Väga populaarne on ka trükitud mustritega kangas. Või kui silmad kangast, mis on nii õhuline, et hetkeks mõtled — kas see on unenägu… Toome põgusa ülevaate messil nähtust.

Frankfurdis jaanuaris toimunud tekstiilimess Heimtextil tõi kokku valdkonna tipud — tootjad, disainerid ja müüjad –, et tutvustada tekstiilimaailma tänavusi trende. Märksõnad on uus tehnoloogia, materjalid, värvid, mustrid ja keskkonnasäästlikkus.

Mess on inspiratsiooniks arhitektidele, sisearhitektidele ja disaineritele, avastada sai tõeliselt põnevaid tooteid. Selle aasta teema oligi „Avastamised”. Tohutu suurel messil oli neli alateemat: „Virtuaalsed avastamised”, „Planetaarsed avastamised”, „Looduslikkuse avastamised” ja „Kultuurilised avastamised”. Käisime kohapeal ja toome mõned põnevamad näited.

Virtuaalsed avastamised

Ka tekstiilivaldkonnas aitab digitaalse tehnoloogia võimas areng uues valguses näidata ekstravagantseid lillemustreid, tikandeid, pitsi ja žakaarkangast. 3D-tehnoloogia abil luuakse imelisi kangaid ja värvitoonid on nagu elust enesest.

Planetaarsed avastamised

Materjali eri varjundid, mis saadakse põhjaliku töötlusprotsessi käigus, toovad esile näiteks Kuu pehmena näiva pinna. Värvipaletis on heledad ja tumedad toonid ning värvigamma varieerub eredast valgest tuhakarva toonideni.

Looduslikkuse avastamised

Interjöör on loodusega sümbioosis. Materjali puudutades on oluline kogeda loodust ennast, näiteks puukoore tekstuuri. Uudne tehnoloogia ja uudsed materjalid annavad võimaluse kasutada mustreid loodusest enesest, selle asemel et luua nende imitatsioone. Taime- ja loomamaailma detailid jõuavad tekstiilimaailma niisama põneva tekstuurina, kui need esinevad looduses. Värvipaletis on intensiivsed rohelised toonid, mida on segatud puukoorest või maapinnast inspireeritud toonidega.

Kultuurilised avastamised

Kultuuride segunemine peegeldub ka interjööritekstiilides. Traditsioonilisi ja modernseid tehnikaid ühendades luuakse väga moodsaid ja luksuslikke modifikatsioone. Pigmentvärvid sulanduvad urbanismile omaste varjunditega, luues universaalse rahvusliku ilme.

Delux — magamine voodi sees, mitte voodi peal

Tore oli messil kohata ka kodumaist vooditootjat Delux. Uurisime ettevõtte tegevjuhilt Jaanika Sjöholmilt, millised on muljed messilt, mida üllatavat või erilist-toredat silma jäi.

Jaanika Sjöholm: Osaleme igal aastal Frankfurdi Heimtextil tekstiilimessil ja Kölni mööblimessil, kus esitleme Deluxi uusi tooteid, loome uusi kontakte ja uudistame ka ise uusi trende.
Muljed olid Heimtextilil toredad! Nagu igal aastal, nägime uusi disaini-, mustri- ja värvitrende, millest ka ise juhinduda. Tore, et julgetakse kasutada väga tugevaid ja intensiivseid värve ning meeldivaks üllatuseks oli, et väga moodne on kasutada sametit!

Millised on teie uued tooted, millega esindatud olite?

Jaanika Sjöholm: Sel aastal tutvustasime skandinaavialikku magamist — see tähendab, et kui tavaliselt magatakse voodi peal, siis Skandinaavias magatakse voodi sees!
Skandinaavia voodid on tuntud oma mugavuse poolest ehk et voodi järgib magajat ja toetab keha raskuspunkte täpselt nii, et selgroog oleks sirges asendis ja keha puhkaks maksimaalselt, mitte magaja ei pea järgima voodit, üritades leida mugavat asendit. Saime väga palju head tagasisidet ja huvi oli suur! Näitasime uusi voodimudeleid, mida tutvustame ka Tallinna interjöörimessil.

Kolmetasandiline kangas tootjalt Decobel

Decobeli tunnuslause on: „Kui ese valmib Itaalias, siis riietab hästi”. Decobel „riietab” interjööre ja tänu uuenduslikele patenditud meetoditele ja tootmisprotsessidele suudab ettevõte võluda imelise struktuuri ka sametile. Oma esimesi 3D-kangakollektsioone esitlesid nad aastal 2014 — samet CASTORE ja ACROPOLI –, samet GEMMA ja OLD TYPE ning vilt GEODESIA ilmusid avalikkuse ette 2015. aastal. Aastal 2016 nägi ilmavalgust kuldse jumega samet CUBE. www.decobel.it

Bellora, värvi võrgutus

Värv on Itaalia tekstiilitootja Bellora kevadsuvise kollektsiooni inspiratsiooniallikas, mängides geomeetriliste või romantiliste mustrite, triibumotiivi või lillegraafikaga. Kuna selle aasta värvitoon on sinine, toome paar näidet Bellora kuuest temaatikast. www.bellora1883.com

Voodipesukomplekt Giverny Monet Garden sobib imeliselt romantilisse magamistuppa.

Maalähedane ja lihtne Kind of Blue.

Põhjamaine Vallila

Soomest oli messil kohal Vallila, kelle uued tooted on inspireeritud muidugi põhjamaise looduse värvidest ja kumast. Vallila tooted on mahedalt karged ja sobivad kenasti ka meie maitsele. www.vallila.fi

Vallila voodipesukollektsioon "Lapintaika"

Põrandale pakub Vallila imeliselt õrnades toonides vaipa "Loitsu".

Felice`i nutikas vaibamosaiik

Austria vaibatootja Felice`i käsitsi valmistatud vaipu saab väga lihtsasti oma maitse või tuju järgi ümber sättida. Kujunda põrandale just selline mosaiik, mis haakub sinu meeleolu, interjööri või kasvõi aastaajaga. www.felice-living.at

Taimne kangas, mis ei sütti

Coex® on kahe Itaalia ettevõtte ühislooming — Torcitura Padana Spa ja Gruppo Zanolo Spa on loonud taimsest kiust kanga, mis ei sütti. Frankfurdi messil näitasid unikaalsest Coex®i tulekindlast kangast valmistatud kollektsioone HispanoTex, Lodetex, Limonta ja Redaelli. Nende tekstiilitooted on valmistatud kõige kõrgemal tasemel: see ei sütti, on ülimalt pehme, ei ima endasse niiskust, on vastupidav ka kõrgetel temperatuuridel, kangale sobib nii kuiv- kui ka märgpesu. www.coex.pro

Tapeedid — loodud loodusele mõeldes

Erismann on 1838. aastal loodud ettevõte, mis hakkas valmistama tapeeti. Praeguseks on erilise tähelepanu all looduskaitse ja jätkusuutlikkus. Nii on kõik Erismanni tapeedid äärmiselt loodussõbralikud. Ja kaunid! Uusim kollektsioon Cassiopeia sobib eriti hästi soliidsesse ja väärikasse interjööri, meie lemmik oli kollektsioon Sevilla, mis on sobilikum põhjamaisesse koju. Galeriis näeb mõlemat kollektsiooni. www.erismann.de

Deco Teami soovitused uueks hooajaks

Deco Team on enda alla koondanud kõige erinevamad tootjad, kes lähtuvad ühtsetest ideedest ja peamiselt sellest, et tekstiilimaailmas on kõik võimalik: kuidas aknaid kardinatega kenamaks muuta, kuidas leida toimiv täislahendus sinu koju või kontorisse, milliste tekstiilesemetega oma kodu täita, millega katta mööbel jne. Messil võtsid Deco Teami liikmed ja partnerid enda väljapanekute alla kokku 3000 m2 messipinda. Deco Teami soovitused aastaks 2017 on naturaalsus, elegantsus, nutikus ja modernsus. Värvidest toovad nad esile naturaalse ja elegantse halli ning modernselt pastelsed toonid. www.decoteam.de

Julgelt kirju Santorus!

Hoopis julgelt väljendab end Santorus. Itaaliast ja Indiast pärit vanemate järeltulijad õde-venda Tara ja Fabian on Inglismaal tunnustatud tegijad. Nende visioon on luua tekstiili eri kultuuride ja kunsti kaudu ning panna see kangastes elama kirkal viisil kaubamärgiga Santorus. Oma esimest kollektsiooni esitlesid nad 2016. aastal Londoni moenädalal kuulsas Saatchi galeriis. Üsna pea tuli selle kõrvale ka interjöörikangaste kollektsioon ja üsna kiiresti on leitud põnevaid projekte üle maailma: luksushotellid, restoranid ja villad. Avasta kirgas maailm www.santorus.com


Võib öelda, et oli äärmiselt muljetavaldav tunda oma käte all sadu kangaid, messile jagus neid muidugi sadades tuhandetes. Järgmise aasta jaanuaris tasub tõsisemal huvilisel või ka asjaarmastajal kohal olla!

LOE VEEL: