Kuigi nende kodu asub kohe Balti jaama kõrval, siis on seal ometi täielik vaikus — tegu on nimelt kinnises hoovis asuva sel kevadel valminud korterelamuga. Sandra ja Rauno naudivad vaikust, mida seal elamine pakub. See on noorte jaoks niivõrd ideaalne asukoht, elad korteris, aga oleks nagu maal. Välja minnes astud otse turule või trammile, et sõita Kadriorgu. Korterist avanevad vaated kolme ilmakaarde. Elutoast saab imetleda Oleviste kirikut ja näha on ka Toompea.

Sandra ostis endale selle elamise 2015. aasta lõpus, kuid sisse kolis tänavu kevadel, koos Raunoga. Asukoht oli Sandra jaoks loogiline valik, sest ta töötab Telliskivis, laps käib lähedal koolis ja üldse on kogu kant mõnus — käib ju seal tore kultuurielu ja kõik on niivõrd lähedal.

Ostmise ja kolimise vahepeal on korteriga palju meeldivat vaeva nähtud — et kujundada sellest kodu. Kuna Sandral oli võimalus majaplaane enne ehitamise algust näha ja vajadusel midagi ehk veel muuta, siis saigi koos sisearhitektiga väga täpselt paika pandud, kuhu lähevad valgustid ja köögimööbel ning et pärast tülli ja öökardina paigaldamist magamistoas jääksid voodi ja valgustid ikka tsentrisse. Elutoas seevastu jäi tüll panemata, sest see on ikkagi avatud iseloomuga ruum ja õhuke kardin oleks võtnud liialt ruumi toa ruumikuse arvel. Kardinad ise on pärit Erdike Disainist. Niisis, kõik on paigas sentimeetri täpsusega. Sandral on fotograafina küll hea silm visuaalsele poolele, kuid valgustuse asukohad tuleb usaldada ikka profi hoolde. Niisiis sai ehitaja 2016. aasta kevadel muudatusettepanekud, need vaadati üle ja kinnitati ning korterelamu ehitus võis alata. Noortel jätkub ehitaja aadressil tohutult kiidusõnu — Nordecon teeb tööd niivõrd kvaliteetselt, et lust on endagi kodu peensusteni läbimõeldult sisustada. Kui tehnilise poole pealt oli vaja kiiresti ära otsustada, siis sisustamiseks on vaja aega, et kõik kenasti paika loksuks, ka värvide harmoonia.

Muidugi tuli ka hiljem üks tehniline muudatus teha. Koolitatud pilguga Rauno nägi, et sellise asetusega elutuba ei toimi, sest oli vaatega naabermaja akendesse. Sai veidi muudatusi tehtud ja nüüd jäävad aknast välja vaadates pilgu ette puud hoovis ja vanalinn. Kodus olemine toimib!

Muuseas, see 70-ruutmeetrine korter on niivõrd optimaalse lahendusega, et siiani vaatab Sandra sportlikust huvist uusi arendusi ning nii avarat elutoa ja köögi lahendust pole ta veel leidnud. Kui juba elada kesklinnas, siis olgu ka iga ruutmeeter oma hinda väärt. Tavaliselt on uusarendustes hästi palju ebapraktilisi nurki, mis seisavad kasutult.

Praktilise poole pealt sai veel üks muudatus tehtud — esikus olev parkett vahetati põrandaplaatide vastu. See on meie kliimas parem valik. Ilumeelega sai lähenetud põrandaliistudele, needki said välja vahetatud kõrgete ja valgete vastu.

Kuigi koloriit oli Sandral paigas juba varem, siis toetasid korteris olnud hall plaat ja hallikat tooni parkett tema ideed. Kui mõnele võib tunduda esmapilgul sealne olemine ja elamine hall, siis tegelikult on värve väga palju: taimed, toolid, valgustid, loodus õues — need kõik on ju värvilised. Rauno sõnul ongi oluline, et tagasihoidlik mööbel toetab detaile ja värve, mis tulevad halli taustal väga ilusti esile. Sandra sõnul peab toonidega olema tundlik, et iga detail välja tuleks.

Rauno näppas mõned head ideed ühest oma varasemast projektist — Šveitsi kujundatud kortermajast. Nimelt on mööbel kaetud eriliselt vastupidava halli spooniga, mööbli joonestas Rauno ning tootis Nobe Interiors. Tööpind köögis ja ka seinapind on looduskivist Nero Assoluto — must graniit. Looduskivi puhul on oluline teha servad õige faasiga, et poleks liiga terav, muidu võib kergesti kild välja tulla.

Kodu sisustamiseks kulub tohutult aega ja energiat. Mingil hetkel olid Sandral vist peas kõik maailma valgustid, aga seda õiget oli raske leida. Lõpuks leidis ta internetist ühe üldsegi mitte tuntud Inglismaa disainifirma Studio Warmi. Nende käest telliti söögilaua kohal rippuvad valgustid. Need on lihtsalt ideaalsed — ilusad kaugelt vaadates, ja laua taga istudes jääb pilk pidama kergelt kuldsel sisul.

Astro Lighti kohtvalgustid köögis on pärit valgustisalongist Moodne Valgustus. Magamistoas on Light Yearsi valgustid, elutoa põrandavalgusti on pärit Nordik Design Home`ist, mis asub noorte kodu lähedal. Keset elutuba on üldvalgust andev valgusti Linea Light. Minimalistliku joonega elutoalaud ja ülimugavad söögitoolid on ostetud BoConceptist.

Söögitoolide puhul oli kindel soov, et need peavad olema hästi mugavad ja käetugedega, sest köök on sotsiaalne keskkond, kus saab omavahel suhelda ja mõnusalt koos aega veeta ning külalisi võõrustada. Ikeastki on üks ese. Nimelt hakkas alles hiljuti tunduma, et köögilaua kõrval seina ääres on justkui midagi puudu, et seal võiks midagi olla. Sobiv riiul leitigi, aga selle hind oli üüratult kõrge ja tekkis lihtsalt uitmõte kiigata Ikea veebilehele — ega seal juhuslikult sarnast pole. Oli küll! Igati nägus ja praktiline element.

Muidugi jagub noorte kodus ruumi ka kodumaisele disainile. Lemmik on Borgist tellitud diivan. Valik langes kohaliku tootja kasuks seetõttu, et hinna ja kvaliteedi suhe on parim. Lisaks saab minna kohale ja diivani mugavuse järele proovida. Samuti said diivani kavandamisel paika pandud täpselt sobivad mõõdud. Poest ostes või internetist tellides on enamasti kindla mõõduga moodulid, mis ei pruugi täpselt sobida. Suur köögilaud on Warm Northi looming. Kunst on muidugi ka veel puudu, kuigi esimene teos saabus koos fotograaf Tõnu Tunneliga, kes Sandra ja Rauno kodu kaunilt üles pildistas. Tõnu Tunneli foto ootab nüüd seinale riputamist.

Noorte sõnul on neile tähtis aegumatu ja terviklik interjöör, mis poleks liiga trendikas, et ka viie või kümne aasta pärast oleks siin mõnus olla, saab ju detailidega mängida. Kuigi nad teavad, et ei jää sinna elu lõpuni elama, on ometi oluline elada kogu aeg maksimaalselt, ja nii iga päev. Samuti suhtuvad nad oma kodu kujundamisse, et seal oleks iga päev hea ja mõnus olla. Sandra sai kogu selle kujundamisega palju teadlikumaks. Viimati kujundas ta elamist seitse aastat tagasi ja siis oli justkui ainuõige valik lükanduksed. Praegu mõtleb ta hoopis teisiti ja hästi oluline on läbi mõelda, millist stiili tahad, ei saa ju kõike meeldivat kokku panna. Ja disain peab olema mugav.

Kui küsida, mis on nende kodus kõige erilisem, siis nimetab Rauno vaate Oleviste kirikule, ja kui küsida, mille nad siit uude koju lahkudes kaasa võtaksid, vastab Sandra naerdes, et üksteist.

Praegu ootavad üsna kodukesksed noored jõule. Sandra tahab minna poodi ja osta midagi kaunist lauale. Korraldada oma uues kodus esimesed jõulud ja pidulik söömaaaeg, mis soojendaks kõigi südant.

LOE VEEL: