Ruumikujunduse puhul on peamisteks teguriteks laste sugu ja vanus. Palju sõltub ka lapse isiksusest ja iseloomust. Kui näed pilti kaunist lastetoast, ei tähenda see ilmtingimata, et selline tuba sobib ka sinu pere pisematele. Et lastel oleks oma privaatses ruumis hea olla, lase ka neil sõna sekka öelda ja otsustada nii värvi kui ka kujunduse osas.

Asjade paigutus

Kui ruum on pigem lai, on mõistlik panna kirjutuslauad akna alla ja voodid üks ühele ning teine teisele poole seina. Kui ruum on aga küllaltki kitsas ja piklik, on mõistlik kasutada hoopis narivoodit ja laudade asemel ühildada raamaturiiul ning laud. Tänapäeval leidub mööbli osas palju paindlikke lahendusi, mis sobivad tubadesse, kus on vähe ruumi. Väga palju on erinevaid narivoodeid, kus nii üleval kui ka all on magamisase. Leidub aga ka ka selliseid, kus magamisase on üleval ja all on kirjutuslaud.

Kui ruumi on vähe, on mõistlik voodid asetada L-tähe kujuliselt. Nii jääb ruumi keskele rohkem kasutamata põrandapinda, millele on lihtne lapsele sobiv otstarve anda.

Kui tuba on aga katusekorrusel ja seal on erinevad kalded, siis tasub voodi asetada kalde alla. Nii jääb kõrgema osaga ruum vabaks ja seda saab kasutada kas mängimiseks või mõneks panipaigaks.

Erinevad alad

Kui ruumi jagavad kaks erinevast soost last, on võimalik jagada ruum kaheks. Ruumijagajana saab kasutada näiteks raamaturiiulit. Tüdruku poole toast võid kujundada tütarlapselike värvide ja piltidega ning poisi oma jälle teises võtmes.

Kui lastel juhtub olema ühiseid huvisid, saab ka nendest ruumi kujundamisel lähtuda. Küll aga võiks mõlemal lapsel olla ka täiesti oma ja privaatne ala. See annab lapsele võimaluse olla soovi korral omaette. Ruumi osadeks jagamine ei pea toimuma alles siis, kui lapsed lähevad kooli. Lapsed soovivad ka varem omaette mängida ja teha erinevaid asju. Oluline on ka see, et ruum oleks jagatud puhke- ja mängualaks. Kaheks osaks jagamine ei tähenda tingimata seda, et mõlemad osad peavad olema üksteisest seinaga eraldatud. Eraldada võib ka värvide ja temaatikaga. Nii on ruum avar, kuid samas on aru saada, mille jaoks mingi osa on mõeldud.

Mööbel

Lastetoas võiks olla mööbel, mis on praktiline ja millel on mitu otstarvet. Lastetoa mööbel peaks eelkõige olema turvaline, teravate nurkadeta, klaasita, naturaalses materjalist ja kompaktne. Riiulid ja voodi peaksid olema tugevad: see võiks lapse ronimisele ja hüppamisele vastu pidada. Samuti võiks mööbel olla kergesti puhastatav, sest on loomulik, et mängimise käigus saavad asjad mustaks. Koolilapse toas olgu rõhk praktilisel kirjutuslaual, mille juures oleks ka piisavalt sahtleid ja riiuleid.

Valgustus

Ühest laelambist on lastetoas kindlasti vähe. Igas mängunurgas võiks olla valgustus. Tavaliselt liiguvad lapsed ruumis ringi ja seetõttu on hea, kui kõik vajalikud kohad on valgusküllased. Voodi juures võiks olla öökapp, millel on pisike lamp. Müüakse ka erinevaid seinavalgusteid, mis on näiteks koera, kassi või mõne animafilmi tegelase näoga.

Allikas: builddailys.com

LOE LISAKS: