Regulaarne mediteerimine mõjub hästi nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele. Teadusuuringutest on selgunud, et meditatsioon alandab vererõhku ja tõstab immuunsust. Igapäevane mediteerimine parandab vaimset keskendumisvõimet ning aitab vähendada stressi, ärevust ja depressiooni.

Meditatsioonist igapäevase harjumuse kujundamine on aeganõudev ja siinkohal on kindlasti abi sellest, kui kodus on üks kindel koht, mis aitab seda tervislikku harjumust kujundada. Toome mõned nõuanded koduse meditatsioonipaiga loomiseks, olgu selleks eraldi ruum või nurgake aias või nende puudumisel ka lihtsalt sobivaks kujundatud tuba sinu kodus. Oluline on vaikus ja võimalus olla mõni hetk iseendaga.

1. Vali paik, mis tundub õige

Alusta sellest, et leiad oma kodus koha, kus tundub valitsevat rahulik ja lõõgastav õhkkond. Näiteks mõni tuba, mis avaneb aeda või kust avaneb vaade loodusele. Kui su elupaigaks on tillukene linnakorter, vali ruum, kus puudub suurem liikumine ja müra ning lisa rahustava mõju suurendamiseks seinale mõni loodusfoto või loodust kujutav maal. Hoolimata sellest, kui vähe või palju ruumi su kodus ka pole, alati on võimalik mediteerimiseks üks sobiv nurgakene leida. Lähene loominguliselt!

2. Veendu, et su meditatsioonipaigas oleks värske õhk

Kui vähegi võimalik, vali koht, kus on võimalik akent või ust paotada. Hingamine on meditatsiooni üheks võtmeteguriks ja nii on väga oluline, et ruumis oleks värske õhk, et saaksid maksimaalselt hapnikku.

3. Veendu, et meditatsiooniruum või -piirkond oleks kola- ja tehnikavaba

Meditatsioon aitab inimesel rahulikku teadveloleku seisundini jõuda ja nii on väga oluline, et mediteerimispaik oleks vaba liigsest kolast. Veendu, et käeulatusse ei jääks telefone, arvuteid ega muid elektroonikaseadmeid, sest mediteerides on mõistlik tehnoloogiast mõneks ajaks eralduda.

4. Leia endale ideaalselt sobiv mediteerimispadi või -matt

Osta endale üks mugav meditatsioonimatt või -padi. Enamik inimestest mediteerib pool-lootos või täislootos istes. Mõned inimesed aga mediteerivad lamades või põlvitades. Leia endale matt või padi, mis tundub õige ja mugav, kuid pakub seejuures ka piisavalt tuge ega ole liiga pehme.

5. Kasuta rahustavalt mõjuvaid värvitoone

Meditatsiooniruumis mõjuvad hästi heledad ja soojad neutraalsed värvitoonid, näiteks beež, pruunikashall või kreemikasvalge. Hoia värviskeem lihtsana ning väldi kriiskavaid värvitoone, mis võivad häirivaks muutuda või äratada tugevaid emotsioone või tujusid.

6. Eelista hämarat valgust

Väldi oma meditatsioonipaigas liiga tugevat ja eredat valgust. Hommikuse meditatsiooni tarbeks on kõige mõnusam loomulik päevavalgus, kuid paljud inimesed eelistavad mediteerida õhtul enne magamaminekut. Suurepärane valik on valgusregulaatoriga hämardatav laevalgusti, sest nii saad valguse sobival määral maha keerata ning ruumis mõnusalt rahuliku atmosfääri luua. Hea on ka suur küünal, mis annab õdusat kuma. Või ümbritse end väikeste teeküünaldega.

7. Kaalu ka teisi mediteerimist toetavaid vahendeid

Kui eelistad juhitud meditatsiooni või muusikasse mediteerimist, siis on vaja luua võimalused muusika kuulamiseks. Variante on selleks mitmeid. Kui armastad end lõhnade abil sobivasse meeleollu viia, võta kasutusele aroomilamp, mis täidab ruumi sinu soovi järgi kas lõõgastava või virgutava loodusliku aroomiga.

Allikas: Dwell