Hea näide on Sloveenia arhitektuuribüroo OFIS vanast küünist tehtud puhkemaja. Ehitis asub Sloveenia loodeosas Bohinjis Julia Alpide lähistel. Arhitektide sõnul on maamajad, küünid ja laudad oluline osa Sloveenia külamaastikust – täpselt nagu meilgi.

Ainuke muutus eksterjööris – hoone otsaseina laudise perforeerimine.

Kahjuks muutuvad paljud tühjana seistes ajapikku varemeteks. Tihti need lammutatakse, et uus asemele püstitada. OFIS läks aga teist teed ja jättis vana küüni renoveerimise käigus fassaadi pea puutumatuks.

Küün enne ümberehitust.

Küüni keldrikorrusel hoiti algselt kariloomi, selle peal oleval korrusel kuivatati heina ja hoiti tööriistu. Ainuke muutus maja eksterjööris oli laudise perforeerimine – nii pääseb valgus põnevalt sisse ja kardinaid pole vajagi. Alles jäi isegi ehitisse viiv kaldtee, mis toimib praegu maja peasissepääsuna. Küüni endine suletud laoruum sissekäigu juures avati ning praegu on selle asemel eesukse juures mõnus avatud terrass, kust avaneb vaade Alpidele.

Põneva elamise esimesel korrusel on elu-, söögi- ja magamistuba, köök, garderoob, kaks vannituba ning saun. Sissekäigu juures olev puitsõrestiksein peidab enda taga treppi, mida mööda pääseb maja teisel korrusel paiknevasse külaliste magamistuppa.

Ainuke muutus eksterjööris – hoone otsaseina laudise perforeerimine.

Peamagamistuba maja esimesel korrusel on muu ruumi suhtes avatud ning tõuseb söögi- ja elutoast ühe astme võrra kõrgemale. Kompaktne köök paikneb söögitoaga kohakuti – köögist on hõlbus serveerida toitu söögituppa.

Kõik puitpinnad ja mööbel on tehtud kohalikust kuusest.

Saunaruumis kordub mujalt siseruumist tuttav „puitsõrestiktehnika”, mis teeb väikse ruumi modernseks ja õhuliseks.

Interjöör on loft'ilikult avatud.

See põnev kodu väärib igati eeskuju ka meil – vahel tasub lammutamise asemel midagi omanäolist luua. Taaskasutus moodsal moel on põnev ja inspireeriv!

Arhitektuuribüroost OFIS loe lähemalt www.ofis-a.si