Kuidas vahetada tühjalt seisev krunt üleöö inimsõbraliku elu- ja ärikeskkonna vastu? Maailma esimene KODA küla on avatud vestlusteks. Multifunktsionaalne, võimalusi loov KODA.

Ohtrasti tunnustust kogunud KODA pälvis 2016. aasta arhitektuurivaldkonna aastapreemiate jagamisel pälvis KODA Eesti Arhitektide Liidu Väikeobjekti preemia 2013-2015 (läks jagamisele); samuti valisid moodnekodu.ee lugejad Eesti Arhitektide Liidu nominentide hulgast KODA oma lemmikuks. Business Insider pani kokku 2016. aasta kõige innovaatilisemad moodulelamud, mille idee peitub nutikates lahendustes igas mõttes: materjalid, tehnoloogia, energiasäästlikkus, mugavus jne. KODA on TOP 10-s. Tunnustused on kaasa toonud häid emotsioone ja töö tegemise mõttes palju ajakadu. Kiitus omakorda segab ja selle unustamisele läheb aega ja energiat, et rahulikult tööd saaks teha.

Tehnoloogilselt kõrgel tasemel betoonist väikeelamu võib kokku võtta sõnadega: liigutatav, tervislik, betoonist, plussenergia, pannakse püsti 7 tunniga.

KODA arhitekt Ülar Mark räägib, et kuna turg loksub paika ajaga, siis on kogemuse põhjal võetud suund sellele, et KODA teenima panna. "Nii võib peatuda mõnusalt näiteks KODAs meie pealinnas, aga ka Londonis, Stockholmis ja Amsterdamis. Hotelli asemel “oma kodus”! Ja seda keset linnamelu. Eestis projekteerime Tallinna Sadamasse KODAdest küla, mis koosneb 60 –st KODAst. Eesmärk mahutada mitu funktsiooni ühte kogumisse. Majutus, toit ja kohv, büroo ja galeriid, ühesõnaga — kõik põhilised funktsioonid, millest linnaelu koosneb. Mujal tegeleme täpselt sama asjaga. Londonis lisaks küla kogumile kunstnike ateljeed ja stuudiod muusika tegijatele. See viimane on väga sobilik, kuna KODA helipidavus on väga hea. Amsterdami eeslinnas Almeres, Stockholmis, Helsinkis ja Londonis on KODAd olemas ja loodame, et hiljemalt järgmiseks aastaks ka tulemusi näha,” mõtiskleb Ülar.

KODA ühe omaniku Hannes Tamjärve sõnul on suunatud fookus kesklinna tühjalt seisvatele kinnistutele — miks mitte need heakorrastada ja teenima panna. Seda tüüpi krunte on Euroopa linnad täis. KODA on ideaalne 1-2 inimesele, olles nii ruut- kui ka kuupmeetritelt optimaalseim. Ülar lisab, et KODAs on rõhk kvaliteedil igas mõttes: akustika, helikindlus, valgustus, soojapidavus, funktsionaalsus jne. Kõik on olemas parimal moel.

Ülar, kuidas tekkis idee ja võimalus luua KODA küla? Millised on ootused?

KODA küla tekkis peale seda, kui olime pikalt arutanud n-ö taga-aia majade teemal. Linna keskel heades asukohtades aastaid tühjalt seisvad krundid lausa kutsuvad looma ajutist hoonestust. KODA on selleks sobiv tänu oma linnalikule väljanägemisele. Eesmärk on ühe hooga lahendada demoraliseerivalt mõjuv tühi krunt ja vajadus elamise ja bürooruumide järele. Eesmärk on mitmekesine linn moodsalt öeldes pop-up võtetega. Ootan väga kasutajate tagasisidet, et siis veel parem täiendatud versioon ellu viia. Loomulikult edasi areneda mitmeKODAline ja mitmekordne KODA, ridamaja jne.

Kõige suuremaks tunnustuseks nimetab Ülar inimeste vahetut tagasisidet, mis on öeldud näost näkku. See tekitab sooja ja mõnusa tunde. Hannes toob aga parimaks tunnustuseks oma lapsed — kui varem oli põnev minna kuhugi väljasõidule, siis nüüd on lapsed põnevil ja kiiresti valmis kodust välja minema, kui isa lubab nad KODAsse ööbima viia. Hannest on isegi kallistama tuldud naabruses asuvas kortermajast, et õu on nii kenasti korras — enne laius siin tühi ja tolmav ehitusplats.

Tunnustustelaviin algas Soomest, kus spetsialistid hindasid erialaajakirjas KODA väga kõrget taset. Järgnesid kajastused Soome kollasemas ajakirjanduses — hea märk, et see läks korda väga paljudele. Eestlaste pressiatašee Londonis tundis siirast headmeelt selle üle, et kohalikust lehest saab lugeda eestlastest positiivses võtmes — lausa harukordselt palju kajastust. Muidu kippus ikka kõik olema “idaeuroopa-maiguline”.

Kokkuvõttes on KODA loomisel nähtud ette pikka perspektiivi ja nii ongi loodud komplekt, mis on väike, kergesti hallatav, säästlik ja fotogeeniline. Ülari sõnul on majaehitus kui selline olnud kivistunud teema viimased 100 aastat — kõik on olnud sama: aknad, fassaadid jne. Hannes lisab, et arhitektid pole viitsinud ja rahastajad julgenud — KODA meeskond aga võttis asja ette. Ühes pajas toimivad imelise kooslusena mõtteviis, inseneeria ja tehnoloogia.

---

KODAga saab tutvuda 26.09 kuni kl 18 — vaata lähemalt siit. Külastajaid ootavad (linna-, elu- ja maailma)ruumi töötuba, KODA Stay majutuse majade (www.kodastay.com) showroom, hea kohv, Eesti Disaini Maja, KODA kontor.

Kui kohapeale ei jõua uudistama minna, siis loe KODA kohta meie pikemast loost: Eestlaste loodud väikeelamu KODA on üks innovaatilisemaid maailmas.