“Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem” ütleb vanasõna. Me saame nüüd ise väga palju ära teha, et lindudele rikkalikumat elukeskonda pakkuda ja samas oma aedu ka natuke põnevamaks muuta. Pole vaja palju. Kui iga Eestimaa pere paneks igal aastal ühe pesakasti, oleks muutus suurem kui Teeme Ära kampaanial tegutsedes. Paljudes Euroopa riiides ogi igal kevadel käimas lindudele pesakastide paigaldamise kampaaniad ja üritused. Pesakaste pannakse aedadesse ja parkidesse üles lausa kümnete tuhandete kaupa. Koos on alati tõhusam ja lõbusam tegutseda kui üksinda. Seda teame meie eestlased ju hästi, kuna oleme iidne talgutööde tegemise rahvas.

Praktilised soovitused pesakasti paigaldamisel

Et asi oleks teadlikum ja pesakasti paigaldamine lihtsam, siis anname sulle paar soovitust, mida pesakasti paigaldamisel silmas pidada. Linnu jaoks on pesakast tema kodu ja kindlus, seega peab see vastama lindude turvastandarditele ja muudele nõuetele. Ehk pesakast peab lindudele sobima.

1. Vali pesakasti paigaldamise asukoht hoolikalt

Ära paigalda pesakaste üldiselt teineteisele liiga lähestikku kuna nii võivad osad pesakastid jääda kasutamata. Erandiks on räästapääsuke, suitsupääsuke ja mõlemad meie varblase liigid, kes kõik eelistavad pesitseda hulgakesi koos. Nende pesakaste võid panna mitmekaupa kokku. Ka mõned tihased ei pane seda väga pahaks aga kuna me ei tea kes meie standardpesakasti kolib, siis võiks samale puule mitme kasti paigaldamist vältida.

Ära paigalda pesakaste linnusöögimajale liiga lähedale või samale õunapuule, kus ripub söögimaja. Teiste lindude sagimine söögiplatsil häirib kindlasti pesitseva linnupere elu. Samuti pole mingit mõtet hankida selliseid pesakaste, mis on kokku ehitatud söögimajaga. Lindude mõistes on see sama asjalik kui propelleriga notsu.

2. Paku pesakastile varju ilmastiku eest

Veendu, et pesakast ei ole puutüvel või seinal valdavate tuulte koridoris või lageda peal keset kõrvetavat lõunapäikest. Kui teised puud pakuvad tuule ja päikese eest varju, siis pole see takistuseks. Kõige parem on suunata pesakasti lennuava hommiku päikese poole ehk ida ja lõuna suuna vahele. Kui paigaldad lagendikule metsaservas, siis paigalda lennuava avatud valguse suunas. Paigalda pesakast kergelt ettepoole kaldu või horisontaalselt nii, et vihmavesi lennuavast otse sisse ei sajaks.

3. Kinnita pesakast hoolega

Kinnita pesakast puule korralikult. Kui oled ise meisterdanud puidust pesakasti, siis kasuta roostevabast traadist riputusaasa ümber puutüve. Seda pead aga iga paar aasta järel kohendama, et traat puu kasvades pingule ei tõmbaks ja puule sisse ei kasvaks. Pesakasti saad paigaldada ka maja või kuuri seinale.

Kui kasutad poodides leiduvaid puitbetoonist pesakaste, siis pole vaja kinnituse pärast hiljem muretseda. Kinnitamiseks kasutatakse roostevabast terasest riputeid oksale või sagedamini alumiiniumist turvanaela. Alumiiniumist naela võid julgelt puutüvesse lüüa kuna see on puule ja metsameestele ohutu ja linnupesale turvaline kinnitus. Kui soovid näiteks 5 aasta pärast naela eemaldada, siis jääb järgi puhas auk tüves, mis kiiresti kinni kasvab. Alumiiniumi ümber ei hakka puud haavakaitse paksendit kasvatama.

4. Kaitse kiskjate eest

Kui ehitad ise omale pesakasti, siis kinnita lennuava ümber metallist kaitsekrae, et rähnid ei saaks lennuava suureks raiuda ja ka oravad ei saaks linnupoegadele ligi. Ära lisa pesakastile istumispulka. Linnud ei vaja seda, aga kassile on sellest palju abi kui ta tahab pesale ronida. Kui sinu piirkonnas on palju kasse, nugiseid või kärpe, siis kasuta spetsiaalseid turvapesakaste, millel on kiskjate vastane sissepääsukaitse.

5. Vaheta pesakasti asukohta

Pesakastide asustamine lindude poolt sõltub paljudest asjaoludest, mida on raske täielikult ette ennustada. Need pesakastid mis on mitu aastat järjest tühjaks jäänud võib tõsta ümber teise asukohta ja proovida uuesti. Vahest on seal mingi lindudele oluline nüanss, mis jäi meil asukoha valikul kahe silma vahele ja nad ei tahtnud pesakasti kasutada. Proovime uues kohas uuesti.

Samas pea meeles, et osa pesakaste ongi lindudel kasutusel toidulaona ja puhkepesana kuhu munemiseks pesa sisse ei tehta. Seega kui näiteks 20-st pesakastist 3-4 tühjaks jäävad, on see täitsa normaalne. Ära neid ümber tõsta. Kui aga 5 pesakastis 4 jäävad tühjaks tuleks küll proovida neid teise kohta ümber tõsta.

Allikas: Rodoaed.ee

LOE LISAKS: