Aias on veel teisigi istumisalasid — näiteks kividest laotud lõkkeplats, millest kirjutasin eelmisel korral ja mis on meie pere ja sõprade seas ülipolpulaarne. Lisaks on suuremaks istumiskohaks ka õunapuude alla seatud laud toolidega, kus külalistega suvist grilli ja õhtusööki nautida. Seega otsene vajadus terrassi järele puudus. Lisaks oli meie maja eelmine omanik, mullateadlasest proua suutnud aia juba nii oskuslikult ära haljastada, et ei olnud mingit soovi juba olemasolevaid lillepeenraid ja taimesaarekesi hävitama hakata, et kuhugi suurt puidust lahmakat ehitada. Küll aga oli puukuuri ees üks mullane tühi koht, mis ootas lahendamist. Ja kuna sinna sai ka akna asemele uks pandud, siis oli juba alguses plaan ukseesise juurde väike varjuline istumisnurk tekitada, kus saaks suvel värskes õhus arvutiga tööd teha või õhtul teed või veini juua ja tähistaevast vahtida.

Maja ostmise ajal oli tulevasel terrassi kohal täiesti muruvaba mullane pinnas ning mõned mulla alla vajunud paekivid. Algselt oli plaanis terrassi katteks tellida grafiithalliks kuumõlitatud ja termotöödeldud lehisest terrassilaud, kuid laudu tellima minnes selgus, et tarneajad võivad venida lausa mitmekuuseks ja halvemal juhul saame oma terrassi valmis alles sügiseks. Et terrassi ikka sel hooajal kasutama hakata, tuli võtta seda, mida kohapeal olemas oli, Seega langes valik termotöödeldut männi kasuks — kergelt punakas pruun laud ning alustalaks 5cm x 15cm pruss ja selle kinnitamiseks 10cm x 10cm vinkel nurgakruvide ja tapiga „Fibo 3“ plokkidel. Terrassi mõõdud kujunesid välja vastavalt olemasolevale sopile ehk 3,5m x 1,5m ning maapinnast tõstmine ligi 30cm kanti.

Ideaalis oleksin tahtnud esmalt terrassi valmis ehitada ja siis laduda peaukse ees olevatest treppidest terrassil oleva ukseni kõnnitee, kuid tööjärg kulges teistpidi. Terrassi vundamendi ehitamise ettevalmistusi alustasin sellega et võtsin ühe rea jagu kõnniteed lahti ning keerasin geokanga üle kõnnitee ääre ning kaevasin lintvundamendi vööde tarbeks 3 paralleelset kaevikut ühtlase vahega ca 45cm ning 20 sentimeetrise sügavusele.

Tapiga Fibo plokid asetasin eelnevalt tihendatud ja looditud pinnasele. Kolm vundamendi vööd said väga tihedalt kokku tapitud ning pealispinna katteks asetatud tõrvalint takistab veeimbumist terrassi laudade vahelt. Maja vundamendi ääred ja terrassi vundamendi vööd said ka ohtra graanitliiva ning kergkruusaga täidetud ning üleliigne muld läks komposti. Tegelikult on vundamendi rajamiseks väga mitmeid võimalusi — võib kasutada nii ümarvormi valatud betoonposte kui ka plastikust terrassikandureid. Pisikese terrassi ja üpriski stabiilse pinnase puhul tundus Fibo plokist lintvundament lihtsalt kõige sümpaatsem valik.

Terrassialune tuulutusvahe jäi ca 25 sentimeetri kanti ja piki maja seinu jooksvate talade tuulutusvahe maja seintest ca 12 sentimeetri kaugusele. Terrassi talad said kaks kihti musta värvi Tikkurila immutusvahendit ning peale kuivamist tuli kerge hoovihm — kohe sai ka toote veekindlust testitud ning tõdetud, et piisad ei imbunud puidu sisse vaid jäid väikeste kumerate tilkadena pinnale. Immutusvahendiga tuleb töödelda ka prusside otsad. Siin pildil tundub, et see töö on mul veel tegemata, aga kuna otsad olid vaja lõpuks veel parajaks saagida, jäi prusside otste immutamine üsna viimaseks tööks enne terrassilaudade paigaldamist.

Terrassilaudade kinnitamiseks on mitmeid viise. On erinevaid võimalusi klambritega kinnitamiseks, kui soovitakse puhast ja kruvivaba ilmet. Kuna terrass on pisike ja ei leidnud hoobilt klambreid, mis selle lauatüübiga sobiks ning üldse oli sobiva terreassilaua leidmine utoopiliste tarneaegade valguses juba niivõrd tüütu kogemus, siis ei hakanud elu väga raskeks tegema ja valikuks sai vana hea pealt kruviga kinnitamise meetod. Väikese terrassi puhul kruvipead ei häiri, kindlasti tasub aga suurema terrassi puhul visuaalselt puhast tulemust ja klambritega paigaldust kaaluda. Kruvide puhul tasub kindlasti võtta roostevaba terrassikruvi, mis ei hakkaks terrassilauda hiljem määrima.

Lauad said lõigatud kogu terrassipikkuses ning ülejääki jätkuna ära ei kasutanud, kuna jalge all võivad igasugused servad ajapikku paisuma hakata ja ebamugavad olla. Jääkidest on alati võimalus mõni tore taimekast terrassile ehitada.

Terrassi ja aia valgustuseks oli eelnevalt juba valguskett paika seatud — 40 meetri pikkune tulederida ulatub majast lõkkeplatsini ja söögiala ümbritsevate õunapuudeni. Valgusketti sai igaks juhuks juba talvel ära ostetud, et suveks nõutud kaup otsas ei oleks. Võib ju mõelda, et ööd on valged ja mis selle valgustusega ikka teha, aga tegelikult annab valgustus terrassile ja aiale palju juurde ning õues on mõnus istuda ka hilistel tundidel.

Ka terrassimööbel oli juba eelnevalt olemas. Õigemini oli terrassimööbel meie majapidamises üldse esimene mööbel, kui veel polnud kööki, elutuba ega magamistuba valmis. Terrassimööbli komplekti võitis elukaaslane kuskilt oksjonilt hea hinnaga ja ei saanud ostmata jätta. Komplekti kuulunud diivan leidiski ammu koha vannitoas ja sinna ta ka ilmselt jääb, sest ega terrassil selle järele vajadust ega ruumi pole. Vannitoa remondist saab lugeda lähemalt SIIN.

Hostad ja hortensiad on eelmise omaniku panus ja alles terrassi rajamisega on nende ilu esile tulnud. Eelnevalt olid nad ju nurga taga puukuuride ees ja üsnagi mittekasutatavas kohas. Sel aastal on hortesiapõõsas eriti paksult õisi täis ja kindlasi on see terrassiümbrusse üks parim võimalik ilutaim — õitseb väga kaua ja pakub parasjagu privaatsust ja varjulisust.

Kui terrassi rajamine ja sisustamine on üldjuhul üpriski kallis ettevõtmine, siis pisikese terrassi eelis ongi soodsam hind. Eriti kui hoida silmad lahti ka mööbli osas ja hakata juba enne hooaega vajaminevat otsima. Terrassilaudade-prusside, mööbli ja muude dekoratsioonielementide (vaibad, lillepotid jms) läks ca 600 eurot. Lähiajal on plaan terrassi kohale markiis paigaldada, et ei peaks vihmasemate ilmadega mööblit tuppa tõstma. See muidugi tõstab terrassi kogumaksumust mõne saja euro võrra, aga varikatus on nii kuumal kui ka vihmasel ilmal kindlasti asendamatu detail. Õige pea teen juttu ka kõnnitee rajamisest ja ehk õnnestub siis ka markiisiga terrassi näidata!