Kuigi põhjalik müügieelne remont tasub ära vaid kõige magusamates piirkondades, siis väike värskenduskuur tuleb müügile kasuks ka vähem atraktiivsetes piirkondades.

Millesse on mõistlik enne kodu müüki investeerida?

1. Köögile värskem ilme

Paljude jaoks on köök kodu süda. Kliendid, kes otsivad juba renoveeritud korterit, millega täiendavaid kulutusi ei kaasneks, soovivad kindlasti näha kena ja praktilist kööki. Samas ei maksa köögi remontimisega ka üle pingutada — kui majas või korteris on ülejäänud elamisega võrreldes proportsionaalselt liiga suur köök, võib see tunduda ebaotstarbeka ruumiraiskamisena. Köögi renoveerimisel püüa silmas pidada potentsiaalseid ostjaid.

Mõistlik on anda köögile värske välimus lihtsate vahenditega. Näiteks anna köögile värske värvikiht ning vaheta võimalusel välja juba ohtrat kasutamist näinud pliit ja ahi ning vaheta vanad valgustid modernsemate vastu. Nii näeb köök uus ja korralik välja, ent samas ei ole millegagi üle pingutatud.

2. Energiatõhusus

Ei leidu vast ühtegi ostjat, kes ei hindaks kinnisvara juures energiakulu. Kui hoone küttekulud on üüratud, siis on seda vaatamata soodsale hinnale raske müüa. Oluline on, et hoone katus, aknad, uksed ja soojustus oleksid korras. Kui hoonel juhtuvad olema vanad aknad, mis lasevad tuult ja külma läbi, on mõistlik need välja vahetada.

Samuti võib väljavahetamist vajada vana elektriboiler, mis kulutab palju energiat. Enamik tänapäevaseid seadmeid on oluliselt energiasäästlikumad.

3. Vannitoa remont

Kui müüd suurt maja, millel on vaid üks vannituba, siis tasub mõelda teise vannitoa juurde ehitamisele. Kinnisvara muutub oluliselt luksuslikumaks, kui suure magamistoa juures on eraldi vannituba koos WC-ga. See ei pea olema meeletult suur, kuid selle olemasolu loob suure lisaväärtuse. Mis puutub sisekujundusse, siis parem on hoida see võimalikult lihtne ja minimalistlik. Julged värvid ja suurejoonelised mustrid ei pruugi mitte igale ostjale meeldida. Kui detailidega mitte üle pingutada ja valida ruumi lihtne, kuid kvaliteetne dušinurk, soliidsed ja klassikalised plaadid, kapp ja WC-pott, ei tohiks ka remondile kuluv summa üüratuks minna.

4. Terrass

Ehita hoovi või maja päikesepoolsele küljele terrass. See pole suur ja kulukas ettevõtmine, ent mõnusa väljanägemise ja kena aiamööbliga terrass tekitab paljudes inimestes sooja tunde ning loob majale toreda lisaväärtuse. Terrassi puhul on väga oluline selle asukoht. Ideaalne terrass võiks jääda hoovi poole, avaneda köögist ja/või elutoast ning olla päikesepoolne. Kellelegi ei meeldi istuda külmal terrassil, kuhu iial päike ei paista.

5. Elementaarsed asjad

Kõik pisiasjad, mille parandamisele kulub vaid paar tundi, tuleks korda teha. Olgu selleks siis määrdunud sein, katkine põrandalaud või lahtised elektrijuhtmed.

Millistesse töödesse ei tasu investeerida?

1. Bassein

Basseini ehitamine on meeletult kallis. See võib tunduda hea ideena, kuid tegelikult muudab maja müümise keerulisemaks. Mõned väikeste lastega pered ei ole basseiniga majast turvalisusega seotud kaalutlustel huvitatud. Lisaks tähendab bassein regulaarseid hooldustöid ning on meie kliimas ka küllaltki ebapraktiline.

2. Gurmeeköök ja viimase peal lisad

Nagu ka eelnevalt mainitud, ära investeeri ülikallisse kööki. Paljude jaoks ei ole see nii oluline ja investeering jääb tuluta. Köök olgu lihtne, soliidne ja energiasäästlik — ehk siis funktsionaalsus ja puhtus ennekõike!

3. Mullivann

Peale väsitavat tööpäeva üks mõnus soe vann? Kõlab küll mõnusalt, aga reaalsuses on mullivann nišitoode, mis on oma populaarsust kaotamas. Kurb tõde on ka see, et enamuse ajast on vann kasutuseta ja võtab kõigele lisaks ka palju ruumi.

4. Suurejooneline aed

Iluaiad on toredad, kuid fakt on see, et aia eest hoolitsemiseks peab inimestel olema palju vaba aega ja tahet. Seega olgu aed pigem kergesti hooldatav ja lihtne. Kui sinu kinnisvara vastu peakski mõni aiafanaatik huvi tundma, on tal tõenäoliselt ka taimede paiknemise ja erinevate taimesortide osas oma maitse ja nägemus.

Allikas: moneycrashers.com

LOE LISAKS: