Pööningud on mingil seletamatul põhjusel paljude jaoks maja kõige paeluvamad ruumid. Olgu see siis seotud alateadvuse või lapsepõlvemälestustega kujuteldavatest salapaikadest. Prantsuse filosoof Gaston Bachelard on oma ruumipoeetika teoorias selgitanud maja erinevate kihtide omadusi. Kui maja keskel toimub tavapärane elu ja kelder põhjustab ebakindlust või kõhendust, siis pööning õigustab tema jaoks elu olemasolu, sest seal valitseb valgus, selgus ja unistused. Seega, mida valgem ja õhulisem on pööning, seda paremini me end ruumis tunneme. Ärklikorrusel asuva ruumi korrastamine algabki värvivalikust. Heledamad toonid võimendavad olemasolevat valgust ja aitavad hajutada ebakorrapäraseid nurki.

Foto: Behrer&Partners

Teine aspekt nutika katusealuse juures on ruumi kasutamine. Katuseviilu alla jääb hulk tühja pinda, kuhu igas suuruses mööbel ei mahu. Ka koristamine võib väga madala laega kohtades tavapärasest keerulisemaks ostutuda ja seetõttu on kaval valik kasutada ebamugavamad pinnad sisseehitatud kappideks ja panipaikadeks.

Kui plaanid katusekorterisse söögituba, mõtle ümaratele vormidele. Ümara laua ümber on piiratud võimalustega ruumis mugavam liigelda ja toole paigutada.

Madalamatesse piirkondadesse planeeri kõik strateegilised kohad, mis on seotud kas lamavas või istuvas asendis tehtavate tegevustega. Vanni võib julgelt sättida katuseviilu kõige madalama osa alla, samas kui kraanikausi puhul oleks selline samm mõeldamatu.

Selles köögis kappidele just palju ruumi ei jätku. Osaliselt aitab panipaiga funktsiooni täita seina ääri mööda kulgev metalltoru, kuhu saab riputada nii nõusid kui ka köögirätikuid.

Et ruumi kõige kõrgemat osa mitte asjatult raisku lasta, on siin ruumis ühendatud riiuli ja trepipiirde funktsioonid. Otsaseina on seatud avatud riiulid, mis röövivad samuti oluliselt vähem ruumi, kui mahukas kapp.

Miks mitte meisterdada riiul ka akna kohale, kuhu paigutada esemed, mida igapäevaselt ei kasuta?

Kõrgema katuseviiluga ärklikorruste puhul on hea lahendus ka magamisaseme korruse võrra ülespoole viimine.

Rõõmsate värvidega täidetud pööning sobib ideaalselt ka lastetoaks. Seda eriti madalamate ruumide puhul, kus täiskasvanutel on raskem liigelda.

LOE LISAKS: