Kas sinu elamisse sobib luksuslik marmor, rustikaalne maakivi või klassikaline kamin? Või oled üks nendest õnnetutest, kelle kodu ei võimaldagi kaminakütet paigaldada? Et küttefunktsiooni kõrval on kamin ka silmapaistev dekoratiivelement, on üha enam populaarsust kogumas dekoratiivkaminad, kus küünlaid põletada, või millest ehitada hoopis pilkupüüdev raamaturiiul - vaata järele!

Kuigi elav tuli on sama vana kui inimkond, hakati küttekollet kui dekoratiivset elementi hindama alles renessanssajal. Marmorkamin on olnud aastasadu luksuse ja jõukuse sünonüümiks. Eriti eelistatud olid haruldast värvi või valgest marmorist kaminad. Paljud varem kasutusel olnud marmoritüübid ei olegi enam tänasel päeval saadaval, kuid sajanditevanuseid marmordetailid kunagistelt kaminatelt on võrdlemisi hästi säilinud. Marmori plussiks ongi pikk eluiga. Kui omad väärikat kodu, mis on mõeldud kestma sajandeid, siis on marmor kahtlemata mõistlik investeering.

Ka puitdetailidel on kaminate viimistluses vana ja väärikas ajalugu. Puit sobib hästi enamike sisustusstiilide ja materjalidega ning ilmestab hästi nii klassikalist interjööri kui ka modernset kodu.

Lihtsa ja modernse koduga sobib lihtne kamin, mis endale liigset tähelepanu ei nõua. Sellise funktsionaalse lahenduse puhul koondub tähelepanu just sellele, mis on oluline - tulele endale!

Kui elad korteris, kus lõõri ehitamine ei tule kõne allagi, aitab meeleolu luua dekoratiivkamin. Kuhja see üle küünaldega, ja sama efekt on garanteeritud! Või lähene loovalt ja kujunda sellest panipaik näiteks raamatutele või ajakirjadele.

Foto: J. Saunders / hgtv.com

Kui unistad kaminast, mis ei jää jalgu pidevalt muutuvatele sisustustrendidele, siis on klassikaline kamin parim valik. Antiigist inspireeritud sambad ja ornamendid sobivad võrdselt nii klassikalise kui ka modernse sisustusega.

Kui armastad maalähedust, on variandiks maakivist rustikaalne kamin. Kui linnakorterisse on seda tüüpi viimistlusega kaminat keerulisem sobitada, siis maakoju lisab kamin ohtralt õdusust ja hubasust.

VAATA VEEL: