Kui veel mõni aeg tagasi näis see materjal vanamoodsa ja arusaamatuna, siis praeguseks on samet endise hiilguse juures. Disainilembeste seas on see hulgaliselt austajaid kogunud, seda nii moe kui ka kodukujunduse suunal. Saame teada, mis sametil meile pakkuda on ja kas see suudab meid ehk üllatada.

Samet sobib hästi nii läikivate metallide kui ka puiduga. EYH V, Enhancing Your Habitat, www.enhancingyourhabitat.com

Kui sametit võiks võrrelda elava inimesega, oleks tegu kellegi silmapaistva ja julgega. Ta tõmbaks pingutuseta endale imetlevaid pilke ja paneks toas elu kihama. Sametilt ei tasu oodata kuulekust, sest tahab oma tugeva karakteri tõttu ise olla. Kuid sellest ei tasu end sugugi häirida lasta. Piisab, kui oled teadlik, et sametit võiks kasutada pigem aktsendina. See toob unistesse ja natuke igavatesse olukordadesse silmapilkselt särtsu. Kui elutuba mõjub halli ja elutuna, siis sametise sohva või tugitooliga muutub olukord kohe. Oma kordumatu välimusega on samet suuteline ruume kardinaalselt muutma.

Samet esineb väärikalt poepinnal, kontori ootesaalis ja ka koduses õhkkonnas. Margot Molyneux` kaupluse stiilne interjöör. Aktsendiks killuke sametit. margotmolyneux.com

Küsimusele, kes seda materjali eelistada võiks, ei tundu ühest vastust olevat. Olulisem on, et see pehme materjal sind kõnetaks — ja juba sobibki samet ka sinu koju. Sametit on võimalik enda jaoks tööle panna peaaegu kõigis ruumides. Väga mõnusa tulemuse võib saavutada isegi lastetoas või poissmehekorteris. Alustuseks piisab teadmisest, kas eesmärgiks on tõeline luksus või hoopis lohakas elegants. Samet esineb väärikalt poepinnal, kontori ootesaalis ja ka koduses õhkkonnas. See materjal sobib hästi nii läikivate metallide kui ka puiduga. Rangeid reegleid ei ole, sest juba samet ise on mänguline — seega proovi ja katseta.

Kui elutuba mõjub halli ja elutuna, siis sametine sohva või tugitool lisab ruumile isikupära. Fermliving, www.fermliving.com

Oma olemuselt on samet ettearvamatu ja selle pind mängib erinevate vaatenurkade alt. Siinkohal võiks soovitada vähema valgusega nurki, sest just hämaras töötab samet eriti hästi. Langeta värvivalik sügavate ja külluslike toonide kasuks. Samblaroheline, tumesinine või veinipunane on kindla peale minek. Väga omapärased on ka sinepikarva toonid. Kui end nii julgena ei tunne või soovid alustada väiksemate sammudega, proovi sametiga kaetud tumbat või patju — šikk ja lummav tulemus on garanteeritud.

Sügavad ja külluslikud toonid toovad sameti iseloomu kaunilt esile: samblaroheline, tumesinine või veinipunane on kindla peale minek.

Tea, et kõikvõimalikud triibud ja jäljed on sametile kerged jääma. Pedandile võib see mõningast peavalu tekitada. Ühtlasi kehtib see soovitus peredele, kus on väikeseid lapsi või koduloomi.

Mänguline ja igati sobiv aktsendiks – proovi ja katseta. EYH V, Enhancing Your Habitat, www.enhancingyourhabitat.com

Samet on võidukäiku tegemas ja poolehoidjaid kogumas. Kas ja millises mahus selle vooluga kaasa minna, tunnetab juba igaüks ise. Ja küll kodugi ütleb sulle, kas igatseb sametit või mitte. Moearmastajail on võimalus emade kapisügavustesse kaevuda ning kodukaunistajatel taaskasutuspoode mööda käia, sest heades kätes olles säilitab samet oma elegantse välimuse kauaks. Igatahes tundub, et trenditeadlikud jäävad sameti lummusesse veel mõneks ajaks.

Sametist pühadeaega!

LOE VEEL: