Nii sündiski Facebookis ja suurematel laatadel kangaid ja aksessuaare müüv pisike ettevõtmine Ama&Jones. Uurisime Annikalt, kuidas põnev lugu alguse sai ja kuidas on Eesti kodud küllusliku eksootika vastu võtnud.

Kuidas tekkis mõte hakata Eestisse tooma Aafrikast pärit värvilisi kangaid?

Avastasin enda jaoks Aafrika kangad oma esimesel reisil Ghanasse. Alguses võttis kirev valik silme eest kirjuks ja õhku ahmima. Edasi aga armusin neisse mustritesse ja värvidesse jäägitult. Esimeselt reisilt naastes olid mu kohvrid ainult kangast täis. Õmblesin neist voodipesusid ja mõned kleidid. Siis selgus, et ka mu sõbrad on kangastest vaimustuses. Alguses kinkisingi sõpradele kangaid nagu suveniire kaugest Lääne-Aafrikast, kuid hiljem palusid sõbrad ja tuttavad juba ekstra tuua. Teiselt ja kolmandalt reisilt naasesin juba kindlate tellimustega ja nii see kõik veerema hakkas. See ei olnud planeeritud äri, vaid lihtsalt kujunes nii, sest nõudlus oli olemas. Ühel reisil tutvusin ma oma tulevase kalli abikaasaga, kes nüüdseks elab juba üle aasta Eestis. Nüüd toome Eestisse kahekesi kangaid ja Ghana käsitööd vähemalt kaks korda aastas. Ühendame oma puhkused äriga.

Kuidas on Eesti turg teid vastu võtnud? Kas eestlane armastab julgeid värve ja suuri mustreid või jääb ta pigem truuks põhjamaisele stiilile?

Usun, et lühikese ajaga on meil Eestis väga hästi läinud. Et keegi teine siia Ghanast kangaid ei too, siis arvan, et oleme olnud õigel ajal õiges kohas. Võiks öelda küll, et eestlane armastab värve. On vale arvata, et eestlane kannab vaid halli ja musta. Võibolla armastab eestlane kanda värve pigem riietuses ja vähem interjööris, kuid mida aeg edasi ja mida rohkem inimesed kaugetes maades reisivad, seda julgemaks nad muutuvad ja nii jõuavadki lõpuks värvid ja eksootika ka meie kodudesse. Tallinna tänavatel on paljud inimesed seisatanud, et mu mehe kirevaid pintsakuid kiita ja pildistada. Eestlane ei ole külm. Ajaga koos muutume ka me ise. Suviti oleme käinud laatadel ja võin kinnitada, et mulgi mees kannab pigem kollast kui valget või musta. Laadad annavad head tagasisidet inimestelt, kes meie tooteid armastavad. Tallinnas on inimesed rohkem avatud ja julgemad. Nad teavad rohkem, mida tahavad ja on meie peamised kliendid. Samas on meil kliente üle Eesti ja on suur rõõm tõdeda, et ka keegi teine peale meie endi Aafrika mustritest lugu peab.

Aafrika mustritele ennustatakse suurt populaarsust sisekujunduses. Kas teie valikus olevad kangad sobivad ka kodutekstiilideks ja kuidas neid oma kodumaal valmistatakse?

Ghana kangad on ideaalsed ka interjööris kasutamiseks. Toome Eestisse põhiliselt 100% puuvillast kangast. Tegemist on väga kvaliteetse trükiga, mis ei anna värvi, värv ei kulu, ei lähe tupsuliseks ega paista läbi. Trükk on nii tugev ja kvaliteetne, et raske on teha vahet pahemal ja paremal poolel. Selline kangas on väga sobiv just voodipesuks, dekoratiivpatjadeks, voodikateteks, kardinateks jne. Samuti võib sellega katta näiteks köögitoole ja kergemat mööblit. Ghana kangad on kõige kvaliteetsemad Aafrikas, seda tunnistavad aafriklased isegi. Puuvillased kangad valmivad nii vabrikutes kui ka käsitööna. Kangad töödeldakse viimases faasis vahaga, mis annab kangale mõnusa läike, parema kvaliteedi ja toob välja värvide sära.

Käsitsi trükitakse kangaid patikatehnikas. Spetsiaalsed värvisegud kantakse mustritena puidust pakkudega valgele kangale. Mitmeid kordi erinevaid värve kangale kandes, vahepeal loputades, vahaga kinnitades ja kuivatades tekivad imelised mustrid. Sealjuures on oluline, et vahekuivamiste ja pesude ajal on kangas kokku volditud, mis on juba tehnika omaette. Peamine käsitöökangas on aga kente, mis kootakse kitsastel kangastelgedel. See on muide ghanalaste rahvuskangas, mida kantakse vaid väga erilistel juhtudel — pulmad, tähtsad vastuvõtud ja pidustused. Kente on väga kallis käsitöökangas. Mulle isiklikult meeldib seda kangast rohkem just interjööris kasutada, sest see on paksem ja hoiab pehme mööbli peal paremini. Sel kevadel plaanimegi tugevamat mööblikangast Eestisse tooma hakata. Oleme oma kodus kõik ära proovinud ja selle kogemuse põhjal teame hästi, millised kangaid milliseks otstarbeks soovitada.

Millest Ghana mustrid räägivad — on neil oma tähendus ja sümboolika?

Ghana kangaste juures ei ole midagi juhuslikku. Igal värvil ja mustril on tähendus. Meie klientide lemmikmuster on Angelina ja enim ostetud värvid on kollane, sinine, punane ja must. Teine lemmik on Asoredan, mis sümboliseerib kiriku torni. Kolmas väga nõutud muster eestlaste seas on Subura, mis tähendab looduslikku veekogu, kus külainimesed end pesemas käivad. Must ja punane on Ghana kultuuris matusevärvid. Punast kantakse matustel, kui keegi väga tähtis on ära surnud, näiteks mõni külavanem, perekonnapea või rikas persoon. Valge-musta trükki kantakse matustel, kui surnud on väga kõrges eas inimene. Samas on need minu lemmikvärvid just voodipesus. Kangaid valides aitab mees alati jälgida, et kangale midagi tähenduslikku pole kirjutatud, näiteks puhka rahus. Ämmale ei julge ma iitsatadagi, mis värvi voodipesu meil kodus on.

Facebooki albumeid lapates võib märgata, et lisaks kangastele kuuluvad valikusse valmisriided ja mõningad kodutooted?

Peale kangaste on tootevalikus voodipesu, patju ja aksessuaare, mida sisustuses ära kasutada — Ghana maske, erinevaid kujukesi, kausse ja puidust käsitööd, millega elamisse kaugete maade soojust ja päikest tuua. Kangad ja käsitöö ostame peamiselt otse käsitöölistelt ja väärtustame õiglast tasustamist. Fair trade ehk õiglane kaubandus üks meie peamiseid põhimõtteid. Valmisriietena toome Ghanast Dashiki särke, mida saavad kanda nii mehed kui naised. Aksessuaaridena on valikus otse meistritelt tellitud ehteid, mis sobivad nii meestele kui ka naistele. Koos sõbranna Monica Mattikaineniga, kes on pool elu vabrikutes kotte ja rahakotte õmmelnud, töötame välja käekottide disaine ja õmbleme neid kohapeal ise.

Täielikku valikut Ghanast pärit kangastest ja aksessuaaridest vaata Ama&Jones'i Facebooki lehelt.

Vaata rohkem pilte galeriist:

LOE LISAKS: