Võtame luubi alla köögiseadmete valiku ja leiame neile sobivaima koha. Nõu annavad sisearhitektid Reet Helisabeth Karm (Karm&Kristianson), Ines Käärma (Ace Of Space) ja Krislyn Kokk (Duo Disain).

Ahi ja pliidiplaat

Enamasti pakuvad tehnikatootjad neid eraldiseisvana, kuigi vahel õigustab end ka seotud variant. Kui valamu võiks olla pliidi vahetus läheduses, siis ahi ja pliit ei pea sisearhitekt Reet Karmi sõnul niivõrd üksteisest sõltuma. Pliidiplaadile kohta valides on oluline jälgida õhupuhasti asukohta: pliidi kohal, köögi üldist lahendust ja tervikpilti arvestades loogilises paigas. Nii ei kannata ei kasutusmugavus ega visuaalne pool.

Ahju kõige mugavam koht on silmade kõrgusel, püstaku teisel tasandil. “Eriti hea ja turvaline on see väikeste lastega peredes. Nii on endalgi kordades mugavam toimetada,” väidab Reet isiklikust kogemusest.

Ideaalne oleks plaanida kööki nii elektri- kui ka gaasipliit. Väiksemasse ruumi on sobilik variant, kus gaas ja elekter on ühel plaadil koos. Kui pinda rohkem, saab ritta paigutada doominoplaate, millele võib tulevikus samasuguseid lisada. Tänuväärne on ka grillplaat.

Kaunis ja funktsionaalne köök Tiskre eramus. Sisearhitektid Karm&Kristianson.

“Kui gaasiks soovi või võimalust pole ning ruumi napib, siis on parim ja levinuim lahendus induktisoonpliit. Olenevalt köögi suurusest kas standardmõõdus või väiksem, kahe keedualaga variant,” soovitab Reet. Levinud on ka lahendus, kus terve plaat ongi üks suur keeduala. Suurte köökide saartes kasutamiseks on olemas eriti laias mõõdus pliidid.

Reet tõdeb, et eraldiseisvaid lahendusi väga ei kasutata, kui see just taotluslik pole – näiteks rustikaalne maakodu. Sisseehitatud lahendus on tema sõnul terviklikum, visuaalselt puhtama joonega ja mõjub suuremana. Seda tasub arvestada, kuna on ju köögid enamasti eluruumidega seotud.

Nõudepesumasin

“Ideaalis võiksid nõudepesumasin ja valamu asuda kõrvuti või vähemalt lähestikku,” soovitab sisearhitekt Ines Käärma. Oleks väga tülikas nõusid kahe vahet kanda. Tasub silmas pidada, et selline asetus on hea ka sanitaartehniliste lahenduste tõttu – tavaliselt tuuakse seinast välja üks veeühendus, mis hübriidotsaga kaheks jaotatakse. Kaubamärgi ja funktsioonide valikul on igal tellijal omad nõudmised. Väljanägemises ei pea aga üleliia muretsema, sest valitakse tavaliselt integreeritav masin.

Õhupuhasti

Kuna avatud köök on populaarne – olgu moesuunad mis tahes –, siis lubab integreeritud õhupuhastaja projekteerida harmoonilise lahenduse. Nagu Ines selgitab, on köögi disain tihti ka mõne muu ruumi osa. Seetõttu ongi vähemärgatav õhupuhasti suurepärane lahendus tervikliku pildi loomisel.

On ka praktilisem põhjus: kõik eraldiseisvad köögitehnika seadmed tõmbavad külge tolmu ja toidu tegemisega kaasnevat rasva. “Et selliseid probleeme vältida ja muuta puhastamine lihtsamaks, peidan võimalikult palju köögitehnikat ära,” avaldab Ines ühe oma töövõtte ja lisab, et sagedasti kasutatakse ka põrandasse äratõmbega õhupuhastajaid. Selliseid lahendused on head ajaloolistes hoonetes, kus lagedes on vanad karniisid, sest nõnda jääb lagi puhtaks.

Imelised kontrastid panevad selle köögi elama. Siseaerhitekt Ines Käärma, Ace of Space.

Külmik

Kui soovida ühtlast tulemust, võiks kasutada integreeritud külmikut. “Eraldiseisev külmik jääb oma suuruse tõttu silma paistma ja seda lahendust võiks kasutada siis, kui tahetakse midagi sihilikult rõhutada,” räägib Krislyn Kokk. Ta toob näiteks musta peegelklaasiga keskelt avaneva külmiku, mis lisab köögile luksuslikkust. Paiknemise osas peab Krislyn mugavamaks lahendust, kus jahekapp on kõrgemal ja sügavkülm all. Alati võib tööpinna alla vajadusel kummagi osa eraldi lisada. Mõne kasutaja jaoks võib tunduda mugavam kõrge jahekapp ning sügavkülm omakorda selle kõrval.

Väiksemad köögimasinad

“Üldiselt liigub suund sinnapoole, et köögi tööpinnad võiksid olla võimalikult vabad,” tõdeb Krislyn. Leitakse üha enam võimalusi seadmeid peita, säilitades samas võimaluse neid kiiresti ja lihtsasti kasutada. Krislyn toob näitena külgedele peitu minevad uksed, mille taha saab samuti tehnikat peita. Ühtlasi ei jää uksed avatud olekus toimetustel segama. Kui mõni seade on eriliselt silmapaistev ja kauni disainiga, siis soovitaks ta selle uhkusega nähtavale jätta.

LOE LISAKS: