“Kui need on ruumis läbi mõeldud, siis on pool tööd kindlasti juba tehtud,” kõlab nende soovitus kõigile, kellel kodu rajamine alles käsil. Sisekujundaja Victoria Rüütel tõdeb, et sageli pole elanikel olnud võimalik ehituse käigus neil teemadel kaasa rääkida — paljudes uuselamutes on standardlahendus. Kui pole plaanis põhjalikku remonti teha, on valgustite lisamine või asukohtade muutmine juba viimistletud ruumis pigem tülikas ja kulukas.

PULO valgusti

Sel puhul soovitaks Victoria otsida tooteid, mille tehnilised näitajad vastaksid konkreetse pere ja ruumi vajadustele. Jälgi, et valgus oleks silmasõbralik ning võimalusel väldi lahtiseid valgusallikaid, mis silma riivates valgusräigust tekitavad. Paljudel tootjatel on valgusvärvust ja -tugevust reguleerivaid tooteid, mida saab väljast paistva päevavalguse järgi muuta. Valgusplaanide nullist ülesehitamise kõrval on Pulo disainerite meelistegevuseks just pisemad värskendused: “Sageli näeme ruume, kus pole valguspiirkondadele rõhku pandud ja ruumis on üks-kaks valgustit.” Samas kui valgusti valgustugevus ja ruumi suurus on kooskõlas, võib ka üksik laevalgusti oma ülesande täita. Kodustes tingimustes ei saa alahinnata meeleolu loomist. On ju tegu kohaga, kus lõõgastuda ja olemist nautida. Kui tahad oma kodu valgustuse kriitilise pilguga üle vaadata, soovitab PULO meeskond kaasata efekt- ja kohtvalgusteid. Need loovad hubasust ja annavad piisava paindlikkuse ruumisolija hetketujule ning vajadusele.

Vibia Duo - erilised pilgupüüdjad. Salong Moodne valgustus, www.valgustus.ee

Mida on uut?
Victoria sõnul pööratakse rohkem tähelepanu isikupärastele valguslahendustele, mida oleks võimalik kerge vaevaga kas äpist või nutikatest lülititest reguleerida. “LED-tehnoloogia arenedes näeme veel kitsamaid, õhemaid ning oskuslikult peidetud valgusteid, mille tehnilised näitajad on aina paremad,” ütleb ta. Järjest lisandub paindlikke ja arhitektuurseid süsteeme, milles saab valgusteid rohkem pöörata ja suunata või koguni pikendada. Avatud kontorites on lisaks akustilistele paneelidele üha levinumad heli summutavad valgustid.

Et valida õige valgusti

  • Ära langeta otsust puhtalt väljanägemise põhjal. “Võib selguda, et toode ei anna piisavalt valgust ja tuba on ikka pime,” hoiatab Victoria Rüütel agaraid sisustajaid.
  • Jälgi värvustemperatuuri, mida mõõdetakse kelvinites (K). Näiteks alla 3000 K tähendab sooja valgust, vahemik 3300–3500 on keskmine ja üle 4000 K on külma valguse toon. PULO disainerid soovitavad eluruumidesse sooja valgust vahemikus 2700–3000 kelvinit. Victoria soovitab hoida ruumis ühtlast värvustemperatuuri, sest erisused kipuvad häirima.
  • Oluline: sisekujunduses kasutatavad värvid võivad valgustemperatuurist johtuvalt tundmatuseni muutuda.
PULO valgustid

Stiilid ja trendid
Valgusti suurus, värv ja materjal on ainult üks tahk. PULO disainerid eelistavad ja loovad minimalismi ning sellega kaasnevat ajatust. Nii antakse kodukujundajale vabad käed, kas sobitada valgusti teiste ja pisut edevamate kaaslastega või jätta see ruumi peamiseks pilgupüüdjaks. “Materjalidest kohtab metalli, marmorit, betooni, keraamikat ja puitu, teises äärmuses aga minimalistlikuid, pea nähtamatuid materjale, nagu prismaatiline klaas, mis on nähtav ainult siis, kui valgusti põleb,” on Victorial selge ülevaade. Disainerid näivad inspiratsiooni ammutavat ka väikestest loomadest ja troopilistest taimedest. Võib tunnetada geomeetrilisi retrovorme ja funktsionaalsemas võtmes art déco tagasitulekut. Seega võib öelda, et valikut on igale maitsele ning valgustit võib käsitleda kui kunstiteost.

LOE VEEL: