Valgusti valimisel arvesta ruumi suurusega

Kui ruumis on kõrged laed, võib olla üsnagi kindel, et ühest valgustist jääb väheks väheks ning parem on ruumi tuua mitu valgusallikat, olgu nendeks siis ripplambid, põrandalambid või kombinatsioon erinevatest valgustitüüpidest. Kõrged laed võimaldavad ruumi paigaldada ka väga suure valgusti, ilma, et ruumi suurus sellest visuaalselt väheneks, samas kui väiksemasse tuppa on soovitav paigaldada pigem väiksem valgusti, mis oleks selles toas üheks ja peamiseks valgusallikaks.

Kõhutunde järgi otsustades ei pruugi tulemus aga mitte alati õnnestuda. Enamasti on valgusallika pakendile märgitud selle valgusvoog. Lambi valgusvoogu mõõdetakse luumenites, vattide arvul põhinev võrdlus võib anda eksitava tulemuse.

Foto: Ellos.fi

Lihtne viis teada, kas valgustid ruumi sobivad, on liita kõikide valgusallikate luumenid kokku, jagada saadav arv ruumi ruutmeetritega ja siis veel omakorda kahega (võttes arvesse ka valgustist endast ja keskkonnast tingitud neeldumisi). Saadud arv näitab, mitu luksi ruumis parasjagu on. Köögis ja elutoas peetakse ideaalseks variandiks 300-400 luksi, kodukontoris 400-500 luksi. Kui söögituppa soovida pisut intiimsemat atmosfääri, piisab ka 100-200 luksist. Magamistoas võib samuti näitaja olla pisut väiksem, kuid kui armastad voodis ka lugeda, tasuks valida voodi lähedale korralik kohtvalgusti.

Foto: Ellos.fi

Hõõglampide puhul kehtib võrdlus:

1300—1530 luumenile vastab 100 W hõõglamp

920—1060 luumenile 75 W hõõglamp

700—810 luumenile 60 W hõõglamp

410—470 luumenile 40 W hõõglamp

220—250 luumenile 25 W hõõglamp

Kui kõrgele laevalgusti riputada?

Kui tegu on lühtri või rippvalgustiga, võiks põranda ja valgusti vahele jääda minimaalselt kaks meetrit. See on piisav kõrgus, et keegi ei lööks oma pead ära. Ruumides, mille kõrgus kolm meetrit või enam, võib valgusti riputada veelgi kõrgemale. Uste või mööbli juurde valgustit paigaldades tuleks loomulikult mõelda ka sellele, et uksed ei puutuks valgustiga kokku.

Kui valid valgustit söögilaua kohale, võiks see olla piisavalt madalal, et valgus tekitaks intiimse atmosfääri. Samas aga piisavalt kõrgel, et see ei jääks kellelegi ette. Hea on paigutada rippvalgusti söögilauast 75-95 cm kõrgusele. Valgusti ise võiks olla lauaga proportsioonis ehk ideaalis 2/3 laua suurusest. Kui eelistad modernset lühtrit, millel on õhuke lineaarne stiil või mis on haruline, võiksid valida lühtri, mille diameeter on 1/3 kuni 4/5 laua pikkusest. Nii ei ole see liialt väike ega mõju kummalise detailina.

Foto: Ellos.fi

Kui söögilaud on ümmargune, võiksid valida ümmarguse või ruudukujulise rippvalgusti, mille mõõdud moodustavad laua laiusest pool või 2/3. Kui valgusti on liiga lai, tundub laud liiga väike.
Kui tegemist on väikese ümmarguse söögilauaga, mille diameeter on vaid meetri kanti, siis võiks ka valgusti olla väiksem ja pigem tagasihoidlik.

Dramaatiline versus tagasihoidlik

Tasub meeles pidada, et valgusti valimisel ei mängi rolli ainult selle sobivus ruumi mõõtmetega. Väga tähtis on arvestada ka ülejäänud ruumi sisustusega. Kui tapeet seintel on väga rikkalik, sobib ruumi ka keeruka disainiga valgusti. Kui ruum on lihtne ja tagasihoidlik, sobib sinna lihtsama väljanägemisega lamp, mis aga ei tähenda seda, et minimalistlikku interjööri ei võiks teinekord pisut omapärasema disainiga vürtsitada.

LOE LISAKS: