1. Korter või maja?

Olen elanud nii korteris kui ka majas ega oska ennast kumbagi leeri liigitada. Kõik sõltub elukeskkonnast ja eluperioodist. Üksinda või kahekesi majas elada on puhas ressursi raiskamine, inimesele pole õnneks sadat ruutmeetrit vaja.

Eestlasele on loomuomane elada nii, et on õhku ja ruumi ning naaber on küll lähedal, aga mitte liiga lähedal. Aedlinn, kuhu olen praeguseks maandunud, pakub kuldse kesktee.

Kollane puitmaja mändide all sulandub ümbritsevasse suurepäraselt, luues mõnusa aedlinnamiljöö. Arhitekt Tiia Kask

2. Kui suur kodu on sinu jaoks ideaalne?

Olen elanud tillukeses Pelgulinna korteris ja resideerinud viietärnihotellis, kus minu käsutuses oli luksuslik ridaelamuboks. Sellest viimasest kasutasin ainult üht tuba, vannituba ja merevaadet ning võimalust otse terrassiuksest õue astuda. Kõik on suhteline. Ruum ei tee kodu, inimene elab ruumi oma koduks.

1930-ndatest pärit funkmööbel on lapse- ja loomasõbralik. Pildil mängib peretütar Tui Tuul sõber Aana-Mariiga, esiplaanil brabandi grifoon Posse.

3. Mis on kodu sisustades oluline?

Mugavus, praktilisus, käepärasus, kestlikkus. Ma ei viitsi iga päev toas mööblit ümber tõsta, et oma elu kuidagi põnevamaks teha. Oleme 14 aastat elanud ühes kohas ja samas majas. Kui alguses tundus, et kogu aeg tuleb midagi juurde ehitada, ümber teha, üle värvida, siis nüüd on hea lasta kõigel lihtsalt olla ja teha muudatusi siis, kui neid on tõesti vaja.

4. Sinu kodu tähtsaim ruum? Miks?

Töötan valdavalt kodus ja kui on vaja ametlikumalt asju ajada, siis jagan mehega kabinetti. Seal on hea ka niisama istuda ja raamatut lugeda. Enamasti istun all köögis suures nahktugitoolis, sülearvuti põlvedel ja ahi-pliit käeulatuses. Tegelikult on minu ruum õu. Kui mul päriselt üle viskab, siis viskan kalossid jalga ja astun köögiterrassilt alla metsa.

Pere ühise sööginurga seinal on pilt, mille maalis Ylle õetütar Anneli Oja.

5. Erilise tähtsusega sisustusese? Miks?

Ma ei ole üldse asjade inimene. Mida vanemaks saan, seda vähem asju vajan. Kui pere ei takistaks, siis võtaksin vaiba, magamiskoti, natuke muusikat ja raamatuid, rulliksin need rõdule lahti ja elaksin seal. Arvuti ja internetiühendus peaksid olema, et kirjutada saaks.

6. Taaskasutus või uus? Miks?

Asi on lihtsalt asi, mis aitab sul elada. Mida kvaliteetsem, mida kauem vastu peab, seda parem. Kes disainist lugu peavad, oskavad valida enda ümber esemeid, mis kestavad üle aja. Funkmööbliga saab elada põlvest põlve, vahepeal tuleb kummutid-lauad lihtsalt üle käia ja taastada. Korralik täispuidust mööbel, mille on meister valmistanud sinu vajaduse või soovi järgi, on parem lahendus kui masstoodetud liimpuidukärakas.

Naisautoajakirjaniku puhul võiks ette kujutada roosat on garaaži, aga Ylle on oma naiselikuma poole peitnud hoopis vannituppa.

7. Interjööri lemmikvärv?

Täpselt nii, nagu tuju on. Tänapäeval on seinad kipsist ja värvitavast tapeedist ning ehkki on popp need valgeks võõbata ja lisada kaltsuvaipade või värviliste nõudega ruumile nõutud aktsent, on meie lahendus triibuliseks, täpiliseks ja mahlaplekiliseks disainitud kodu. Meid on siin teinekord seitse inimest ja kolm looma korraga. See on värviplahvatus.

8. Hinnaline disain. Kas ja kui palju kulutad või kulutaksid?

Iittala nõude eest olen nõus maksma, mis küsitakse. Mul on nõrkus nõude ja Soome disaini vastu. Funktsionaalsuse ja pikaealisuse eest olen nõus maksma õiglast hinda. Kui Reet Aus disainiks mööblit või kodusisustust, ega ma siis ka hinnalipikut ei vaataks. Disaini teeb hinnaliseks selle looja elufilosoofia.

Selles onnis on filmitud kaks laste telesarja: „Looduselust” ja „Nähka tuleb külla”. Kui pere lubaks, elaks Ylle aasta läbi selles onnis.

9. On sul disaini vallas oma lemmik? Kes?

Teleprodutsendi ja tehnikaajakirjaniku töö võimaldab mul lausa püherdada heas disainis. Ma võin end tundideks unustada mõne arhitekti töid seest ja väljast uudistama. Üks mu absoluutseid lemmikuid on Antoni Gaudí. Tema hullumeelsus sobib mulle, sest korrastab mu sisemise maja, paisates kõik välise lootusetusse korratusse.

10. Mis teeb kodust kodu?

Vastus on lihtne: minu inimesed.

LOE VEEL: