

17. Laud “Flyday”

Laud sarjast “Flyday” on disainitud eesmärgiga kasutada ära puitmaterjali, mis koguneb puidutöötlejatel tuhandetes m3-des laoplatsidele oma madalama kvaliteedi pärast (oksakohad, värvimuutus jm.) Tarvitame Flyday tootes puitu tema kõige ehedamal kujul. 10mm.teras toetab lauda kindlalt ja annab konstr. kerguse. Nutikas raamigeomeetia ja tõhusad ühendused lasevad puidul liikuda ega tekita puitosas pingeid. Anname ehedale puidule väärtust.

Autor(id): Elmet Treier
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: Kask (madal sort); ümarteras 10mm.
Mõõdud: 700x1400x750mm
Tootja/tellija nimi: Furmance OÜ/Elmet Treier
Aasta: 2017

18. Tugitool VOOG

Voog on põhjaliku arendustöö käigus sündinud preemiumklassi tugitool, mis on loodud lähtuvalt kliendi vajadustest ja soovidest. Pikalt kogutud turusisendi tulemusena selgus, et puudust tuntakse tugitoolist, mis oleks kauni disainiga, vastupidav, mugav ja toetaks ka selga. Voogi vorm on valmistatud kõrgsurvevalu tehnoloogial, mis tagab tooli pika eluea ja teeb selle väga mugavaks. Tehnoloogia võimaldab vormida seljatoe just nii, et see toetaks korralikult nii ala- kui ülaselga. Tugev metallraam muudab Voogi vastupidavaks.

Voog visandati paberile 270 korral ja valmistati 38 prototüüpi, enne kui leiti disain, kus tehniline ja esteetiline pool mängivad kõige tõhusamalt kokku. Disaineritel olid käed küljes kogu tootearenduse vältel. Voog eristub alternatiividest maailma mööbliturul hinna-kvaliteedi suhte osas. Voogi arenduse käigus on tooli disainerid leidnud kõige kuluefektiivsemad lahendused, mis muudavad ta taskukohaseks ka seejuures kvaliteedis järeleandmisi tegemata.

Autor(id): Joonas Torim, Marko Ala, Mihkel Mölder
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: metall, puit, poroloon
Mõõdud: 68(W)x80(D)x102(H)cm
Tootja/tellija nimi: Oot-Oot Stuudio/Oot-Oot Stuudio
Aasta: 2017

19. Nagi/Stange “Fine/C”

Nagi/stange on universaalse iseloomuga. Võimaldab riputada riietusesemeid nii nagisse, kui ka riidepuuga stangele. Konstruktsioonilt tugev ja stabiilne kolmjalg.
on kokku/lahti konteeritav. Saab hästi paigutada ka nurka. Värv: must/valge

Autor(id): Elmet Treier
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: Tammest kuulid; ümarteras 12mm.
Mõõdud: 600x600x1800mm
Tootja/tellija nimi: Furmance OÜ/E. Treier
Aasta: 2018

20. CleverPod kodupakiautomaat

CleverPod täidab e-poest toidukaupade tellijate unistusi, vabastades nad kulleri ootamise vaevast. Kuller saab kauba tellija kodu juures turvaliselt CleverPodi panna ja klient saab selle välja võtta just siis, kui talle sobib. Sooja või külma toidu säilitamiseks on automaadis termolaegas, mis suudab ilmast sõltumata hoida kaupade temperatuuri mitu tundi, enamasti terve tööpäeva. Lisaks on kapis postkast kirjadele ja lahedalt ruumi postipakkidele. Kapi kasutamine käib nii omanikul kui ka kulleril läbi lihtsa äpi, lisaks on olemas avamisnupuga pult.

CleverPodi disainis on märksõnaks lihtsus nii välimuses kui ka kasutajamugavuses. Puhta joonega disain ja värvivalik tagavad, et CleverPod sobib väga erinevatesse keskkondadesse. Paigaldamiseks on vaja vaid ruutmeetrit tasast maa- või seinapinda ning kaabliga elektritoidet või sideühendust ei ole seejuures vaja. Et kõik soovijad saaks pakikapi seninägematut funktsionaalsust nautida, on CleverPod juba saadaval vaid 15 € kuutasuga.

Autor(id): Lauri Hirvesaar
Kategooria: parim insenertehnilise toote disain
Edasipääs II vooru
Mõõdud: L 61cm, S 42cm, H 93cm / koos jalaga 150cm
Tootja/tellija nimi: Cleveron AS
Aasta: 2018

21. Kroonlühter XPO

Moodne kroonlühter suunatavate LED valgusallikate. Punktvalgused kuueharulise krooni otstes annavad vabaduse eraldi rõhutada mingit ala näiteks laual või seinas või suunata peegelduma hoopis lakke. Lühter on ruumis keskne element, tahab silma paista. See mudel jagab tähelepanu ka ümbrusele. Mitmevärviline kroonlühter sobib eriti, kui soovite ruumile lisada aktsenti, valge või hall või must — kui soovite tagasihoidlikku ja praktilist valguse tegijat. Pakendis on lühtri harud kokku keeratud, nii et mahub ka pakiautomaati.(tavaliselt on lühtrile vaja suurt pakendit) Esmaesitlus toimus Milaano Disaininädalal 2017.

Autor(id): Tõnis Vellama
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: metall, pulbervärvitud
Mõõdud: d600; h600
Tootja/tellija nimi: SEOS Valgustus OÜ/SEOS Valgustus OÜ
Aasta: 2017

22. Pillirookõrs

Saaremaa pilliroost valmistatud taaskasutatav komposteeritav joogikõrs — #pillirookõrs
Tuul, meri ja päike trükib igale Pillirookõrrele unikaalse mustri, andes joogikõrrele iseloomu ning meenutamaks tema päritolu. Saaremaa värskes õhus ja puhtas meres kasvavad kõrrekesed töödeldakse ilma lisaaineid kasutamata joogikõrteks. See tähendab pilliroo maha võtmist, sorteerimist, puhastamist, lõikamist, otste käiamist, põletustempliga tembeldamist, pesemist, kontrollimist ning pakendamist. Kõik see valmib suure hoolega käsitsi. Kõrsi saab kasutada korduvalt, kuna Pillirookõrs peab vastu ka masinpesule. Et kõrs oleks taaskasutatav tuleb vaid kindel olla, et kasutuskordade vahel jõuaks Pillirookõrs ära kuivada. Nii võib Pillirookõrre kasutusaeg ulatuda kuude või aastateni.
Lõpuks, kui Pillirookõrre aeg on otsa saanud, siis kõduneb ta looduses täielikult. #Pillirookõrs aitab lahendada meie planeeti painavat üleliigse plastiku probleemi, alustades väikselt, kuid unistades suurelt.

Autor(id): Grete Riim, Mihkel Tamm
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Pilliroog
Mõõdud: 15-23cm pikk, 0,6-1cm raadius
Tootja/tellija nimi: Great OÜ
Aasta: 2018

23. Vaip PÜHA / smartWeave® vaibakollektsioon

Narma poolt loodud kahepoolne smartWeave® vaip on revolutsiooniline toode — vaiba erinevate mustritega pooled on samaväärselt kasutatavad.
SmartWeave® vaiba kahepoolsus on saavutatud nutika tootearenduse ja robot-kudumismasinate abil toimuva tootmisprotsessi tulemusena.
SmartWeave® on unikaalne — mitmekihilise kanga tehnoloogia on kaitstud tööstusdisaini lahendustega ja kaubamärgid registreeritud erinevatel sihtturgudel üle maailma.
SmartWeave® on keskkonnasäästlik — vaipade materjal koosneb 80% taaskäideldud puuvillast (eng. regenerated cotton). Narma kasutab taaskäideldud materjali enam kui 100 tonni aastas, säästes seeläbi suures koguses energiat, vett, kemikaale ja muid ressursse.
SmartWeave® on rahvusvaheline — vaibad on loodud, disainitud ja toodetud Lihulas, Eestis, kuid tuntud üle maailma. SmartWeave® stiilis vaipu müüakse täna pea 20 riigis. Lisaks lähiturgudele eksootilisemad püsikoostööriigid Jaapan, Lõuna-Korea, Liibanon, Kasahstan ja Lõuna-Aafrika Vabariik.

Autor(id): Monika Järg
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: taaskasutatud puuvill, polüester
Mõõdud: valikus erinevad mõõdud
Tootja/tellija nimi: Narma OÜ/Narma OÜ
Aasta: 2017

24. Hommikusöögi komplekt TOM

Hommikusöögi komplektis TOM peidavad tassid, kausid ja taldrikud oma tagasihoidliku tumeda kesta all erkroosat, talvesinist või mururohelist sisu. TOM-i vorme ja värve kombineerides saab igaüks endale kujundada mängulise komplekti.

Autor(id): Mari Ait
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: toonitud poolportselan, angoobid
Mõõdud: Tass: 250 ml, h: 9,5 cm. Taldrik: 22x13 cm. Kauss: h: 6,5 cm, diam: 13 cm
Tootja/tellija nimi: Hele keraamika
Aasta: 2018

25. Vaasid PAUL ja PAULA

PAUL on uhke linnapoiss, mitte mingi lihtne vaas. Peene kaela ja sihvaka kehaga. PAULA aga noor ja värske, tervisest pakatav preili. Vahel saavad nad kokku ja naudivad teineteise seltsi, vahell aga seiklevad omaette radadel.

Autor(id): Mari Ait
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: toonitud poolportselan, angoobid
Mõõdud: Vaas PAUL: h: 21cm, diam: 7 cm. Vaas PAULA: h: 16,5 cm, diam: 13 cm
Tootja/tellija nimi: Hele keraamika
Aasta: 2017

26. Mööblisari “Koit”

Sari on huvitava, samas selge joonega. Materjalidest on kasutatud tammepuitu ja valgeks värvitud mdf-i. Mõlemad tooted on ruumis kaunid nii koos eksisteerides kui ka eraldiseisvatena.
Voodi on lapsele esimestest elupäevadest kuni senimaani mil varbad üle ääre ulatuvad.
Põhja saab tõsta 2 erinevale kõrgusele ja kui laps juba suurem, saab ka küljed ära võtta.
Kummut Koit sobib oma armsa olekuga hästi lastetuppa, samas minimalistliku ja modernse välimuse poolest sobitub hästi ka elutuppa või vanemate magamistuppa.
Materjalideks on tammepuit, valgeks värvitud mdf ja vineer.
Võimalik on tellida organiseeritud sahtlisisud.

Autor(id): Andre Visnapuu, Triin Kõivupuu
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: Tamme puit ja värvitud mdf
Mõõdud: kummut: Kõrgus 85cm Laius 95cm Sügavus 50cm Voodi: 144x74x95cm
Tootja/tellija nimi: OÜ Wesse Engineering
Aasta: 2017

27. “250 uut Eesti vaibadisaini”

Vaibadisainide kogumik, kuhu on koondatud 250 vaibadisaini 17lt erinevalt Eesti autorilt. Kollektsioon loodi Tekero põrandafirmas vaibaspetsialisti Aivi Valliste eestvedamisel. Sisearhitektidelt tuli koos nende klientidega meieni pidevalt soove kasutada nii kodude kui büroode sisekujundustes Eesti disainerite vaipu ja vaipkatteid. Ent Eesti oma disainidega vaipu pakkusid vaid mõned üksikud tegijad. Seetõttu võeti 2017 aasta suvel ette vaibaprojekt, millega liitus 17 erinevat loomeinimest. Kõik vaipade kavandid on koondatud ühte raamatusse. Iga vaiba kohta on toodetud kas näidis või lõnganäidised. Vaibad toodetakse vastavalt tellimusele. Vaipade mõõte ja toone saab vastavalt projekti vajadusele koostöös autoriga muuta.
Vaibad tehakse käsituft tehnikas ja suuremad vaipkatted trükitakse või kootakse.

Autor(id): 17 autorit Aivi Valliste eestvedamisel
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: vill, tencel, polüamiid
Tootja/tellija nimi: Tekero OÜ/Tekero OÜ
Aasta: 2017

28. Multifunktsionaalne lauavalgusti sülearvuti kasutajale

Tootelahenduseks on kombinatsioon lauavalgustist, sülearvutistatiivist ja puhkepauside meeldetuletusfunktsioonist. Statiivi omadustega lauavalgusti parandab sülearvutikasutaja ergonoomilist tööasendit ning annab igal töötatud tunnil vilkudes märguande puhkepauside pidamiseks. Valgusti põhineb LED-tehnoloogial ning on varustatud nii valgusnivoo kui ka valgustemperatuuri reguleerimisvõimalusega. Valgusti materjalideks on metall, painutatud saarevineer ja Valchromat.

Tootest on valminud esimene töötav prototüüp ja 3D-mudel koos tööjoonistega. Lahendus on valminud käesoleval aastal Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledži käsitöötehnoloogiate- ja disaini õppekava diplomitöö raames. Töö juhendajaks oli valgustidisainer Tarmo Luisk.

Autor(id): Margus Soonvald
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: Metall, painutatud saarevineer, Valchromat.
Mõõdud: 330X320X313
Tootja/tellija nimi: Superhead OÜ/Superhead OÜ
Aasta: 2018

29. Magamis- ja lastetoa sisustuskollektsioon “Tu:l”

See on KAISSU. Ilusate voodite looja. Brändi esimene kollektsioon “Tu:l” pakub unikaalses koosluses tootevalikut magamis- ja lastetoa sisustamiseks. Mööblile sekundeerivad tekstiilid ja aksessuaarid. Tootesarja fookuses on voodid, mille omanäoline disainikeel dikteerib kogu ülejäänud kollektsiooni esteetikat: lihtne ja selge vorm kohtub mängulisusega nüanssides. Kergelt kaarjad jooned ja siin-seal ootamatud proportsioonid. Aukohale on seatud toodete funktsionaalsus ja kestvus: voodite konstruktsioon (s.h. monoliitsed voodiraami paneelid e. puuduvad eraldi kinnitatavad jalad) ja materjal tagavad stabiilsuse; õlivaha viimistlus võimaldab tooteid aastatepikkuse kasutamise järel hõlpsalt värskendada; voodipeatsitele lisana paigaldatavad naturaalsest tekstiilist pehmendused on pestavad. Lastetoa mööbel on lisamoodulite lõikes komplekteeritav. Aksessuaarid on disainitud ja toodetud kollektsiooni põhitoodete valmistamisest tekkivate jääkide minimeerimisvõimalust silmas pidades.

Autor(id): Helen Leetsar
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: kasevineer
Tootja/tellija nimi: Kaissu Interiors OÜ
Aasta: 2017

30. Nesto

Nesto on ideaalne mikrokeskkond, kuhu varjuda kui vaja tarvis aeg maha võtta, et teha tööd või lihtsalt puhata. Sobitud väga hästi avatud planeeringuga kontoritesse. Tema loomalik ja pesa sarnane kuju on saadaval nii tugitooli kui ka diivanina ning valikus on nii pöördjalal kui ka lauaga versioon.

Autor(id): Martin Saar
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Erinevad materjalid
Mõõdud: 1070x840x900/1700
Tootja/tellija nimi: Borg OÜ/Borg OÜ
Aasta: 2017

31. Põrandalamp Svelte

Kui küsida, kes või mis on Straipu — siis saame öelda, et Straipu on uus hingamine. Straipu valgusti on midagi, mis muudab Sinu ruumi. Meie valgustitel on selge eesmärk — tuua Sinu ruumi hubasust ja heaolu ning teha seda põlvest põlve. Seetõttu on meie lampide kõik koostisosad — LED ribast trahvodeni välja — pärit eranditult tunnustatud tootjatelt. Kuna keegi meist ei usu hingetusse masstoodangusse, ei ole ka ükski Straipu käsitöölamp kunagi teisega 100% identne. Kõik lambid valmivad käsitööna. Lambid on valmistatud kvaliteetsest kasevineerist. Lambid liimitakse kihtide kaupa kokku, lihvitakse ning seejärel õlitatakse. Kõik lambid on 220/24V trafodega ja LED-ribadega.

Kaal7.7 kg
Kõrgus / Laius / Sügavus:148 x 8,8 cm
LED:24vdc 12W 1m
LED riba pikkus:142 cm
LED w kokku:17,1 W
220V on/off:Juhtmevaba lülitus
Led trahvo:20/220-240/24
Materjal:Kase vineer BB/BB Õlitatud
Kuhu lamp valgustab:Tahavalgustusega
Lambijala mõõdud:55x15x8cm

Autor(id): Erkki Kivastik
Kategooria: parim insenertehnilise toote disain
Materjal: Kaseineer
Mõõdud: 148 x 8,8 cm
Tootja/tellija nimi: Straipu Llc Oü
Aasta: 2017

32. Saunalava Comfort

Tegemist on ergonoomilise kujuga saunalavaga nimega Comfort. Karkassiks on kasutatud niiskuskindlat vineeri. Lava on kaetud pealt poolt kitsa lehtpuulaudisega. Lava pikkust saab tellija ise valida. Komplektis onb alati kaasas teisaldatav aste, mis on kujundatud lavaga sarnases võtmes. Lisana saab tellida dimmerdatavat LED-riba, mis integreeritakse ülemise ja alumise ääre taha.

Autor(id): Mario Raja
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: puit
Mõõdud: 1450mm x 1100mm x kuni 3000mm
Tootja/tellija nimi: Saunapoint OÜ/Saunapoint OÜ
Aasta: 2016

33. Valgusti Spirit

Spirit on valguse ja varju mäng. Selle hajutikihid loovad meeleolukaid varje seintele või lakke. Spirit on ühtlasi suurepärane valgusallikas, mille kangaskupli tooni saab valida kas tähelepanu nõudvates erksates toonides või tagasihoidlikumana interjööri sulandumiseks.
Toode on saadaval rippvalgustina, lauavalgustina ja põrandavalgustina.
Klient saab valida 3, 4, 6 tulelise või sisseehitatud LED valgusallika valgusallika.

Autor(id): Rain Raidna
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: kangas/ metall
Mõõdud: d-600mm h-160/ 2000mm
Tootja/tellija nimi: 4ROOM OÜ/4ROOM OÜ
Aasta: 2016

34. Ampliriputi Visible Invisible

Üheaegselt nii delikaatne kui ka tugev, nähtav ja nähtamatu Visible Invisible ampliriputi on mõeldud kandma erinevaid anumaid. Peenest terastrossist võrk võtab kuju vastavalt anumale. Selle peen ja samas väga tugev konstruktsioon laseb esile tuua lõputu valiku seadeid, jäädes ise delikaatselt nähtamatuks. Visible Invisible on kestlik raam teie valitud sisule, mille sees olevat seadet saab korduvalt ja kergesti muuta. Olgu selleks siis lai valik erinevaid vaase ja lillepotte, toataimi või lõikelillesid.

Autor(id): Annike Laigo
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Terastross
Mõõdud: erinevad mõõdud
Tootja/tellija nimi: Annike Laigo/Annike Laigo
Aasta: 2017

35. Blister lambid

Blster valgustiseeria kasutusvõimalused on tõesti väga laiad( seinast seina, laest lakke, põrandalt põrandale). Tegemist on tänapäeval ühe levinuma pakenditüübi e. blisterist inspireeritud valgusti perekonnaga, mis lahendab lihtsalt ja mugavalt ära enamuse elementaarseid v. miks ka mitte nõudlikke valgustamise funktsioone. Mittetänapäevaselt ei ole toode mõeldud lühiajaliseks kasutamiseks; materjalid on vastupidavad, taaskasutatvad ja valgusallikaks pika elueaga ja säästlikud LEDid . Ka on kõik detailid asendatavad!

Lisaks tavaversioonidele on saadaval ka eriti mobiilne ja robustne Blister-Nomad versioon, mida eristab tavaversioonist kaitseraam-jalg- seinakinnitus- kaablirull ja samuti toimib see mudel ka pikendusjuhtmena. Mugavuse huvides paikneb valgusti lüliti otse valgustil. Seal samas on ka 230V pistik erinevate seadmete ( mobiil, arvuti, jms) ühendamiseks. . Blister on saadaval kahes A4( 210x297) ja A3( 297x420) Nomad versioonis lisandub raami mõõt.

Autor(id): Tarmo Luisk
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: pulbervärvitud metall ja vaakumvormitud plast.
Mõõdud: A4, A3
Tootja/tellija nimi: 2Pea OÜ/T.Luisk
Aasta: 2018

36. Heli summutav diivaniseeria August

Heli summutavate omadustega diivaniseeria August on loodud spetsiaalselt avatud planeeringuga töökeskkonda. Hoolikalt läbi töötatud on toote modulaarsus tootmisloogikast lähtuvalt — seriaalsus tekib nii kõrguses kui laiuses ning erinevate lisadetailide näol. Mitmes eri laiuses ja kõrguses variatsioonid lubavad luua eri suuruses sõltumatuid privaatsuse-saarekesi, kus pidada minikoosolekuid, süveneda kirjatöösse või teha aktiivsest töökohast eemal vajalik telefonikõne.

Augusti funktsionaalne olemus on paigutatud kompaktsesse, tagasihoidlikkusse vormi, mis on mõeldud sobituma erinevaisse interjööridesse. Reserveeritult šikk ja rahulik. Sõbralikuks aktsendiks on ebasümmeetrilised merekivilaadsed seljatoepadjad.

Autor(id): Pent Talvet
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Puit, pulbervärvitud teras, PU-vaht, vilt, kangad.
Mõõdud: suurim toode seerias 1580x750xh1850
Tootja/tellija nimi: Softrend/Softrend
Aasta: 2018

37. Rulatool, Istelaud

Nende taburetide plaatidena on kasutatud rulalaudu. Täpsemalt neid kasutatud rulalaudu, mis on õnnekombel terveks jäänud. Ja neid on tõsistel rulatajatel kodudes ikka väga arvestatv kogus. Legendid räägivad sadadest. Kasutada saab siiski vaid neid, mis terved ja ilma pragudeta. Aga ka neid on palju. Rulalaua puhul võlus autorit eelkõige tema kuju, mis tuletab meelde Hiina klassikalist taburetti ! Loomulikult ka see, et ei ole võimalik leida ega valmistada kahte täiesti identset kasutatud Sitboardi ! Ja muidugi rulalua kergus, tugevus ja veidi kolmemõõtmeline vorm.

Polster on paigaldatud nii, et võimalikult vähe varjata rulalaua alumist veidi räsitud pilti. Jalad on kruvidega lihtsalt paigaldatavad ( kasutatud rattakinnitus avasid) Konstruktsioon on tugev ja kerge.
Polstrina on kasutatud mööblitööstuse nahajääke( sobivas mõõdus ribasid jääb peaaegu alati üle)

Autor(id): Tarmo Luisk
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: vineer, metall, nahk
Mõõdud: 800x560x300
Tootja/tellija nimi: 2Pea OÜ/T.Luisk
Aasta: 2017

38. Vaibaseeria Above The Shifting Skies

Above The Shifting Skies on seeria vaipu, mille keskseks ideeks on kahemõõtmelises vaibadisainis luua lõngade valiku, mustriskeemi ja vastava tootmismeetodi abil sügavust, tuua sisse kolmas mõõde. Vaibad on kootud kasutades vaid kitsat spektrit sinist tooni lõngu ja ülimalt täpselt välja arvestatud valemeid, kus pea igal kuusnurgal on eriomane lõngade kooslus ja ülesanne. Vaibad on kootud käsitaftingtehnikas.

Autor(id): Annike Laigo
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Vaip, vill
Mõõdud: 1,7x2,4m või teised mõõdud
Tootja/tellija nimi: Annike Laigo/Annike Laigo
Aasta: 2018

39. Naked Clay keraamikaseeria

Põhjalik uurimistöö, ebatavaline vorm, värvilise savi katmata matt pind kombineerituna läikiva glasuuriga ja käsitsi treitud keraamika võlu on põhilised jõud Naked Clay keraamikaseeria taga. Selge, puhta vormiga skulpturaalsed anumad/ tassid, mis on saanud tavapärasele silinderjale kehale justkui kolmanda mõõtme juurde, on loonud omamoodi epohhi tuues kaasa uue laine kaasaegses keraamikas.

Seeria koosneb kolmes suuruses kohvi ja/ või teetassist ning mitmetest savi- ja glasuurikombinatsioonidest.
Autor(id): Annike Laigo
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Käsitsi treitud kõrgkuumuskeraamika
Mõõdud: Espresso, Cappuccino, Tea
Tootja/tellija nimi: Den Danske Keramikfabrik/Annike Laigo
Aasta: 2017

40. DIY Tool (Jovvut)

Jovvut tähendab setu keeles “Jõudu andma”. Tegemist on lihtsa mööbliga, mida saab ühest kohast teise kolides lihtsalt kaasa võtta ning mis on soodsa hinnaga kättesaadav. Ajatu lihtsus koos võimalusega vajadusel esemeid parandada või täiustada. Tool DIY kannab endas “Tee ise” sõnumit. Tänapäeval on peaaegu võimatu leida vastupidavat mööblit soodsa hinnaga. Alternatiiv on ise kodus mööbli valmistamine. DIY tool näitab, kui kaunis võib olla tulemus, kui võtate 6 mm vineeri, 3 x 3 cm standardprofiili, käsisae, akutrelli ja kruvid. Kui sa ei soovi nullist alustada, siis võid osta DIY tooli Basic mudeli 60 euroga. See on viimittlemata ja sa saad seda ise värvida. Tooli kokku pannes õpid aru saama konstruktsiooni lihtsusest nii, et järgmisel korral võid katsedata ise mööbli valmistamist. Jätkusuutlik DIY tool on väga kerge (3,5 kg) ja kestab igavesti.

Autor(id): Veiko Liis
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: vineer
Mõõdud: 37 x 49 x 76, pakend 50 x 37 x 4 cm
Tootja/tellija nimi: Taikonaut OÜ/Taikonaut OÜ
Aasta: 2017

41. Kiik-tumba Hubert

Loovnurga mööbel on loodud koos loomise ruumide tarbeks kontoris (aga kaunis tumba sobib ilma suuremate kõhklusteta ka koju!). Need innovatiivsed tooted loovad paindliku ja dünaamilise ruumi, kus mööbel ei piira vaid võimestab meie tegevusi, toetades meid märkamatult kesk ennastunustavat kollektiivset loomingulist palangut. Koos loomise tegevused vajavad teist laadi lahendusi, teist moodi mööblit, kui seda tavapäraselt oleme harjunud kontoris nägema. Loovnurga mööbel toob need uued mõtted ja käitumised kontorisse ja paneb nad tööle!
Kiik-tumbad Hubert on loodud tõstetud istumisega, mis hoiab selja sirge ja meeled erksad. Siit on kiire ja hõlbus püsti tõusta, et aktiivselt käimasolevasse diskussiooni sekkuda. Toolid on igas suunas istutavad. Tasane kiikumine toob tööpäeva vaheldust ja lisab ruumi dünaamikat. Hubert on sobiv sisustus nii ajutrusti ruumi, külalise lisaistmeks töölaua kõrval või elavdama lobbi formaalset õhkkonda.

Autor(id): Janno Nõu, Martin Pärn
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: tekstiil, tamm
Mõõdud: 820x490x340
Tootja/tellija nimi: Softrend/Softrend
Aasta: 2017

42. Brizz Kümblustünn

Brizz klaasplastikust kümblustünn on toode, mille vett köetakse puudega. Kümblustünn on kõrgusega 110 cm ning siseläbimõõt 180 cm. Kümblustünni mahutavus on ca. 1600 l vett ja mahutab 6-8 inimest.
Sile sisepind ning kergelt kaldus sein muudab vees olemise mugavaks. Ka istumisala on disainitud selliselt, et seal oleks mugav istuda ning ei oleks libisemiseohtu. Kümblustünni on lihtne puhastada nii seest kui ka väljast. Ning kuna välisosa on samuti klaasplastikust, pole vaja karta et vesi ja päike seda kahjustaks. Brizz on kümblustünn, millel on tuhandeid värvilahendusi!

Autor(id): Tarmo Suurorg
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: Klaasplastik
Mõõdud: Läbimõõt 2 meetrit
Tootja/tellija nimi: Meklean OÜ/Meklean OÜ
Aasta: 2017

43. Laulamp Warp (Straipu)

Kui küsida, kes või mis on Straipu — siis saame öelda, et Straipu on uus hingamine. Straipu valgusti on midagi, mis muudab Sinu ruumi ja Sinu olemise selles täpselt õigeks. Meie valgustitel on selge eesmärk — tuua Sinu ruumi hubasust ja heaolu ning teha seda põlvest põlve. Seetõttu on meie lampide kõik koostisosad — LED ribast trahvodeni välja — pärit eranditult tunnustatud tootjatelt. Kuna keegi meist ei usu hingetusse masstoodangusse, ei ole ka ükski Straipu käsitöölamp kunagi teisega 100% identne. Kõik lambid valmivad käsitööna. Lambid on valmistatud kvaliteetsest kasevineerist. Lambid liimitakse kihtide kaupa kokku, lihvitakse ning seejärel õlitatakse. Kõik lambid on 220/24V trafodega ja LED-ribadega.

Kaal2.45 kg
Kõrgus / Laius / Sügavus:24x 9x 52cm
LED:24vdc 12W 1m
LED riba pikkus:38cm
LED w kokku:4,56
220V on/off:Puutetundlik nupp
Led trahvo: 20/220-240/24
Materjal:Kase vineer BB/BB Õlitatud
Kuhu lamp valgustab:Alla

Autor(id): Erkki Kivastik
Kategooria: parim elustiilitoote disain
Materjal: Kasevineer
Mõõdud: 24x 9x 52cm
Tootja/tellija nimi: Straipu LLC OÜ
Aasta: 2018

44. Mobiilne laud Rolf

Mobiilne koostöö laud Rolf lubab ennast hõlpsalt ruumis liigutada. Kõrge lauana sobib ta plaanide visandamiseks ja arutamiseks — ühiseks kaasa haaravaks tegevuseks. Laua ümber võib tegutseda nii seistes kui ennast kõrgele tumbale Hubert toetades.

Autor(id): Sven Sõrmus
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: Vineerist lauaplaat on kaetud mati Formica Infiniti™ kõrgsurvelaminaadiga ja ääristatud tame kandiga, mõõdud 900x1300 Jalaraam on tamest. Laual on üks paar rattaid.
Mõõdud: 950x900x1300
Tootja/tellija nimi: Softrend/Softrend
Aasta: 2017

45. Vaibakollektsioon “Pintslitõmbed”

Andro Kööbi disainitud vaibakollektsioon “Pintslitõmbed” koosneb 5 erinevast vaibadisainist. Igal disainil on omakorda kümmekond erinevat värvikombinatsiooni.
Vaibadisainid on loodud Tekero OÜ uue vaibakollektsiooni jaoks. Vaibad kootakse käsituft tehnikas Eestis. Lõngamaterjalidena kasutatakse nii villa kui viskoosi või nende segusid. Vaiba mustris kasutatakse erinevaid lõngade kõrguseid ja servade käsitsi faasimist, et rõhutada mustri reljeefe.
Vaibad sobivad nii kodukasutajale kui ühiskondliku ruumi tarbeks.

Autor(id): Andro Kööp
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: 100% Uus-Meremaa vill ja tencel / viskoos
Mõõdud: 3x3m ja 3x4m
Tootja/tellija nimi: Tekero OÜ/Tekero OÜ
Aasta: 2017

46. Riiul LIFT

Riiul LIFT kasvab koos meiega. Kui mõnikord oleme sunnitud oma asjade paigutamisel arvestama mööbliga, siis antud juhul toimub asi vastupidi. Muudetava kõrgusega riiulid sobivad nii suurtele kui ka väikestele raamatutele. Soovi korral saab riiulit lihtsalt laiemaks muuta, lisades vertikaalseid seinu. Ühest kohast teise kolides näitavad tugevad vineerist detailid oma vastupidavust. Mugavama transpordi huvides on kõige pikemad detailid kõigest 1,25 meetrit pikad. Tänu õhulisele konstruktsioonile langevad päikesekiired läbi riiuli, tekitades valguse mängu heledatel pindadel. Riiul LIFT sobib nii moodsasse kui ka ajaloolisesse interjööri. Mõne üksiku raamatuga mõjub see mööbliese kauni arhitektuurse struktuurina. Tihedalt raamatutega täidetuna jääb aga tagasihoidlikult märkamatuks. Riiuli LIFT peamised märksõnad on paindlikkus ja individuaalsete soovidega arvestamine.

Autor(id): Veiko Liis
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: vineer
Mõõdud: 230 x 30 x 71 / 121 / 210 cm
Tootja/tellija nimi: Radis OÜ/Radis OÜ
Aasta: 2017

47. Seeria SAM

S-motiiv ehk ussijoon juhib nii seda tugevat raamaturiiulit kui ka TV-alust. Sa ei pea armastama roomajaid, kuid saad oma tuppa tuua tugevust, avatust ja leidlikkust. Just neid väärtusi SAM esindabki. Seeriasse kuuluvad riiul, TV-alus, diivanilaud ja kummutid.

Autor(id): Raul Abner
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: 18mm kasevineer, õlivahatatud
Tootja/tellija nimi: Radis OÜ/RADIS OÜ
Aasta: 2017

48. Seeria 69

Naiselikult ümarad ja looklevad piirjooned annavad tugevale välisilmele aimatava pehmuse. 69 pere väärikad liikmed paljastavad vähe, kuid mahutavad salapäraselt palju.

Seeriasse 69 kuuluvad riidekapp, öökapp, kummut ja voodi.
Autor(id): Raul Abner
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: 18mm kasevineer, õlivahatatud
Tootja/tellija nimi: Radis OÜ/RADIS OÜ
Aasta: 2017

49. Nagi ja tumba NAX

Müts maha selle nagi ees! Julgemalt, julgemalt! Nii mütsile kui ka käekotile on selles nagis ruumi küll. Nagu ka õhule ja hetkele hingetõmbeks. Nõnda viisakas nagi — jätab Sulle ruumi olla. See tumba justkui teaks midagi, mida teised ei tea. Ta on kavala näoga ja tema all seisavad jalatsid reas, justnagu nad oleks hüpnotiseeritud. Aga sisu? Tema sisse võib peita nii mõndagi. Tumba teab!

Autor(id): Raul Abner
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: 15mm kase filmivineer
Mõõdud: 70x177x30cm
Tootja/tellija nimi: Radis OÜ/RADIS OÜ
Aasta: 2017

50. Seeria MUSTER

Paljud seda ei tea, aga tegelikult on kummuti ilule siiski teatavad piirangud. Näiteks ei ole sellest kummutist ilusamad enam lubatud. Näed ju isegi! Mõistatuslike uste mustrite taha oskad näha ainult Sina.

Seeriasse Muster kuuluvad kummutid, TV-alus, riidekapp ja voodid.
Autor(id): Raul Abner
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: 18mm kasevineer, õlivahatatud
Tootja/tellija nimi: Radis OÜ/RADIS OÜ
Aasta: 2018

51. Voodi Soffi

Inimese parim sõber koer? Ei, hoopis uni! Voogavate joontega voodi Soffi on esmaklassiliseks uneks lausa loodud. Ära muretse, päeval saad seda diivanina kasutada ning kõrvale mahub ka koer.

All tugevatel ratastel voodikastid.
Autor(id): Raul Abner
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: 18mm kasevineer, õlivahatatud
Mõõdud: 95x205x70cm
Tootja/tellija nimi: Radis OÜ/RADIS OÜ
Aasta: 2018

52. Riiul Criss-Cross

Ahvatlevalt mänguline ja avatud meelega! Riiul, mis on valmis Sinu saladusi kandma. Kõik on näha, kuid vaid Sina tead, kus miski asub. Selle pusleriiuliga annad oma kodule särtsakust ja paned külalised õhku ahmima.

Väikeses komplektis on 4 kuue tapiga (pikkus 148 cm), 4 nelja tapiga (99 cm), 2 kolme tapiga (74 cm) ning 2 kahe tapiga detaili (50 cm) ehk kokku 12 osa. Suuremas komplektis on kõiki detaile topelt. Ning kõiki komplekte saad ka omavahel kombineerida. Tappide vahe on 25 cm.

Tegemist on ka väga keskkonnasõbraliku riiuliga — jääkideks jääb vaid veidi vineeripuru. Pakend on samuti säästliku mõõduga — 0,3x0,3x1,5m.

Autor(id): Raul Abner
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: 12mm kase filmivineer
Mõõdud: 223x223x24cm.
Tootja/tellija nimi: Radis OÜ/RADIS OÜ
Aasta: 2017

53. Vannitoa mööblikomplekt Trapez

Omapärane vannitoa mööblikomplekt keskmiselt nõudlikumale maitsele, ehk inimesele kellele meeldib eristuda. Nagu nimigi ütleb, on vormitehniliselt tegu trapetsiga. Trapezi pakutakse kahes suuruses: suur — 2 sahtliga, jalgadega põrandale toetuv, letipealse valamuga ja väike — 1 sahtliga, seinale monteeritav, pooluputatud lett-valamuga (vt. ka specification faili). Eelistatud on nö. õilsad materjalid nagu: täispuit, naturaalne spoon, valatud kivi (Solidsurface). Esteetilise kombinatoorika (materjalid, viimistlus) seisukohalt on lähtutud eelkõige kontrastsuse põhimõttest. Ühelt poolt — siidine valge Solidsurface versus täispuit ja naturaalne spoon. Teisalt — valge Solidsurface versus julge/tugev värv. Trapez on stiililiselt kindlasti kaasaegne, kuid samas kerge retroliku alatooniga komplekt.

Autor(id): Harri Ehrlich
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Täispuit, MDF, Solidsurface
Mõõdud: 100x50x520cm; 100x50x35cm
Tootja/tellija nimi: Balteco/Balteco
Aasta: 2017

54. Eemaldatava sangaga tass

Tegemist on 2017 aasta Eesti Kunstiakadeemias kursuse töö raames valminud prototüüp. Inspiratsiooni sai autor „Rauaniidi“ hoone otsavaatest, mis väljendub ka sangas. Puidust sang on looduslähedane ja soe materjal. Tass vormilt on lihtne aga kogu protsessi teeb keeruliseks just sanga kinnitamine. Mõeldes inimestele kellel ei ole ruumiga priisata, saab toodet lihtsalt virnastada.

Autor(id): Mart Vaarpuu
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Portselan ja puit
Mõõdud: 230ml
Tootja/tellija nimi: Mart Vaarpuu
Aasta: 2017

55. Mööbliseeria Toni

Seeriasse kuuluvad taburet, söögilaud, laste söögitool ja diivanilaud.
Kõik metalldetailid on laserlõigatud ja painutatud, mis muudavad tootmise ökonoomseks.

Autor(id): Andre Visnapuu, Triin Kõivupuu
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: metall, kasepuit
Tootja/tellija nimi: UUP Disain OÜ
Aasta: 2018

56. K37 kirjutuslaud “Kõrend”

“Kõrend” on kerge ja õhuline kirjutuslaud. Laual on kaks vajutamisele avanevat sahtlit ning riiulit paberite hoidmiseks. Uuenduslik on lauda kooshoidev nöörisüsteem. Laua saab ilma tööriistadeta mõne minutiga kokku panna ning lahti võtta. Keskmise riiuli kohale surumisega pingutatakse köied mis hoiavad lauda koos ning tagavad selle stabiilsuse.

Autor(id): Martti Urma
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Tammepuit ja -spoon, MDF, köis
Mõõdud: 740x1200x600
Tootja/tellija nimi: Martti Urma/eraisik
Aasta: 2017

57. Tool Zorro

Endise kosmonaudina teab Zorro, et gravitatsiooni ei tasu niiväga tõsiselt võtta. Kontrastsed värvid aitavad esile tuua tooli puhta, terava vormi. Veedritega tugevdatud eerungühendused annavad toolile ootamatult suure vastupidavuse. Tooli on katsetatud koormusel 175kg.

Autor(id): Martti Urma
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: Tamepuit, vineer
Mõõdud: 900x400x450
Tootja/tellija nimi: Martti Urma/eraisik
Aasta: 2018

58. Öökapp El Cubo

El Cubo on pärit peajalgsete suguvõsast. Vaatamata oma ümarale vormile on El Cubo lõbus ja liikuva loomuga. Hetkel töötab El Cubo öökapina. Tulevikus tahab El Cubo minna kõlariks õppima. Öökapp on valmistatud 8mm spoonitud PLPst ning jalad spoonitud vineerist.

Autor(id): Martti Urma
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Spoonitud PLP ja vineer
Mõõdud: 460x425x360
Tootja/tellija nimi: Martti Urma/Eraisik
Aasta: 2018

59. EasyPRO spaatel

Krimelte OÜ lansseeris 2016.a PENOSILi kaubamärgi all koduehitajale suunatud EasyPRO sarja, mille iga toode on varustatud tasuta tööriista, spaatliga. Spaatli arendus lähtus probleemist, et inimene ostab küll kvaliteetse vuugitäiteaine, kuid jääb vuugi silumisega hätta ja pole selle esteetilise välimusega rahul. Spaatliga on vuugitäite silumine lihtne ka eelneva kogemuseta. Disain ja tehniline lahendus sündis meeskonnatöö tulemusena. Väljakutseks oli ühendada tööstuslik tootmine, funktsionaalne disain, ergonoomilisus ning parim kasutajakogemus, andmaks lisaväärtust Krimeltes arendatud vuugitäiteainetele. Spaatli kaarjas disain liibub tootepakendi ümber ning ei võta asjatult ruumi letil ega transpordikarbis, lisaks on sel korgi funktsioon. Spaatel on kohandatav vuugi laiusele ning servade lõikepinnad aitavad puhastada liigsest silikoonist. Kaitstud disainiga EasyPRO spaatel on saadaval 12 riigis: Baltikum, Prantsusmaa, Hispaania, Venemaa jt. Toote väärtus 0,73 senti.

Autor(id): Jaan Puusaag, Veigo Kallaste
Kategooria: parim insenertehnilise toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: plastik
Mõõdud: 47x45x28 mm
Tootja/tellija nimi: Krimelte OÜ/Krimelte OÜ
Aasta: 2016

60. Lauatennise- ja söögilaud “Mini”

Lauatennise laud “Mini” sobib kenasti nii interjööri kui ka eksterjööri, täites ruumi nüüdisaegse visuaalse kunstiga. Laua disain võimaldab toodet nii söögi, koosoleku kui ka lauatennise lauana vabalt kasutada.

Autor(id): Risto Kozer
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: vineer
Mõõdud: 1900 x 1300 x 760 mm
Tootja/tellija nimi: Kozer Experiment Studio OÜ/Royal Ravintolat OY
Aasta: 2017

61. Pink Viking

Ajatu disainiga kuusepuidust pink. Pink Viking on minimalistliku disainiga, kuid materjalikasutuse ja konstruktsiooni tõttu väga tugev. Sobib kasutamiseks nii toas kui õues — aias, terrassil, saunas, esikus. Viimistletud läbipaistva ilmastikukindla õliga.

Autor(id): Meelis Mölder
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: kuusepuit
Mõõdud: 1050x410x400
Tootja/tellija nimi: Grade Toys OÜ/Grade Toys OÜ
Aasta: 2018

62. Themo

Themo on esimene termostaat maailmas, mis arvestab kodu kütmisel reaalajas elektri börsihinda. Themo kasutab tuhandeid andmepunkte, et teha õigeid otsuseid, millal elektrit tarbida. Selleks võetakse arvesse nii sinu kodu unikaalset tarbimisprofiili, määratud küttegraafikut, välisilma kui hetke elektri turuhinda. Ajatu ja minimalistliku välimusega sobib Themo igasse interjööri. Muudetava RGB värviriba abil võid kindel olla, et märkad Themot alati just nendel õigetel põhjustel.
Themo esipaneelil LED rõngas muudab värvi vastavalt elektri hetke hinnale. Kui Themo värvub punaseks, siis on elektrihind kallis ning näiteks pesumasina tööle panemisega tasub oodata.

Autor(id): Märt Uuemaa, Marten Limbach
Kategooria: parim insenertehnilise toote disain
Edasipääs II vooru
Materjal: Termoplast
Mõõdud: 120x120x90mm
Tootja/tellija nimi: Smart Load Solutions OÜ/Smart Load Solutions
Aasta: 2017

63. PULKlaud

Puhast skandinaavia vaibi kandev stiilne PULKlaud on turul ainulaadne minimalistliku vormi ja panipaigalahendusega disain. Laua kontseptsioon on sarnane PULK riiulitele. Funktsionaalset lauda on lihtne kokku panna ja vastavalt vajadusele ümber kujundada.

Klaasi all asuvate pulkade asetust saab lihtsasti muuta, et tekitada minimalistlik kunstiteos või vajadusele vastav panipaik. Kasuta klaasialust pinda pühadekaunistuste jaoks, tee väljapanek perekonna reliikviatest või kasuta kasvõi kohvitasside hoidmiseks. Panipaigas olevad asjad paistavad kenasti välja, kuid laua pind on kasutamiseks vaba. Laua õhuline disain ei koorma interjööri ning on ehteks igasuguses interjööris.

Lauapind on tugevast karastatud poleerlihvitud servadega klaasist; puidust plaat kasevineerist ning klaasi toetavad pulgad tugevast tammepuidust. Laua pinna klaas toetub enda raskusega pulkade otsa paigaldatud silikoonile, mis takistab klaasi libisemist. Kõik laua detailid valmivad Eestis.

Autor(id): Bertil Dobris, Gen Mandre
Kategooria: parim elukeskkondliku toote disain
Materjal: Kasevineer, tammepuit ja karastatud klaas
Mõõdud: 600 x 600 x 550
Tootja/tellija nimi: PULKdesign
Aasta: 2018

  • Teise vooru pääsenud toodetega on võimalik alates 10. septembrist tutvuda Viru Keskuse aatriumis avatud Eesti Disainiauhinnad 2018 nominentide tööde näitusel. Võitjad kuulutatakse välja 14. septembril Eesti Disainiauhindade galal Kadrioru Tennisekeskuses.

LOE LISAKS: