Konkursil oli kaks põhikategooriat: kauneim moodne kodu ja kauneim maakodu. Välja anti ka kuus eriauhinda: kauneim aed, kauneim terrass, kauneim köök, kauneim elutuba, kauneim magamistuba ja kauneim vannituba. Eripreemia võitis üks tore lastetuba, mille selgitasid lugejad välja rahvahääletusel.

Elutoa, vannitoa, magamistoa ja köögi kategooriates valisid lugejad ka vaheauhindade võitjad, kes selgusid rahvahääletusel. Fotovõistluse auhinnafond on 9150 eurot, auhinnad on välja pannud kodu- ja aianduskeskus Gardest, Bosch, Arens, Light24, ISKU, Rave Mööbel, Balteco, River Island ja fotograaf Marilin Leenurm.

PEAAUHIND — Kauneim moodne kodu 2018

Võitja: Liane Raave perega

Neljaliikmelise pere jaoks sisse seatud kodu Tallinna külje all Uuesalus paistab silma kaasaegsete ja detailideni läbi mõeldud lahenduste poolest. Kuigi interjööris ja eksterjööris on põhitooniks elegantne must, ei mõju elamine sugugi süngelt. Vastupidi — avarust jagub küllaga ning tumedad toonid loovad naturaalse puiduga harmoonilise koosluse. Ka elamise sisustanud pereema sõnul on must nende jaoks malbe, rõõmus ja intelligentne värv. Mustale on interjööri kaaslaseks valitud maalähedane pähklipuu ja värvidest hall-valge. Maja ennast ümbritseb rohelus ja teised looduse värvid. Pere jaoks on oluline, et kõik nii sees kui väljas harmoneeruks omavahel. Nii on näiteks ka kodulinnud süsimusta värvi.

Kategooria peaauhinnaks pani kodu-ja aianduskeskus Gardest välja 2000-eurose kinkekaardi.

PEAAUHIND — Kauneim maakodu 2018

Võitjad: Janely ja Pirkko Palu

Helgus, hubasus ja avarus ongi põhilised märksõnad, mis seda kodu iseloomustavad. Elamises on läbivalt kombineeritud valgeid pindu loodusliku puiduga. Vanavanemate majja sisse seatud kodu Pärnu äärelinnas Raekülas on pererahva enda renoveeritud ja sisustatud. Eesmärk oli säilitada majast ja vanaisa loodust nii palju kui võimalik. Maja oli küll alguses kahekordne, kuid ülemine korrus oli varem täiesti välja ehitamata — ka see samm võeti nüüd põhjalikult ette. Nagu maja renoveerimisel tihti ette kipub tulema, selgus ka selle elamise puhul, et tegelikult tuleb teha rohkem kui uut maja ehitades. Maja võeti pulkadeks lahti — kõik põrandatest katuseni tehti uuesti, endisest elamust jäid alles ainult põhiplaan ja välimised palkseinad ning mõned siseseinad. Avardati ka alumist korrust, et majja pääseks nii palju looduslikku valgust kui vähegi võimalik.

Ehitusel kasutati ära varasemast majast pärit detaile — näiteks said vaheseinteks vanad siseseinte palgid. Vähegi sobivad lauad ja muu puitmaterjal, mis majast tuli, leidis tee sinna tagasi. Maakodulikku hõngu lisavad kasepuidust põrandad ja laed. Majas olid olemas suur glasuurpottidest ahi, mis ulatus läbi kolme toa, ja puupliit. Mõlemad võeti lahti ja laoti seest uuesti ning pandi seejärel tagasi kokku. Eelnevalt mürkrohelist värvi ahjud krohviti ja värviti valgeks, sest sisekujunduses sooviti näha heledaid ning mahedaid toone.

Kategooria peaauhinnaks on kodu- ja aianduskeskus Gardest välja pannud 2000-eurose kinkekaardi.

Kauneim elutuba 2018

Võitja: Triin Muug perega

Noore pere kahetoaline elamine Tartu uues kortermajas on sisustatud uuele majale kohaselt üdini moodsas võtmes — inspiratsiooni on ammutatud industriaalstiilist ja trendikatest art déco elementidest ning kõik detailid on valitud suure hoole ja armastusega. Kodu keskmes on suur köögiga avatud elutuba-söögituba, kus on kasutatud julgeid värve — roosat ja särtsakat sinist. Pilkupüüdvaks detailiks on taimedega kaetud vertikaalseinad, mis toovad looduse lähemale ka külmal ja pimedal ajal. Värvidest domineerivad tumepruun, helebeež, sinine ja roheline. Valget seina ilmestavad maalid.

Elutoa kategooria peaauhinnaks on ISKU välja pannud 500-eurose kinkekaardi.

Kauneim magamistuba 2018

Võitja: Kristi Ansberg perega

Supilinnas asuvasse koju sisse seatud magamistuba paistab silma oma lihtsa, kuid võluva sisekujundusega. Magamistuba peab pere sõnul olema nagu oaas puhkuseks — helge ja pehmetes toonides. Olulisteks elementideks said walk-in-garderoob ning mõnusad ja paksud pimendavad kardinad, mis loovad hubase meeleolu. Ka valgustusel on magamistoas oluline roll — voodi kõrvale valiti rippvalgustid. Ruumi keskse detailina püüab pilku stiilne puidust voodipeats, mis imiteerib klassikalist kalasabamustriga parketti.

Magamistoa kategooria peaauhinnaks on Rave Mööbel välja pannud 500-eurose kinkekaardi.

Kauneim vannituba 2018

Võitja: Kristi Ansberg perega

Kauneima vannitoa võit läks samuti Supilinna. Pisikesse korterelamusse sisse seatud kodu lähtub kahest märksõnast — helge ja hubane. Just selliseks sai kujundatud ka katuseviilu alla ehitatud vannituba, mida iseloomustab oskuslik ruumikasutus. Vann on paigutatud toa kõige madalamasse ossa, et jätta ruumi sauna jaoks. Vannitoa planeerimise juures sai pererahvale oluliseks, et see oleks võimalikult funktsionaalne, naturaalsetes toonides ja tekitaks tunde lõõgastavast koduspaast. Vannitoa sisekujundusel oli abiks Maidisain OÜ.

Vannitoa kategooria peaauhinnaks on Balteco välja pannud 500-eurose kinkekaardi.

Kauneim köök 2018

Võitja: Diana Handsmitt perega

Helge, valge ja maalähedases stiilis köögi kallal on noor pere vaeva näinud juba rohkem kui poolteist aastat. Suurem osa interjöörist on oma kätega viimistletud ja detailideni lihvitud. Iga ese ja selle asukoht on köögis lõpuni läbi mõeldud, moodustades kauni ning isikupärase terviku. Köögist leiab ka palju loodusest inspireeritud dekoratsioone — sooja puitu, rohelust, lindude ja loomade motiive ning taaskasutust.

Köögi kategooria peaauhinnaks on Arens välja pannud 500-eurose kinkekaardi.

Kauneim lastetuba 2018

Võitja: Epp Kaasik perega

Kahe väikese piiga Nora (5) ja Birke (3) jaoks sisse seatud lastetuba Tartumaa metsade vahel on kahtlusteta iga lapse unistus, sest ruumile on lähenetud äärmise leidlikkuse ja mängulisusega. Et toal endal on ruutmeetreid küllaltki vähe (12 m2) ja tuba jagavad kaks last, otsustati osa kasutatavat pinda hoopis kõrgustesse ehitada. Toa keskmeks sai ema kavandatud ja isa ehitatud laealune majavoodi.

Lastetoa kategooria võitjat ootab fotosessioon tunnustatud fotograafi Marilin Leenurmiga. Fotosessiooniks on River Island välja pannud riidekomplektid, millest ühe pildistamisel olnud komplektidest saab võitja endale valida. Auhinna väärtus on kokku 500 eurot.

Kauneim terrass 2018

Võitjad: Katrin ja Villi Kaasik perega

Romantiline roosiõites terrass Keilas toimib pererahva jaoks elutoa pikendusena. Võrdselt on rõhku pandud nii lopsakale taimestikule kui ka mugavale olemisele. Terrassile lisab muinasjutulist ilu võimas üheksa-aastane punaste õitega roniroos, mis katab üle poole istumisalast oma kaunite õitega.

Terrassi kategooria võitjale on Light24 pannud auhinnaks välja 500-eurose kinkekaardi.

Kauneim aed 2018

Võitja: Birgit Suits perega

Poole hektari suurune aed liivasel ja kuival mereäärsel luitel Tahkurannas paistab silma põneva taimestiku ning oskusliku maastikukujundusega. Suurim väljakutse on olnud leida aeda taimed, mis taluvad kuiva ja kuuma ning väheviljakat liivast pinnast. Eeliseks on aga eksootilisemate taimede hea talvekindlus. Aias on palju okaspuid ja kõrrelisi, kuid ka suur turbaaed ja roosipeenrad.

Aia kategooria võitjale on Bosch pannud auhinnaks välja 1050 euro väärtuses aia- ja tööriistu.

Elutoa, magamistoa, köögi ja vannitoa kategooriates valisid lugejad mitme kuu vältel vaheauhindade võitjad, mida kajastasime ka jooksvalt Maakodu, moodnekodu.ee ja dekor.ee veebiportaalides. Meenutuseks toome võitjad veelkord välja:

  • Elutoa kategooria vaheauhind läks Kaereperesse, tutvu elutoaga lähemalt SIIN.
  • Magamistoa kategooria vaheauhind läks Pärnusse, tutvu magamistoaga lähemalt SIIN.
  • Köögi kategooria vaheauhind läks Pärnusse, tutvu köögiga lähemalt SIIN.
  • Vannitoa kategooria vaheauhind läks samuti Pärnusse, tutvu vannitoaga lähemalt SIIN.

Palju õnne võitjatele!