1. Unustad köögikolmnurga. Spetsialistide sõnul moodustavad köögikolmnurga kraanikauss, pliit ja külmkapp. See on ala, kus toimub kõige rohkem liikumist. Seetõttu peaks köögikolmnurgas olema kõige rohkem ruumi ja lihtne liigelda. Ideaalis võiks iga kolmnurga külg olla umbes 3 meetrit. Kui tegu on pisikese köögiga, tuleb hakkama saada muidugi väiksema vahemaaga. Samas ei tasuks kolmnurka ka liiga suureks ajada, sest kui olulised punktid üksteisest liiga kaugel asetsevad, muutub toidu valmistamine ja koristamine oluliselt vaevarikkamaks.

Levinud viga köögi planeerimisel on see, et sageli paigaldatakse kraanikauss kohta, kuhu on varasemalt juba torud veetud. See ei pruugi aga alati olla kõige praktilisem koht kraanikausi jaoks. Kui kraanikauss asub ülejäänud köögi suhtes halvas kohas, on mõistlik mõelda torustiku ümberpaigutamisele.

2. Raisatakse kasulikku pinda. Tavaliselt leidub köögis palju erisuguse kujuga asju, mis nõuavad palju ruumi - nõusid, köögitehnikat, kuivaineid jne. Et kõik mahuks kenasti ära, on mõistlik köögi planeerimisel kasutada ära viimnegi nurgake. Hea planeerimise tulemusena läheb minimaalselt ruumi raisku. Näiteks kui köök on väike, aga laed on kõrged, võiksid lasta seintele paigaldada tavapärasest suuremad ja kõrgemad kapid. Samuti võiksid lasta paigaldada kapi külmiku kohale. Sageli on see koht, kus kasulik ruum raisku lastakse. Lisaks saad paigaldada kappide külge ja vastu ka erinevaid väiksemaid riiuleid.

3. Ebapraktiline töötasapind. Sageli kurdetakse, et köögis on vähe töötasapinda. Niisiis võiksid mõelda ka köögisaarekese peale. Sinna alla on hea paigutada ka mõned täiendavad panipaigad.

4. Halb valgustus. Asi pole mitte ainult atmosfääris ja disainis, vaid ohutuses. Kui teed süüa ja kasutad teravaid köögiriistu, on äärmiselt oluline, et ruumis oleks korralik valgustus. Ruumis võiks olla ideaalis kolme tüüpi valgustust: üldine valgustus, mille abil saad kogu ruumi nurgast nurgani ära valgustada; kohtvalgustid, mida saad kasutada vastavalt vajadusele; ja viimaks aktsentvalgustid, mis muudavad ruumi hubaseks.

Et tuua esile köögimööbli ilu ja tekitada mõnus õhkkond, siis kasuta ripplampe, mida saad riputada erinevate kohtade kohale. Näiteks võiks olla üks kraanikausi kohal ja paar tükki köögisaare kohal.

5. Unustad pliidi kohale paigaldada plaadid või muu kaitsematerjali. Esialgu võib see tunduda mugav sein lihtsalt üle värvida, kuid aja jooksul koguneb pliidi kohale rasva ja muid pritsmeid. Lihtsam on puhastada seinaplaate, metalli, plasti või klaasi, kui pliidi kohal olevat seina pidevalt üle värvida.

6. Halb ventilatsioon. Ka parim köögidisain jääb varju, kui köögis olles tungivad ninna kõiksugused lõhnad. Toidulõhn on hea, kuid seda mingi piirini. Pole tore tulla hommikul kööki, kui seal läks miski eile kõrbema ja seda lõhna on võimatu välja saada. Niisiis on oluline panustada heasse ventilatsiooni. See on seda väärt. Eriti veel siis, kui köök ja elutuba on koos.

7. Valid vale köögisaare. Köögisaare valimisel on vaja lähtuda ülejäänud köögist. See peaks olema praktiline ja õige suurusega. Kui köögisaar on liialt suur, muudab see ülejäänud köögis toimetamise ebamugavaks. Köögisaare sügavus võiks olla vähemalt 60 sentimeetrit ja pikkus 120 sentimeetrit. Spetsialistide sõnul ei tasu aga köögisaart liiga pisikesse ruumi toppida ja sellele variandile võiks mõelda vaid siis, kui köögi mõõtmed on vähemalt 2,4 x 3,7 meetrit.

8. Jätad prügisorteerimise hooleta. Tavaliselt asub prügikast kraanikausi all. Prügikast võiks olla aga mitme vahega, et saaksid sorteerida erinevat tüüpi prügi.

Foto: IKEA

9. Otsustad liiga trendika kasuks. Kuigi see pole otseselt viga, siis alati tasuks mõelda pigem praktilisele poolele, kui trendikate lisavidinate ahvatlevale välimusele. Näiteks kaovad kiiresti moest igasugused värvid. Seetõttu on parem eelistada klassikalisi ja soliidseid toone. Samuti ei tasu kulutada kõige moekamatele köögitarvetele, mis võivad lõpuks ebapraktiliseks tolmukogujaks osutuda.

10. Jätad professionaalide abi kasutamata. Professionaalid teavad täpselt, kuidas on midagi mõistlik teha. Võib-olla säästad nende abi vältides esialgu natuke raha, kuid hiljem on raha, energia ja ajakadu palju suurem.

Allikas: freshome.com

LOE LISAKS: