Teinekord on saadaval lausa tasuta või poolmuidu äraviskamist ootavat nõukogudeagset mööblit — ka nendest eriliselt karmi kasutust saanud esemetest võib nokitsemise tulemusena saada kodu uus staar.

Praegusel ajal on kodu sisustamine imelihtne. Igast suuremast kaubanduskeskusest leiab mööblit ja sisustustarbeid pakkuva poekese. Aga võib ka mõelda teisiti. Miks mitte panustada masstoodangu asemel taaskasutusse ja unustada eelarvamused, mis vana ja kasutatud mööbliga mõnikord tekkima kipuvad? Vana on usaldusväärne, sest on läbinud ajagarantii. Materjalil, mis on talunud kriipimist, uputamist, väikseid lapsi, lemmikloomi ning siiani kestab, on oma väärtus.

Osavamad käed suudavad värvi, pintsli ja kasvõi maalriteibi abil ise kodust mööblimaagiat luua. Kui aga värviannet pole antud, isetegevusprojektid ebaõnnestuvad ja õppimiseks aega napib, võib abi paluda osavnäppudelt. Palusime MTÜ Eesti ReDisain redisaineril Mariliisil anda uus välimus nõukaaegsele modernistlikule mööblile. Projekti käigus valmis pikendatav laud koos toolidega ja 1970ndatest aastatest pärit kapike sai uue ilme. Eelnevalt võib veel ära märkida, et muutumismängus osalejad nägid üsna vanad ja kulunud välja, mõni rohkem, teine vähem.

KAPP

Esmalt valmis kapp, mille räsitud välimus tõi otsuse see suuremas osas üle värvida. Töö tegid lihtsaks Fusion Mineral Paint värvid. Mariliis rõhutab, et enne värvimist tuleb pind korralikult pesta — kriimud pahteldada, lahtised kohad kinni liimida. Seejärel lihvitakse mööbel kergelt üle, puhastatakse tolm ning värvimine võib alata!

Kapikese sahtlite ja ukse esipaneelide spoon oli üsna hästi säilinud ja otsus puiduosa näidata sündis üsna kiiresti. Puiduosa plaaniti katta osaliselt õlivahaga ja osaliselt värviga. Enne värvimist ja õlitamist lihvivad usinamad vana viimistlusmaterjali maha kas liivapaberi või karukeele abil. Kui lihvimislihased nii treenitud ei ole, võib kasutada spetsiaalset laki- ja värvieemaldajat, mille abil saab puidule teha tõelise sügavpuhastuse. Keemiaga töötamiseks on aga vajalik väga hästi ventileeritud ruum, millele lisaks on vaja kaitseprille ja kindaid. Ka töökoht peab olema kaitstud, sest kuhu lakieemaldaja kukub, seal lakk ja värv ka maha tulevad. Kui puit on puhastatud, säti teibi abil paika soovitud geomeetria ja alusta värvi pealekandmist kas pintsli või rulli abil.

Kui värv on kuivanud, eemalda teip ja kanna peale õlivaha. Õlivaha muudab naturaalse tooni sügavamaks ja toob esile mustri. Ajastutruud lainelise kujuga käepidemed said samuti toonivärskenduse. Kui värv on kuivanud, võib eelnevalt eemaldatud käepidemed tagasi kruvida.

Kapist sai toa staar, mis on lisaks unikaalsele välimusele ka kvaliteetne!

LAUD JA TOOLID

Järgmisena võeti ette laud ja toolid. Laua imeilus spoonimuster oli kadunud hallikaks muutunud kriimulise laki alla. Mariliis leidis, et ese väärib kindlasti uut võimalust särada oma naturaalses ilus ning seetõttu otsustati mööbel katta taas õlivahaga.

Nagu kapi restaureerimise puhul, eelnes ka laua õlitamisele vana laki eemaldamine lihvimise abil. Laua jalad värviti valgeks. Uus ja värske välimus ei lase kuidagi aimata, et varasemalt tuhmunud plaadil kükitab enam kui 50 aastat. Lauale seltsiks valminud toolid said täiesti uued katted ja raam uue värvi. Seljatugede puhul kasutati samuti tuttavat puhta puidu ja värvi kombinatsiooni.

Kui värv on kuivanud ja teibid eemaldatud, aseta mööbel paika ja uus toanurgake ongi sündinud! Laud on kokkupanduna kompaktne ja mahutab vabalt neljaliikmelise perekonna. Neli tooli viiesest komplektist sobivad kokkupandud laua taha. Lahtivõetuna saab laua taha juba suurema seltskonna mahutada ja pidulikumaks puhuks kaunistada.

LOE LISAKS: