Jätkuvalt on populaarsed erinevat tooni soojad metallid. Näiteks legendaarne käsitööklaasist valgustite tootja Vistosi oli uudistoodete asemel rohkem pannud rõhku sellele, et pakub nüüd omad tuntumaid tooteid uute viimistlustega nagu messing, pronks, vask jt. Eriti silmapaistev oli Vistosi tunnustatud valgusti Peggy, mida saab nüüd lisaks mustana ka pronksikarva viimistlusega.

Foto: Vistosi

Samuti tutvustas luksuslike käsitöövalgustite tootja Brand van Egmond erinevaid viimistlusi oma populaarsetele mudelitele eelmise aasta Salone del Mobile messilt. Paljud valgustitootjad pakkusid ka lahendusi, mis võimaldavad vaid ühte elektrijuhet kasutades viia valgusteid ruumi erinevatesse osadesse. Selline võimalus aitab lahendada olukordi, kus näiteks betoonlaega ruumi on toodud vaid üks juhe, kuid valgust soovitakse ka mujale paigutada. Paljude teiste seas olid selliste dekoratiivsete lahendustega väljas näiteks Vesoi, Masiero, Egoluce.

Foto: Vesoi

Tehnilise poole pealt oli näha, et sel aastal keskenduti väga palju valgusvärvusele. Väga paljud tootjad olid kasutusele võtnud dim to warm lahenduse, mis võimaldab muuta valgustemperatuuri vastavalt vajadusele. Näiteks hommikul ärgates soovime erksamat valgust ja valime 4000K, kuid hubaseks õhtusöögiks saame valida mõnusa sooja valguse 2700K. Uuendusi oli märgata ka LED ribade ja moodulite tehnilistes võimalustes, mis lubavad toota väga palju erinevaid geomeetrilisi vorme. Lisaks minimalistlikele nurgelistele vormidele esitlesid paljud tootjad sel aastal just kumeraid ja ümaraid vorme, mis lasevad disaineril ise kokku panna just endale sobiva vormiga profiili. Sellist lahendustega olid teiste seal väljas näiteks Itaalia valgustitootjad Artemide (A.24 Magnetic Track) ja Lucifero’s. Artemide esitles ka toodet Soft Alphabet, mis pakub erineva suuruse ja kõrgusega valguskaari, mida saab kasutada vastavalt fantaasiale!

Foto: Artemide, Soft Alphabet


Samuti on väga populaarseks saanud n-ö kaasaskantavad valgustid, mida saab laadida ning võtta kaasa kuhu iganes — terrassile, piknikule või miks mitte ka matkale. Lisaks väikestele lauavalgustitele, mida pakuvad juba päris palju tootjaid, on nüüd erinevatel tootjatel saadaval ka rippvalgustid. Näiteks Saksamaa valgustitootja Nyta tutvustas rippvalgustit, mis kasutab laetavat akut ning seda võib suveõhtutel kasutada kasvõi aias. Selline valgusti on ideaalne juhuks kui tekkib vajadus paigutada valgusti ruumi, kus puudub selleks vajalik juhe või kui soovite valgustit vastavalt vajadusele kiirelt ja mugavalt ringi liigutada.

Foto: Nyta


Samuti pakub Itaalia disainvalgustite tootja Davide Groppi laetavat laevalgustit QuiQuoQua, mis tänu juhtme puudumisele ripub imepeenike trossi otsas ning see muudab valgusti eriti minimalistlikuks ning esteetiliseks.

Foto: Davide Groppi

Meie jaoks kõige innovaatilisemate ja põnevate lahendustega oli taas väljas Artemide. Kõik Artemide väljapaneku mudelid olid täiesti uudsed või siis innovaatilised täiendused olemasolevatele kollektsioonidele. Üks pilkupüüdvamaid välisvalgusteid messilt oli kindlasti „O“ — lihtsuses peitub geniaalsus.

Foto: Artemide, “O”

Nh1217 sari on lihte ning praktiline. Uuel rippvalgusti mudelil liigub valge käsitööklaasist kera mööda valgusti raami täpselt sinna, kuhu valgust soovite.

Foto: Artemide

Ja loomulikult ei oleks ükski Artemide uudistoode esitlus täielik ilma Michele de Lucchi panuseta. Sellel aastal esitleti legendaarse Tolomeo valgusti disaininud arhitekti ning disaineri poolt loodud Ipno valgustite sarja.

Foto: Artemide


Salode del Mobile messil esitletud Calipso valgusti sai täienduse profiilivalgusti näol. See on ideaalne näide sellest, et alati ei pea profiilivalgustid olema lihtsad ja igavad — Calipso muudab täielikult meie arusaama dekoratiivsest profiilist.

Vaata rohkem pilte galeriist:

LOE LISAKS: