Kui soovid oma köögi kujundada skandinaavialikus võtmes, leia ruumi valgele värvile. Kuigi Skandinaavia stiilis kööke võib olla ka roosasid ja musti, siis kõige lihtsam on põhjamaist selgust ja kargust luua läbi külmade ja helgete neutraalsete värvide — valgete ja hallide. Skandinaavia joonega kööki kujudada ei ole tegelikult üldse keeruline. Pigem on raske öelda lahti just üleliigsetest detailidest, mida suures kujundamistuhinas ruumile lisada tahetakse. Lakoonilise värvipaleti ja lihtsate mustale-valgele üles ehitatud kontrastidega suudab aga ka algaja luua stiilipuhta ja visuaalselt hästi toimiva köögi ning põhjamaise interjööri loomises ei ole iseenesest midagi kontimurdvat.

Teiseks olulisemaks võtmesõnaks heleda fooni kõrval ongi lihtsus. Koonda kööki vaid väga lihtsa ja selge disainiga esemed ja seda just täpselt niipalju, kui vaja. Skandinaavia stiilis köögis ei ole midagi ülearust. Kvantiteedi asemel loeb kvaliteet. Põhjamastest köökidest leiab tihti kõige lakoonilisema disainiga kahhelplaadid, valgeks võõbatud puitpõrandad ja minimalistliku vormiga mööbli, mis võib sisustuspoes esmapilgul isegi hirmutavalt näotu tunduda.

Oluline detail on valgustus. Kui kõige muuga oled Skandinaavia stiilis kööki kujundades end tagasi hoidnud, siis valgusti on just see detail, millega panna i-le väärikas täpp. Absoluutselt kohustuslikud on laheda disainiga valgustid tööpindade ja söögilaua kohal.

Tihti paigutatakse pistikupesad isegi lae alla või akende kohale, et oleks võimalik valgusteid lisada kõikjale. Kui tekib soov valgustit välja vahetada, pole ju midagi lihtsamat, kui see pistikupesast välja tõmmata ja uuega asendada. Ka rippuvate lambijuhtmete trend pärineb just skandinaavlastelt.

Kui kardad liiga “steriilset” tulemust, too interjööri pisut puitu ja leia koht toataimede jaoks. Puidu kõrval võid veel katsetada metalli, marmorit ja looduslikku kivi.

Unustada ei tasuks ka ühte-kahte retrolikku detaili. Olgu selleks siis 1950. aastate disainiga külmik, söögilaud või mõni kümnenditetagune oksjonilt leitud toolikomplekt.

Samuti tasub leida köögis koht mõnele meeleolu loovale pildikesele, mis kenasti ära raamida. Head katsetamist!

Vaata rohkem ideid galeriist:

LOE LISAKS: