Möödunud aastal Londonist kodumaale kolides otsustati koos ette võtta üsna teistmoodi kinnisvaraarendusprojekt — teha korda päevinäinud 40-ruutmeetrine korter Pelgulinnas. Neljandal korrusel asuv pisike elamine võlus hoolimata luitunud ilmest oma valgusküllasuse ja vaadetega tupiktänavale.

Et korteris ei olnud aastakümneid remonti tehtud, valmistuti suuremat sorti ettevõtmiseks. Eesmärgiks sai mitte ainult kaasaegse näo vaid ka kvaliteetse sisustusega kodu, mistõttu veedeti paar kuud tublide ehitusmeeste otsinguil. Need leiti lõpuks sõbranna soovitusel. Kui värsketel korteriomenikel on tihti kohe alguses suur kihk remondiga alustada, siis Karolina rõhutab, et sobivate tööliste otsimisele kuluv aeg on investeering, mis tasub end töö käigus ja hiljem korteris elades kuhjaga ära.

Vana korteri vildakad seinad, aegunud ruumiplaneering ja tülikad sisseehitatud kapid viisid otsuseni kõik, kaasa arvatud seinad välja lõhkuda ning alustada tööga “nullist”. Nii saigi tüüpplaneeringuga kahe toa ja eraldi köögi ning vannitoaga korterist 40m2 suurune avar lõuend. Et pisike korter ei kaotaks oma funktsiooni, aga ka liialt “täistuubituna” ei mõjuks, mõeldi hoolikalt läbi uus ruumiplaneering. Paneelmajale omasele imetillukesele vannitoale lisati pea pool selle pindalast, et muuta vana kitsas pesutuba avaraks ruumiks, kus on rõõm päeva alustada ja õhtuseid ilurituaale läbi viia. Plastikust dušikabiini paigaldamise asemel kujundati vannituppa sisseehitatud dušš, mis lisas vannitoale industriaalse elemendi. Viimistluse osas mängiti hetkel sisustusmaailmas palju tähelepanu köitvate keraamiliste plaatidega — seinad kaeti lihtsate ruudukujuliste valgete plaatidega, mis tänu telliskivi mustrile ja mustale vuugile hülgasid oma igava esmamulje. Põrandale laoti hetkel ülitrendikad kuusnurksed mustad plaadid, mis said kontrastiks heleda vuugi. Nii tekkis vannituppa neutraalne mustvalge värvigamma.

Osaliselt suurenes vannituba ka sel põhjusel, et taheti laiendada köögi pindala. Algsest nelja seinaga piiratud ja kappe täis ehitatud pisikesest köögist sai avatud ruum. Kui nõukogude perioodil oli köök mõeldud teekeetmiseks ja einestati väljaspool kodu sööklates, siis kaasaegse inimese vajadustele mõeldes ehitati köök ümber selliseks, kus ka toidu valmistamiseks reaalselt ruumi oleks.

Köögikapid asendati eritellimusena valminud avatud riiulitega, mis lubavad hoiupurkide, kokaraamatute, toataimede ja kõige muu abil tuua ruumi elaniku enda individuaalset joont.

Viimane lihv anti köögile kappidele-sahtlitele lisatud mustade nahast käepidemetega, mida kaunistavad messingist nupud.

Köögi “pikenduseks” sai elutoa akna alla viidud söögilaud, mis muutub söögikordade vahel vajadusel funktsionaalseks kodukontoriks.

Foto: LVM / City24.ee

Diivani valikul lähtuti selle praktilisusest poolest — ikka selleks, et külalistele isteruumi jätkuks ja ka endal hea lõõgastuda oleks.


Ka magamistuba laiendati pisut — seda täpselt nii palju, et voodi risti vastu seina mahuks, mis omakorda võimaldaks mahuka garderoobi paigaldamist. Magamistoas loob meeleolu tumesinine sein, mis sobib imehästi kokku lumivalge voodipesu ja messingist aksessuaaridega.

Korteri disainimisel olid eelkõige inspiratsiooniks sisustusmessidel nähtud trendid, mida korteri kujundanud noored eriala tõttu võimalikult palju külastasid. Samuti inspireerisid paljud sisustusajakirjad ja nende Instagrami kontod, kust leidlikke stiilinäiteid nopiti. Peale selle prooviti reisides ööbida just sellistes hotellides, mille kujundusest inspiratsiooni ammutada. Luksuslike viietärnihotellide asemel valiti pigem lihtsad majutusasutused, mis paistsid silma julgete ja huvitavate lahenduste poolest.

Eestlastele, kes eelistavad tihti just põhjamaist ja neutraalset värvigammat, soovitab Karolina julgemat värvikasutust — seda kasvõi näiteks tekstiilide näol, mis on lihtne, kuid efektiivne viis ruumi üldpildi muutmiseks. Ka valgustusele soovitab ta rohkem rõhku panna ja seda nii disaini kui ka paigutuse osas — lambid ei peaks sugugi olema tagasihoidlikud või lausa peidetud — saadaval on mitmesuguseid disainvalgusteid, mis ka valgel ajal tuba kaunistavad. Tark on kasutada erinevat tüüpi valgusteid reguleeritavatest laelampidest kuni seina-, laua- ja põrandavalgustiteni, sest mitmekülgsus aitab luua hubasemat meeleolu. Just selliseid põhimõtteid peeti ka ise korteri kujundamisel silmas.


Et aastate jooksul olid Londonis välja kujunenud lemmikud sisustuspoed ja –brändid, sai Eestis korteri jaoks sisu leidmine üsna keeruliseks katsumuseks. Nii toodi suurem osa mööblist Helsingist ja Stockholmist või telliti kulleriga kaugemalt. Ühelt Londoni reisilt leiti oma lemmikpoest diivanilaud, kuid selgus, et pood kaupa Eestisse ei toimeta ja nii olid noored sunnitud laua lennureisile kaasa võtma.

Kuigi katsumusteks oldi juba alguses valmis, osutus projekt töö käigus oodatust veelgi keerulisemaks. Pahatihti on nii, et millegi ümber tegemine on raskem kui nullist ülesehitamine. Vana hoone renoveerimisel tuleb sageli ette piiranguid ja takistusi — küll aga on heade ideede, põhjaliku ettevalmistuse ja tublide ehitajate puhul võimalik ka räämas paneelmaja korterile uus ja kaunis elu anda.

  • Et projekti käigus oli Karolinal ja Jordanil kohalikul turul enda maitse järgi mööbli, valgustuse ja muu sisustuse leidmisega raskusi, loodi oma veebipood, kust leiab põneva valiku Euroopas trendikate sisustusbrändide kollektsioonidest. Korteri sisustuse juures kasutatud mööblit, valgusteid ja muid põnevaid sisustusaksessuaare leiad veebipoest nordicdesignhome.ee, kus moodnekodu.ee lugejatele kehtib koodiga MOODNEKODU317 kuni 27. aprillini soodustus -5%.
  • See kena korter on müügis. Huvi korral vaata lähemalt City24.ee kinnisvaraportaalist.
LOE LISAKS: