Et kõik oleks täpselt enda soovide ja maitse järgi, siis otsustas Merit kodu kujundamist tõsiselt võtta ja ise kogu lahenduse välja mõelda. Alates korteri plaanist kuni valgustuse ja mööblini. Kaks tuba on ka paraja suurusega, et ise kujundada.

Nii saigi novembrikuus pea tööle pandud ning põhilisteks abivahenditeks olid kujundamise juures Pinterest ja ruuduline paber. Esimesest sai igal vabal hetkel otsitud põnevaid ideid, teisele said ideed visandatud — küll juba sellisel kujul, nagu enda koju sooviks. Muidugi juhtus tihti ka nii, et kui üks mõte oli hilisõhtul paberil selge, siis hommikuks oli peas küpsenud hoopis uus plaan. Ja nii neid pabereid kritseldatud sai. Kuni kolm kuud hiljem jaanuaris oli mõnus pesa valmis.

Kolme kuu sisse jäi meeletus koguses ehitusprahi alla tassimist — ära viidi üks suur ja üks väike konteineritäis prahti. Kuna elamine asub Stalini-aegse korterelamu neljandal korrusel ja seal pole lifti ega šahti, siis tuli kogu praht ise alla tassida, ehitusmees abiks (Tammemäe Ehitus OÜ). Ja muidugi tuli üles tuua kogu uus materjal. Hea ehitusmehe leidmine oli muidugi omaette teema ja noortel vedas väga — nende ehitusmeest sai pimesi usaldada. Ta mitte ainult ei teinud oma tööd hästi, vaid mõtles kaasa ja pakkus ka ise lahendusi välja. On ju temal olemas praktiline kogemus ja teadmised, kuidas mingi asi paremini toimib. Algaja „sisekujundajana” võib ise muidu teadmatusest mõne suure vea teha. Nii see koostöö sujus.

Aknaid tõsteti, et aknalauad ei oleks liiga madalal, samuti põrandat — et ei peaks tegema tuppa sisenedes astet. Kergkruusa on siin põranda all väga palju. Naabrid olid muidugi mures, kui nägid, kui palju ehitusmaterjali üles viidi — kas see maja ikka kokku ei kuku! Tegelikult ei ole vanad ehitusmaterjalid tänapäevastega võrreldavad ja eks enne sai sama palju või rohkemgi prahti alla viidud. Muidugi olid ehitusmehel ka lagede-põrandate kandevõimed välja arvutatud.

Kuu aega sai elatud „kastide otsas”, kuniks mööbel kohale jõudis. Kuna kogu ehitusperiood oli intensiivne, siis oli üsna pea sisustuspoodidest vägagi kõrini. Kodu kujundamisse pandud energia ja aeg on meeletud.

Kuna Merit on musta värvi fänn, siis kujuneski musta-valge-halli kombinatsioonis elamine. Noor perenaine leiab ka, et ise tehes on need värvid turvalised ja kindla peale minek, värvikamate värvidega oleks võinud väga mööda panna. Nüüd on hea kombineerida erinevaid asju või välja vahetada, et kodule vahelduseks uus ilme anda. Lisad näiteks ainult ühte tooni sisustusaksessuaarid ja kui ära tüütab, või uue hooaja saabudes, tood tuppa teist tooni aktsendid. Valitud värvigamma kõrvale tundus sobivat pigem minimalistlik stiil. See ei tähenda siin kodus ülimat ja puhast minimalismi, vaid just lihtsust.

Köögiga olid küll alguses värvikamad plaanid, kuid lõpuks jäädi valge juurde, et lisada veelgi avarust, tume köök oleks teinud ruumi visuaalselt väiksemaks. Nii oli ka lihtsam panna kokku kõlama avatud elutuba ja köök. Köögisaar on hea ja praktiline lahendus, tavalise laua alla oleks jäänud lihtsalt tühi ja kasutu ruum. Köögisaare sisse saab aga asju panna. Ja noorte kiire eluviis kauaks laua taha istuma ei lubaks jäädagi. Saare kohal püüavad pilku lahedad betoonist lambikesed.

Köögi tagaseina motiiv tekkis ka Pinterestist ideid otsides. Huvitav mosaiiklahendus meeldis väga ja nii joonistas Merit paberile just siia kööki sobiva kujundi. Aknalauad tegi ehitusmees lihtsast männilauast, sai need veidi kumeraks lõigatud, peitsitud ja olidki erilisemad aknalauad olemas. Lihtne!

Üheks tööks oli veel uue ventilatsiooniava tegemine kööki — see toodi korterisse eraldi, sest naaberkorteris oli varem suitsetatud ja ühisest ventilatsioonisüsteemist tuli see ka siia elamisse. Lülitid sai kogu elamisse valitud Berkeri omad, need on oma disainilt aegumatud, minimalistlikud ja stiilsed.

Tuttav metallimees tegi elutuppa ja koridori laua ning kööki riiulikandurid. Mööbel ja garderoobikapid on eritellimus. Toolidki on kodumaine (Uup Design), kuid selle kodu jaoks kujundatud disain. Vaip põrandal on Narma looming. Elutoast on praegu puudu kardinad, plaanis on siia sobitada õrna halli tooni aknakatted.

Magamistoas on seevastu korralikud pimendavad kardinad — et oleks ikka pime. Vaip on ostetud kauplusest Nord In, magamistoakapid BoConceptist. Voodi on ostetud ISKUst, see on nii mugav, et uude kohta elama asudes võtaks selle ilmselt ka kaasa.

Vannituba sai vastupidiselt muudele ruumidele tume ja sume. Seal on kergelt struktuurse pinnatöötlusega sein, mida sai ise katsetatud teha. Eks vaimusilmas oli ettekujutus olemas, aga enne ei saanud teada, kui sein valmis oli. Ja tulemusega võis väga rahule jääda.

Meriti ja Kirk-Mariuse kodu enne suurt remonti:
Kogu selle kiire ja mahuka tegemise juures soovitab Merit valgustuse läbi mõelda kellegagi, kes jagab asja. Kokkuvõttes leiab Merit tagantjärele, et kogu see ise tegemine oli väga äge kogemus. Teeks veelgi …

LOE VEEL: