Kasulikke nippe, millega pannide-pottide eluiga tunduvalt pikendada



Kasulikke nippe, millega pannide-pottide eluiga tunduvalt pikendada
Foto: Shutterstock

Hästi hooldatud potid, kastrulid ja pannid teenivad oma peret kaua ja väärikalt. Et kvaliteetsed köögitarbed on suhteliselt kallid ja just selle õige muretsemine võib paras peavalu olla, tasub pannidega hoolikalt ja austusväärselt ümber käia. Jagame nippe, millega oma truude abiliste eluiga oluliselt pikendada ja räägime levinumatest vigadest, mida nende käsitlemisel tehakse.

Kuigi malmpanne peetakse väga vastupidavateks, ei ole ka nemad täiesti surematud. Malmpann ei kannata väga järske temperatuurimuutuseid ning näiteks ei ole hea teda otse külmkapist praeahju panna. Sama peale söögitegemist — lase pannil enne puhtaks pesemist maha jahtuda. Malmpann ei armasta ka leotamist ja selle puhastamine peaks olema võimalikult kiire protseduur. Malmpanni hooldamise juurde kuulub loomulikult ka õlitamine — määri pannile aeg-ajalt käega pisut toiduõli või kookosrasva.

Kui malmpanne võib kapis julgelt üksteise otsa laduda, siis ettevaatlik võiks olla tefloni- ja keraamilise kattega pottide- ja pannidega. Kui kapis on ruumi vähe, aseta iga poti või panni vahele kiht majapidamispaberit, mis hoiab neid üksteise vastu hõõrdumise eest.

Liigne pesuvahend ei tee samuti nõudele head. Pannid võid mõnikord lihtsalt ka majapidamispaberiga puhtaks pühkida. Kerge rasvakiht, mis pannile jääb, ainult kaitseb seda.

Seotud lood:

Ka ei tasuks sööki koos panniga külmkappi panna, sest toidu säilitamine võib rikkuda pinda.

Loe veel

Viis levinumat viga, mida pannide käsitlemisel tehakse:

1. Kuigi mõned tootjad märgivad pakendile, et panne ja potte võib nõudepesumasinas pesta, on parem seda siiski mitte teha. Liiga kuum vesi ja tugevad pesuvahendid mõjuvad halvasti nii nakkumiskindla pinnaga kui ka malmist nõudele. Juhul, kui panni põhjast on kõrbenud mustust raske kätte saada, kasuta vanaemade nippi hõõru probleemset kohta söögisoodaga!

2. Liiga kuum temperatuur: eriti ohustab see õrna kattega teflonpanne ja keraamilisi pindasid. Temperatuuri mõjul võivad toitu erituda kahjulikud pinnakatteliimidest pärit toksiinid.

3. Metallist pannilabidate kasutamine: ükskõik, mida tootjad ka lubavad võib tugev metall panni pealiskihti kahjustada ja selle eluiga lühendada. Kindlam on süüa teha vana hea puitlabidaga.

4. Panni kuumutatakse enne toidu lisamist: võimalik, et oled midagi sellist kokasaadetes näinud, kuid tasub silmas pidada, et mitte iga pann ei rõõmusta sellise triki üle. Seda võib teha malmpannil, kuid teflonpannid ja nakkumiskindla kattega panni tühjalt kuumutades kahjustad nii selle pinda kui ka riskid toksiliste ainete eritumisega. Õli tasub pannile panna koheselt, enne kui see on jõudnud üle kuumeneda.

5. Pihustatavad pannihooldusvahendid lubavad küll panni eluiga pikendada, kuid neid liiga usinalt kasutades katavad nad panni kihiga, millest on võimatu vabaneda. Pigem tasuks kasutada naturaalseid toiduõlisid.

LOE LISAKS:

Viis lihtsat nippi, mille abil köögile värskem ilme anda

Köögitrendid Habitare 2017 sisustusmessilt

FOTOD │ 10 lahedat viisi, kuidas maitseainepurkidega köögile põnev ilme anda

Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

MOODSA KODU TOP

Viimased uudised