Äsja alanud kooliaeg paneb lastetoale pisut teise pilguga vaatama. Mõnus pelgupaik, kus väsitava päeva lõppedes pead puhata, lustida ja mõõdukuse piires koduseid ülesandeid lahendada — sellest ei ütleks ära ei suurem ega väiksem koolilaps.

Teadupoolest võib pisikese inimese meel tihti muutlik olla. Täiesti arusaadav, sest lasteaias tunduvad ponid ja piraadid parima asjana, mis võiks juhtuda, kuid pikapeale kasvatakse sellestki välja. Kuna vanemad laste soovidega alati sama kiiresti kaasas käia ei jõua, on mõistlik kaks sammu ette mõelda.

Materjalide valikul soovitab sisearhitekt Helen Kolks võimalikult hingavaid ja looduslikke variante eelistada. “Lastetoa põrand võiks olla sama mis ülejäänud elamises — suure tõenäosusega on selleks puit, mis on soe ja hea materjal põrandal istumiseks ja mängimiseks,” kõlab tema soovitus. Seinaviimistluses on soovitav jääda lihtsaks ja rahulikuks ning tekitada aktsenti ühe või kahe tooniga. “Mängida saab tapeeti kasutades, seinale kujundeid värvides või kleepse lisades. Viimaseid on tüdimuse tekkides kerge eemaldada ja vahetada. Kes ihkab midagi omanäolisemat, proovigu näiteks musta kontuuriga pilttapeeti, mida on võimalik värviraamatu põhimõttel ise täiendada.

Levinud on lahendus, mille puhul luuakse lastele kaks eraldi tuba. “See sõltub laste vanusevahest, kuid põhimõtteliselt on üks ruum mängimiseks ja õppimiseks ning teine magamiseks,” seletab Kolks. Nii saate päevases toas julgemaid lahendusi kasutada ja magamistoas und soosiva keskkonna luua. Lastetoa mööbel olgu kvaliteetne ja kestev. Värvuse ja väljanägemise poolest lihtsaid esemeid soetades ei pea kartma, et paari aasta pärast tuleks need uuemate vastu välja vahetada. “Mööbel olgu kerge liigendada ja ümber paigutada ning võimalusel vastavalt lapse eale kohendatav,” annab sisearhitekt sooja soovituse.

Kindlasti on iga ema südamesoov, et laste tubades valitseks puhtus ja kord. Sahtlid korras, mõtted korras — see idee peab paika. Ent lapsele tuleb anda siiski voli tervislikuks laisklemiseks. Kõiki asju kappidesse varjule pannes saab elavast lastetoast steriilne ja igav paik. Jäta käeulatusse näiteks meisterdamisvahendid, mis ärgitavad teda käelisele tegevusele ja lisavad toa kujundusele särtsu.

Loodetavasti saab lõpptulemus maitsekas ja lihtsasti kohaldatav, olles sealjuures eakohane. Enne pintsli värvi sisse kastmist on aga kõige olulisem lapsega aru pidada. Teda tuleb kindlasti kujundamise protsessi kaasata ja anda võimalus sõna sekka öelda. Nii on kindel, et ruumis on tunda ka selle väikese omaniku puudutust. Saab ju sellest eelkõige tema kindlus, kus tal oleks mõnus olla ja häid mõtteid mõlgutada.

Meeleolukat kooli algust!

LOE LISAKS: