Lõkkeplats kuulub ikka paljude aedade ja majapidamiste juurde, kuid meie oma oli igavesti kole ja mudane mülgas, mis aknast õue vaadates kohe esimese asjana silma riivas. Vana lõkkeplatsi pinnases ei tahtnud ka muru üldse kasvada ja ettevalmistustöid tehes selgus ka miks — pealmise mulla ja tuhakihi alt tuli välja hulgaliselt kive ning ämbritäis vanarauda — eelmised omanikud olid ilmselt põletanud seal vana puitu, kus leidus ohtralt naelu ja kruvisid, aknahingi-haake ja kõikvõimalikku muud kraami.

Lõkkeplats iseenesest oli hea koha peal ja ära me seda kaotada ei tahtnud. Otsustasime selle koleda mullase ja mudase lõkkekoha lihtsalt kividega katta ning siis kiviplatsi ümber muru külvata. Valik langes meil Ikodori sillutuskivi kasuks ning kuna nende valikus oli spetsiaalne ringikivi komplekt, tunduski see ideaalne lahendus. Enne kaevamistöödega alustamist istutasin ümber mõned lilled, maasikataimed ja ühe marjapõõsa, mis oleksid ette jäänud. Oma uutes kohtades hakkasid nad ka paremini kasvama.

Esimese asjana kaevasin, sõelusin ja tasandasin ca 40 cm sügava vundamendipadja läbimõõduga 3 meetrit ning panin paika tulevase lõkkeplatsi pinnakõrguse pingutatud nööri ja loodi abil. Mõne väiksema koha, kus pinnas oli pehmem ja madalam, ning oleks ajaga kindlasti vajuma hakkanud, täitsin ja tampisin killustikuga. Killustiku alla läks geokangas, et umbrohi ei hakkaks hiljem vuukidest läbi kasvama. Pinnase tampimisel ja tasandamisel kasutasin 10cm x 10cm palgijuppi, rihtlatti ja loodi.

Kuna meie aias elavad ka sipelgad kes armastavad liivaterakesi laiali tasida siis otsustasin sillutiskivi graniitkillustiku peale laduda ning kummihaamri ja loodiga tasandada.

Kahes kohas sai ka teemantkettaga kivist kiilud välja lõigata, kuna välimised juurde tellitud read ei tahtnud kokku minna. Abiks olid muidugi ka uudishimulikud kassid, kes objektil järelvalvet teostasid.

Geokangaga said kaetud ka äärmise kivirea välimised servad, et ära hoida muru levikut kivide vahele. Lõkkeplatsi ümbritsev madalama pinnaga kohad said mullaga täidetud ja kiviplatsiga tasapinnaliseks rihitud. Ikodori ringikivi komplektist meile ei piisanud, ning tellisime neli rida kive juurde. Lõpuks selgus, et üks rida kive mahuks veel juurde, et toolid lõkkeasemest ohutus kauguses saaksid olla. Välimiseks ringiks sai valitud veidi teistsugused mõisakivid.

Sillutiskivi vuugid täitsin kuiva peenliivaga tavalise harja abil ning mõne vihmase päeva möödudes said üksikud vuugikohad veel uuesti liivaga täidetud. Mõnel korral on sipelgad üritanud kivide vahelt liiva laiali tassida, kuid praegu tundub, et praeguseks on nad sellest tegevusest õnneks ära tüdinenud.

Lõkkeplatsi ümber sai külvatud uus muru ja õnneks sattus see tegevus suuremale vihmaperioodile ning uus muru viskas 10 sentimeetriseks kõigest nädalaga.

Kõige lõpuks sai lõkkeplats sisustatud lõkkealuse ja Eestis valmistatud toolidega. Kui ehituspoe e-poest tellitud alusele järgi läksin, arvasid teenindajad, et vist mingisugune praak on sattunud, kuna see nägi juba kohe ülimalt roostes välja. Aga roostepind oli taotluslik, kuna nii või naa läheb igasugune lõkkealus õues seistes rooste ja parem siis juba ühtlaselt ja üleni.

Lõkkeplatsi ja selle taha jääva söömisala kohale sai veetud ka üks valguskett, mis isegi valgete põhjamaa suvedega on juba väga palju kasutust leidnud. Grillimisi ei pea peale päikeseloojanguid ära lõpetama ning isegi hilistel öötundidel on hea aias toitu ja seltskonda nautida.

Pisut ka kuludest: ringikivi komplekti kinkis äiapapa, aga poes maksab see ca 180 eurot, viie täiendava lisaringi eest maksime 167 eurot ja killustiku-liiva-geokanga peale kulus ca 100 eurot, kümmekond eurot võib arvestada ka muruseemne ja mulla peale. Ise tehes läheb 3,5 meetrise diameetriga lõkkeplatsi rajamine seega maksma ca 460 eurot, eeldusel, et kõik vajalikud tööriistad on olemas. Aega kulus pisikese platsi peale üsna korralikult, kuna pinna ettevalmistus ja sadade kivide paikasättimine võtab ikka omajagu aega. Selliseid väiksemaid projekte võib ise ette võtta küll, kui aega on ja seljaga probleeme pole. Suuremate alade puhul, kus on pinnast juba raskema tehnikaga vaja tasandada, on mõistlik palgata õppinud paigaldajad.