Talvel on suurepärane aeg mõelda sellele, mis eelmisel aastal aias toimis ja mis mitte, olgu siis tegemist sibullillede närbumise järgselt lagedaks jäänud peenralapikese või köögiviljadega, mida keegi tegelikult süüa ei soovinud. Või ehk sai mõni taim, mis sulle muidu väga meeldis, esimese hooga täiesti valesse kohta istutatud? Algaval hooajal aeda planeerides tasub õppust võtta möödunud hooaja kordaminekutest ja vigadest. Ja mis kõige parem — selleks ei pea isegi mitte õue minema, nii et maapinda kattev lumevaip pole siinkohal takistuseks. Pigem aitab talvine lagedus aia struktuuri ja selle voolamist veelgi selgemalt aduda. Mis omakorda tähendab seda, et kui ükskord jõuab kätte aeg sammud aiandisse seada, on sul juba üsna täpne arusaam sellest, mida sa soovid ja vajad.

Küsimused, millele aeda planeerides mõelda:

  • Kas kõik taimed kasvasid just neile sobivas kohas? Kas mõni taim kippus kiduma jääma? See, kui püüad varju armastavat taime päikese käes kasvatada ja vastupidi, põhjustab frustratsiooni nii taimele kui sulle endale. Sobita taimed vastavalt aia oma mikrokliimale, isegi kui see tähendab mõnedele neist uue kasvukoha leidmist.
  • Kas jäid oma lillepeenardega rahule? Kas peenardel valitsenud värvikombinatsioonid sobisid omavahel? Kas õisi jätkus terveks hooajaks? Võib-olla tasub sel aastal mõnede uute suvelilledega katsetada või lisada hoopis mõned püsikud.

  • Aga puud ja põõsad? Kas need on endiselt lopsakad ja kasvavad kenasti või tuleks mõned neist välja vahetada? Ehk oleks aeg lisada aeda mõni varju pakkuv puu või põõsas või muretseda juurde mõni viljapuu? Või soovid maja peaukse või terrassi kõrvale mõnda põneva välimusega põõsast, mis aiale iseloomu lisaks?
  • Kas köögiviljapeenrad andsid lopsakalt saaki? Kui su köögiviljakasvatus ei andnud soovitud tulemusi, siis mis läks valesti? Kas sai ehk asukoht vale, kastsid liiga vähe või liiga palju, või vedas ilmataat sind lihtsalt alt? Istuta see aasta rohkem oma lemmikuid ja katseta mõne üksiku uue tulijaga (ning ära tunne endal süüd, kui loobud kaalikate kasvatamisest, mida keegi nii kui nii süüa ei soovi).

  • Kas mõni koht jäi tühjaks? Mõtle läbi, kas soovid taimi juurde muretseda, näiteks tuua lisaks mõned õitsvad suvelilled, millega katta kevadistest sibullilledest tühjaks jäänud peenralapikene? Või ehk võiksid kuhugi mõne dekoratiivse nüansi lisada, näiteks lillepoti või pingi.
  • On sul aias veel mõni kasutamata jäänud koht, kuhu midagi toredat kasvama panna? Ehk on kogu su tähelepanu seni vaid maapinnale jäänud, kuid seina- ja muud püstised pinnad on puhta unaruse jäetud? Võib-olla tasuks mõelda ka vertikaalsete kasvatusvõimaluste peale ja sedaviisi aiale pisut uudsust lisada, olgu siis selleks seinapinna kasutusele võtmine, elusa vaheaia rajamine või mõne kiirekasvulise ronitaime toomine aeda?
  • Kas kastmine on korraldatud just nii efektiivselt kui võimalik ja vajalik? Hoolimata sellest, kas sul on kasutusel täisautomaatne kastmissüsteem või kastad sa oma taimi endiselt käsitsi, mõtle läbi, kuidas saaksid kastmist efektiivsemaks muuta. Kas vihmutussüsteem vajaks sättimist või ehk tasuks kaaluda sadememonitori paigaldamist, nii et süsteem end vihmase ilma puhul ise välja lülitaks? Kas tilgutussüsteem või rida sprinklereid aitaks vähendada kastmisele kuluvat aega? Või tasuks sul kaaluda vihmavee kogumispaagi paigaldamist või ehk edaspidi kastmist vajavat murupinda hoopiski vähendada?

  • Mis veel su aiaelu lihtsamaks muudaks? Mis kippus eelmisel hooajal aiaelus kõige tüütum olema? Kas sind häiris see, et iga kord, kui tahtsid peenralt midagi söödavat noppida, pidid garaaži taha minema? Kas potistatud taimede suurematesse konteineritesse ümberistutamine osutus tõeliseks väljakutseks? Ehk leiduks söödavale kraamile mõni hea kasvukoht köögile või grillimiskohale pisut lähemal? Või tasuks madala peenramaa asemel rajada söödavate taimede jaoks kõrgele tõstetud peenrakastid? Teinekord on kasu ka üsna lihtsatest nõksudest — näiteks nagu ettekasvatatud taimede ümberistutamiseks sobiva kõrgusega letipinna loomine või kuuri ukse ette lühikese kaldtee tekitamine, et niidukit oleks lihtsam välja veeretada.

  • Kuidas aia üldilmet kenamaks muuta? Aiatööriistad, mullakotid, tagavarapotid- ja istutuskastid ning kastmistarvikud on küll tarvilik kraam, kuid need pole ilmtingimata silmale kenad vaadata. Leia võimalus kõigi oma aiatarvikute paigutamiseks nii, et need oleksid mugavalt kättesaadavad ja käepärased, kuid ei riivaks silma. Siin pildil on näha nutikas viis aiatarvikute hoiustamiseks — vajad selleks vaid torujuppe ja valubetooni.
  • Või ehk soovid lihtsalt oma aiale mõne põneva värvikireva nüansi lisada? Siin pildil on näha julgelt siniseks võõbatud sein ja selle ees laimirohelisi toole, mis kindlasti kõigi pilgud endale tõmbavad.

Allikas: Houzz.com

LOE LISAKS: