Hiljuti tundsime, et oleks aeg ikkagi ka päris söögilaud koju leida, sest hetkel käib suur osa kodusest töötegemisest saarekese peal ning lauapinna vajadus oli igati aktuaalne. Lisaks on mul juba maja ehituse algusest saati olnud unistus, et me jõuludel ja muudel tähtpäevadel kogu lähema perega saaks pika laua taga istuda ja et kõik korraga mugavalt sööma mahuksid.

Söögilaua valimine

Söögilauda olin ma pikalt juba otsinud järelturult, aga mitte ükski variant ei sobinud, sest esiteks pidi see laud olema üsna suur ja teiseks kindlasti tammepuidust, et sobiks kokku me köögiga. Selliseid on järelturul väga üksikuid. Varuvariandina olin silma peale pannud IKEA Skogsta söögilauale, mis oma 2,4m x 1m lauaplaadi suurusega oli ideaalne valik, kui selle laua plaat oleks olnud ka tammest. Kartsin, et see akaatsiast lauaplaat teeb üldmulje liiga kirjuks, sest see oleks siis olnud juba kolmas puidutoon samas avatud ruumis. Ikea laua kasuks rääkis siiski selle õige suurus ja ülisoodne hind täispuidust laua kohta. Koroonakarantiini ajal sai laud siiski ära tellitud ja esimest korda tellisin IKEA asjad omale koju. Omajagu sekeldamist oli sellega, sest esialgu toodi meile hoopis muu pudi-padi koju selle kalli tarnehinna eest ja öeldi, et lauale peate ise järgi minema. Kuna laud kaalub ca 80kg ja pealisplaat on 2,4m plaatidena ja need poleks mulle autosse mahtunud, siis ma just seetõttu selleks nende kullerteenust ju kasutada soovisingi.. Lõpuks ikka toodi laud ka kohale.

Esialgu oligi meil siis selline tühi laud lihtsalt, mida kasutasime enamasti vaid kaupade komplekteerimiseks ja pakkimiseks.

Suveks viisime söögilaua aga hoopis terrassile ja kasutasime aiatoole. Kuna meil neid ka vähe, siis suuremateks ürituseks laenasime naabritelt juurde.

IKEA IVAR riiul söögituppa

Teiseks oli mul vaja seoses e-poe loomisega kuskile paigutada väike laovaru, tootenäidised, pakkimismaterjalid jms. Kuna kogu see kola oli mul koledates kastides seina ääres hunnikus, siis tahtsin mingit lahendust, mis oleks soodne ent näeks samas viisakas välja.

Enne oli meil söögitoas selline ajutine “ladu” ja “pakkimisala”:

Selleks, et kõik pudinad peitu panna tellisin IKEA e-poest IKEA IVAR riiuli. IKEA IVAR tootesari on mulle koguaeg väga meeldinud, sest neil on nii palju võimalusi – tegemist on viimistlemata puidust mööbliga, mida saab enda soovi järgi värvida või peitsida või õlitada. Lisaks on erinevaid riiuli ja kapi variante ja need riiulid natuke sarnanevad meie enda ehitatud garderoobi- ja esikumööbliga. Tundub nagu ideaalne lahendus ka näiteks sahvrisse, keldrisse või garaaži, sest on ülisoodne ja samas väga mitmekülgsete lahendustega.

IKEA IVAR riiuli raam oma esialgse ilmega:

Ja peale OSMO musta õlivahaga katmist:

Selleks, et riiuli toonid meie koduga haakuksid, siis muidugi õlivahatasin OSMO musta 3169 ja antiiktamme 3168 vahadega riiulid ära. Tulemus sai selline:

Riiulile ostsin kahes suuruses musta värvi papist IKEA TJENA kastid, kuhu kõik kola peita ja juba oli vaatepilt palju viisakam ja rahulikum. Puudu olid veel vaid söögilaua toolid.

Samas nurgas on meil ka sahvrikapp, millest ma juba olen kirjutanud SIIN. See sahvrikapi uks on üks ägedamaid asju meie kodus ja selle tegid ühed Viljandi poisid RaRe Door’ist, kes selliste ägedate ustega tegelevadki.

Söögilaua toolid

Järgmisena tuli leida sobivad toolid me söögilaua taha. See oli kõige keerulisem ülesanne üldse, sest esiteks ei tahtnud ega saanud ma neile kulutada paartuhat eurot aga need toolid, mis mulle meeldisid maksid üle 100€ tk ja mul oli neid 8tk vaja. Need, mis mehele meeldisid, ei meeldinud jälle mulle. Teadsin, et kindlasti peavad toolid olema mustade raamidega. Ideaalis oleksin nn Wegneri Wishbone-stiilis toole tahtnud, aga mehele need üldse ei meeldinud. Kuna laud oli suvel niikuinii õues ja seal kasutasime suvalisi aiatoole, siis kiiret nagu ka nendega ei olnud.

Ükspäev sattusin instagramis ühe story peale, kus äsja maja ostnud naine küsis nõu, milliseid toole IKEA SKOGSTA laua juurde sobitada. Lisaks näitas ta oma uut söögituba koos imeilusa vana laua ja toolidega. Hakkasime rääkima, sest mul juba selle pildi peale kohe tekkis mõte, et nii laud kui toolid oleksid imeilusad kui nende jalad oleks musta värvi. Talle toolid aga ei meeldinud ja pakkus, et võib need toolid mulle niisama ära anda – 8 puidust tooli, mille istumisosa on vitstest punutud. (Laua ta siiski jättis alles ja ei vahetanud SKOGSTA vastu välja ja jalad ta värviski mustaks ning tõesti see laud sai imeilus. Täielik pärl mu meelest!)

Kohe kui me purjetamisreisilt tagasi jõudsime ja kiiremad tööd tehtud saime läksin toolidele järele. Toolid olid algselt sellised:

Tooliraamid olid männipuidust ja ilmselt lakitud, seega nende viimistlemine õlivahaga oleks kõne alla tulnud vaid siis kui kõik toolid üle lihvida, aga selliste kergete nikerdustega toolide lihvimine oleks mul mitmeid nädalaid aega võtnud ja ka siis ei oleks ma kindel olnud, et õlivahaga tulemus ilus jäänud oleks. Tahtsin lihtsamat teed minna ja jalad ning raamid lihtsalt ära värvida.

Toolide ümber tegemine

Appi tulid VARN poe tublid töötajad ja pakkusid mulle Fusion mineraalvärvi nende toolide värvimiseks. Ma olin tegelikult ammu tahtnud seda värvi proovida, sest need matid ja pastelsed toonid on mu meelest nii ilusad ja värvi peale kandmine tundus ka nii lihtne.

Toolide värvimisest kirjutasin pikemalt SIIN. Enne ja pärast:

Selline sai siis meie söögituba. Ehk sel jõuludel õnnestub kogu pere siia ära mahutada ja saab lõpuks piduliku jõululaua teha, millest ma ammu unistanud olen.