Oma kodu Uuesalu elamurajooni sisse seadnud Lianet ja Janarit on arhitektuur ning disain alati huvitanud. Kui Lianest ei oleks saanud advokaat, oleks temast ilmselt saanud sisearhitekt. Seega sisearhitekti ei kaasatudki. Liane armastab detaile, talle meeldib õigeid detaile otsida ja leida. Janaril on aga väga hea tervikutaju, võime näha detaile tervikus ja tervikuna. Koos kodu kujundades on sinna jõudnud vaid hoolikalt valitud materjalid, värvid ja elemendid. Paari loominguline koostöö sisustusmaterjalide, värvide ja sisustuselementide valimisel sujus õlitatult.

Noorte tähelepanu on alati köitnud põnevad lahendused, olgu selleks mõni avalik ruum või kellegi kodu meil või piiri taga. Head ja ilusad lahendused inspireerivad. Kodu kujundamisel oli kasuks noorte varasem kogemus Liane töökoha ja nende eelmise kodu kujundamisel ning sisustamisel. Nad teadsid juba varakult, millist kodu soovivad. Maja arhitekt on Marina Orlovski, pererahva hea tuttav kooliajast. Koostöö sujus suurepäraselt, sest Marina käekiri vastas nende maitsele.

Kui rääkida dilemmadest, millist fassaadimaterjali kasutada, siis oli kaalukausil ka puit, kuid kuna sooviks oli omanäoline kodu, otsustati ikkagi ainulaadse katusekivist fassaadi kasuks. Kivifassaadi kasuks rääkis ka asjaolu, et see on hooldusvaba.

Ruumilahenduses oli oluline, et magamisala oleks aktiivse elu tsoonist eraldi ja eraldatav ning aktiivse elu tsoon — köök-söögituba, elutuba — avar ja valgusküllane. Lagede kõrgus on 3,25 m ning aktiivse elu tsooni mõlemas välisseinas on aknad kõrgusega 2,4 m. Maja pindala on 184 ruutmeetrit. Tube mahub sinna parasjagu: kolm magamistuba, kontor-külalistuba, köök-söögituba, elutuba, vannituba, saun, tulaett ja garaaž. Majas on maaküte.


Eks õigete detailide otsimine ja leidmine on ajakulukas, kuid kui projekteerimisetapis teha tarku valikuid, on võimalik vähendada detailide hulka, mida on vaja otsida ja leida. Näiteks, kuna noored teadsid varasemast kogemusest, et hea hinna ja kvaliteedi suhtega valgusteid on keeruline leida, otsustati süvisvalgustite kasuks. Rippvalgustid on ainult elutoas, söögilaua kohal ja suure magamistoa voodi kõrval.

Elegantne must

Kuigi interjööris ja eksterjööris on põhitoon elegantne must, ei mõju elamine sugugi süngelt. Vastupidi — avarust jagub küllaga ning tumedad toonid loovad naturaalse puiduga harmoonilise koosluse. Ka elamise sisustanud pereema sõnul on must nende jaoks malbe, rõõmus ja intelligentne värv. Põhitoon pole lihtsalt must, vaid mattmust. Matt loob hubase ja sooja tunde. Mustale on interjööri kaaslaseks valitud maalähedane pähklipuu ja värvidest hall-valge.

Elamises on nii valmis (pehme mööbel, söögilaud, televiisorikapp) kui ka eritellimusmööblit (köögimööbel, koduspaa mööbel, riidekapid, siseuksed), nii Eestist kui ka piiri tagant. Kõik sisustusdetailid on hoolikalt valitud ja juhuslikke detaile juba elamisest ei leia. Näiteks on tamme täispuidust mattmust söögilaud pärit salongist Treimann Mööbel ja Disain, elutoa vildist hall rippvalgusti Elke Mööblist, suure magamistoa must voodi Maskust.

Kodu südameks on köök, kus alustatakse ja lõpetatakse päeva. Köögilahendus on ise projekteeritud, kõik materjalid anti mööblivalmistajale ette. Elamises ollaksegi kõige uhkemad just köögi üle, mida kõik pereliikmed peavad üksmeelselt kõige paremini õnnestunud ruumiks. Köök paistab silma mattmustade pindadega koos musta kivist tasapinna, struktuurvärvitud seina ja pähklipuust detailidega. Iga sisustusdetail alates köögitehnikast ning lõpetades soolatopsi ja munarestiga on hoolikalt valitud.

Mitmekülgne koduspaa

Vannituba ehk koduspaa pakub igapäevast hoolitsust, kuid ka spaalikku lõõgastust. Koduspaa on hoopiski hallides toonides, kuid samuti pähklipuust detailidega. Spaa-ala lahutamatuks osaks on aias asuv tünnisaun, mis pakub tähistaevas õhtutel meeliköitvat lõõgastust. Ka koduspaas ei ole ükski sisustusdetail (sh kosmeetika- ja pesuvahendipakendid) juhuslik, vaid kõik on läbi mõeldud. Leiliruumist avaneb vaade koduaiale ja ümbritsevale.

Maja ümbritseb rohelus ja teised looduse värvid. Pere jaoks on oluline, et kõik nii sees kui ka väljas harmoneeruks. Nii on näiteks ka kodulinnud süsimusta värvi. Nende roheka läikega must sulestik on nii kütkestav. Kui Liane ja Janar linde Luige laadal nägid, oli selge, et ammu mõeldud mõte pidada koduaias laste ja ka enda rõõmuks kukke-kana, tuleb teoks teha.


Aiapidamise kohta ütleb Liane, et nad pole suured aiapidajad, kuid jah, maal kasvanutena leidsid nad, et kasvuhoone ja mõned aiakultuurid peavad koduaias olema. Lisaks enda kasvatatud aiasaadustele pakub kasvuhoone kogu perele ühist tegutsemisrõõmu ja annab lastele praktilise loodushariduse. Kodutunde loovadki inimesed-loomad-linnud, kellega kodu jagad. Kui kodu on ka nende nägu ja tegu, siis on see koht, mida igatsed eemal olles, ja koht, kuhu tahad alati tagasi minna.
Artikkel ilmus esimest korda Moodne kodu printväljaandes oktoobris 2018. Teiste kategooriate võitjatega saad tutvuda SIIN.

LOE VEEL: