1920. aastad ja raudvoodid

Paljudele võib tulla üllatusena, et kuni 20. sajandi keskpaigani armastasid jõukamad abielupaarid magada tihti eraldi magamistubades või ka eraldi voodites. Daamide magamistoa juurde kuulus möödunud aegade traditsioonina garderoob. 1920ndatel levisid metallist voodid, madratsid olid reeglina naturaalsetest materjalidest — õlgedest või puuvillavatist.

Foto: Eesti Rahva Muuseumi fotokogu, ERM Fk 2879:167


Esimene vedrumadrats patendeeriti juba 1865. aastal, kuid laiemate massideni jõudis uus ja murranguline leiutis, mis päästis inimkonna õlgedel magamisest alles 1930ndatel aastatel. Samuti hakati kasutama sünteetilisi materjale, mis olid külje all mugavamad ja kasutamisel vastupidavamad. Vabas Eestis, nagu mujalgi Euroopas kogus populaarsust ümarate nurkadega funkstiilis mööbel. Ka kesklass sai esimest korda ajaloos soetada üht stiili järgiva magamistoakomplekti, kuhu kuulus voodi ja öökapp, suur riidekapp ning soovi korral ka kummut. Vana funkstiilis voodit soetades tasub tähelepanu pöörata voodi mõõtmetele — standardpikkus vooditel oli tollal vaid 190 cm.

Foto: Tööstur O.Kersoni magamistuba Nõmmel asuvas eramus (1935. a.), Eesti Ajaloomuuseum, AM N 5631:1047

Foto: hotelli “Kuld Lõvi” interjöör (1937. a.), Eesti Ajaloomuuseum, AM N 5631:706

Foto: laste magamistuba 1930. aastate Ameerika Ühendriikides, flickr.com

Uusi arenguid magamistoa sisustuse tootmises pidurdas II. maailmasõda, mis viis Eestis tegutsenud vabrikud 1940. aastal natsionaliseerimiseni ning mitmed varasemad mööblitöösturid pagulusse. 1940. aastate teisel poolel alustasid tegevust mööblikombinaadid Standard ja Viisnurk, kes jätkasid möödunud kümnendil kanda kinnitanud funkmööbli-trendi — ümarate vormide, lakitud ja spoonitud puiduga voodeid ja samas stiilis öökappe. 1950. aastad tõid uuendusena kaasa poroloonist madratsid ja padjad ning kasutusele tulid ilma peatsita kušetid.

Foto: 1940. aastate stiilis voodi kolhoosnik Liivalehe elamus Kadrinas. Seinal Linda Laigu u. 1944. aastal kootud vaip. Pildistatud 1954. a. Foto: Eesti Rahva Muuseum, ERM Fk 1224:150

Kui ameeriklased leiutasid 1960ndatel ülimugava vesivoodi, siis nõukogude lihtrahva magamistoas jätkus tagasihoidlik kušettvoodite trend. Ainsa uuendusena võib mainida geomeetrilisi mustreid mööbliriidel ning tikkjalgade suunas liikuvat joont. Agaralt kasutati edasi ka 1930. ja 1940. aastatel soetatud funkmööblit ja toad ei erinenud oluliselt varasematest dekaadidest. Seinu kaunistasid vaibad või tikitud linikud ning voodeid katsid lihtsad kootud katted.

Foto: Tööstuskombinaadi “Viisnurk” kušettvoodi, autor G.Holm,1961.a. Pärnu Muuseumi fotokogu F_1841-56.

Foto: Eesti Rahva Muuseum, ERM Fk 1316:666

Foto: stiilinäiteid 1960. aastate Ameerika Ühendriikidest, 2 x flickr.com



1970. aastaid iseloomustavad julged geomeetrilised mustrid ja värvid. Kuigi kodudesse jõudis nõukogude perioodil uut ja huvitavat disaini vähe, püüdis nõukogude võim pidada sammu läänemaailma uuendustega igas võimalikus valdkonnas, sealhulgas mööblidisainis. Paljud trendid kopeeriti välismaalt, kuid õnnestunumad disainesemed jäid kodude asemel kaunistama avalikku ruumi. Magamistubadesse jõudsid enamasti tagasihoidliku disainiga ja üsna kõikuva kvaliteediga esemed. Täispuidu kõrval liikus üha rohkem ka kehva kvaliteediga saepuruplaadist spoonitud mööblit.

Foto: oldmos.ru

Foto: retrorenovation.com


LOE LISAKS: