Tallinna kodu asub Tiskres mere ääres ja roheluse keskel. Merel on spetsiifiline õhk. Isegi kui see on külm ja rõske, on meretuule värskus niivõrd hea. Tartu kodu asub samuti looduse keskel: Supilinnas. Kui Merilen oma kaasa Ailariga tuttavaks sai, oli kohe selge, et ühe elukorraldus hakkab kulgema pealinnas ja teisel heade mõtete linnas. Ailari kodu, äri ja vanemad on Tartus.

Aiadisainer Merilen Mentaali elu kulgeb kahe kodu ja linna vahel.

Ühe või teise kodu kasuks loobumisest pole mõtet rääkida, sest Merileni töö on jällegi 90% Tallinnas ja selle ümbruses. Seega kulgeb elu kahe kodu ja linna vahel, aga väga hästi ja edukalt. Poeg Liam käib koolis pealinnas.

Tartus oli neil kõigepealt korter, hiljem sai ehitatud praegune kodu. Valiku- kriteerium oli tore juhus: kuna Ailaril on tuttav arendaja, tekkis võimalus osta kodu botaanikaaia lähedusse. Tõe- poolest — miks mitte kolida korterist väheke rohelisemasse keskkonda, pealegi sellisesse, kus on ruumi 110 ruutmeetrit. Merilen sai projektiga tutvuda üsna algstaadiumis ja kaasaga pandi paika sobivaim planeering.

Aasiapäraste detailidega tuba teisel korrusel

Boonusena sai Merilen kujundada kogu õueala, et oleks visuaalselt ühtne ja nauditav. Siin asuvad ju vastakuti kaks ridaelamut ja kui õueala on ühine, on tervikpilt silmale ilus vaadata. Osalt rajas õueala Merileni haljastusprojekti järgi ehitaja, osalt panustasid elanikud üheskoos. Tähtis oli rajada võimalikult vähe hooldust nõudev aed, et saaks pigem ilu nautida kui kogu aeg umbrohtu korjata. Õnnestus kenasti! Vaja läks ainult head planeeringut ja teostust. Näiteks peenardel peab kindlasti olema murupiire, sest muidu ronib muru ikka peenrasse ja jäädki rohima. Samuti on vaja parajalt paksu multšikihti ja õige tihedusega taimestikku, et ei tekiks umbrohtu.

Merileni jooniste järgi tehtud praktiline riiul

Tartusse tulles ei ole küll esimene soov rohima hakata, on ju muidki tegevusi, mida heade mõtete linnas nautida. Merilen käib peenrad hooaja jooksul neli-viis korda läbi, korraga paar tundi ja sellest täiesti piisab. Pole iga nädal põõsaste vahel nokitsemist. Nii kaoks loodu mõte — pakkuda silmailu!

Kollane ja roheline

Kodu olgu soe, hubane ja kutsuv, ütleb Merilen. Seetõttu sai värvideks valitud soe kollane ja roheline.

Merilen peab end looduseinimeseks ja seetõttu on roheline ainuõige valik, sellega lihtsalt ei saa mööda panna. Valge värvi välistas Merilen kohe, sest puitmajas peab olema karakteriga elamine. Kuna kodus on suured aknapinnad, paistab rohelus tuppa. Ka maja fassaad on roheline, seega oli loogiline, et roheline jätkub interjööris, kaaslaseks soe kollane. Pea igas toas on killuke rohelist värvi, välja arvatud noorte Aasia stiilis toas.

Kahe majakompleksi vahelise õueala on Merilen kujundanud terviklikuks.

Kui talvel uksest sisse astuda, tervitab külalisi mõnusalt soe kodu, kamin või mitte. Sisustades oli ka valgustus tähtis, sest pimedal ajal värvid valguseta ei toimi.

Elamisse sisenedes hakkab silma seinasuurune eritellimusena valminud peegel, mis saadi siia suurte ponnistustega. Erilise peegli mõte oli jällegi üsna praktiline: muuta elamine visuaalselt suuremaks. Seetõttu telliti kindlate mõõtudega peegel, millesse olid ülitäpselt tehtud augud dekoratsioonvalgustite jaoks. Ümber sai pandud tavalised liistud ja need ära värvitud ning raam oligi valmis. Uhke ja kõnekas!

Soe ja päikeseline esik. Suur peegel teeb kitsa ruumi palju avaramaks.

Trepi puhul mängis rolli kvaliteet ja õhulisus. Väiksesse ruumi on treppi keeruline paigutada. Oli vaja põhjalikult läbi mõelda, et poleks nagisev, liiga suur ega kinnine, vaid just avatud. Ka trepialune on lahtine ja õhuline. Sinna paneb Merilen pimedal ajal kaunid küünlahoidjad, mis toredalt valgust peegeldavad. Tulevikus tahaks ta sinna rajada taimeoaasi, aga selleks tuleb hoolikalt valida taimed, mis pimedust ei karda.

Praktilise loomuga kappi otsiti trepi kõrvale kaua. Seal ta nüüd on!

Nurgas olev kamin telliti Kaminakojast. See on piisava suurusega ja paistab kätte igast suunast. Valgustite puhul oli oluline vorm — et oleks veidi ovaalne ja sobiks kaminaga. See õige leiti valgustisalongist Hektor Light. Läbiv joon on tume, pruunika alatooniga värvitoon, millesse sulandub kenasti ka TV-osa, mis tavaliselt kipub kodudes võõra elemendina esile kippuma.

Köögikapil on koha leidnud reisimeened. Lauda katab Valhalla Livingu loodusest inspireeritud laudlina.

Halli ja rohelist värvi köögi disainis Merilen, mööblifirma pani selle kokku. Ka lükanduksed, ülemise korruse riiul ja kirjutuslaud on Merileni disainitud. Jällegi tuleb mängu soov ja kvaliteet. Kui ikka hingega asjale läheneda, siis soovid parimat. Eriti oma koju! Ailar andis disainimiseks vabad käed. Merilen pole küll sisekujundust õppinud, kuid kunstiga tegelemisest on külge jäänud paras- jagu teadmisi ning on ka kompositsiooni-, värvi- ja ruumitaju. Ja selleks et lahendus oleks omanäolisem, sai ka killuke fantaasiat sisse pikitud. Näiteks võib tuua vannitoa väiksed plaadid, mis loovad erilise mustri, ja tualeti pilttapeedi — Merilen on kogu elu fotograafiaga tegelenud ja see tundus hea valik. Kuna tualett on tilluke, oleksid lihtsalt neli seina ahistavana tundunud. Seetõttu pandi seina suur Hiiumaa mereranna motiiv. Peegel teeb ruumi veelgi avaramaks.

Killuke Hiiumaad seinal

Laudlina seinal

Siin kodus on palju kunsti. Teleri kohal rippuv teos on pärit Madeiralt. Reisil olles meeldib Merilenile ja Ailarile mõnest kohalikust galeriist läbi astuda, et saada paremini aimu sealsetest traditsioonidest, eluolust, kunstist ja kultuurist. Kui silma jääb mõni taskukohane ja inspireeriv teos, ostetakse alati midagi kaasa. Nad pole kunstikollektsionäärid, olulised on hoopis tunded, mis teosega koju kaasa tulevad. Merilen hindab modernset ja värvikat, natuke abstraktsemat kunsti, Ailarile meeldivad pildid kodumaast.

Elutoas on seinal uhke Malaisiast pärit laudlina, mille Merilen otsustas ära raamida ja seinale riputada. Kokkuvõttes on raam viis korda kallim kui lina ise, kuid efekt on väga hea, luues kauni harmoonia.

Kodu olgu soe, hubane ja mõnusates toonides. Väiksesse elamisse sobib õhuline trepp.

Elutoas hakkab silma klaasustega Rumeenia päritolu kapp, mis on seest üht ja väljast teist tooni värvitud. Hea leid ja idee! Diivanit valides oli oluline, et see oleks ameerikalikult pehme. Käidi mitmes salongis ja istuti kümnetel diivanitel. Sobiv leiti lõpuks Iskust. Diivan telliti just endale sobivas rüüs.

Malaisiast toodud linik leidis koha hoopis raamis ja seinal.

Merilen usub, et kodu on hea ja lihtne kujundada, kui sulandada sarnaseid toone ja tuua aktsendiks mõni kontrast. Seda reeglit järgides ei saa eriti mööda panna. Muidugi tasub värvivalikul jälgida sooje ja külmi toone, käia värvinäidistega eri valgustes ja vaadata, mis omavahel toimib.

Veel üks Merileni veidi teistmoodi mõte teoks saanuna: plaatidest võib moodustada huvitava mustri.

Merilen õppis aiadisaini Inglismaal, mis on selleks parim koht. Oxfordi aiadisainikolledžis tudeerides veetis Merilen intensiivse aasta. Praeguseks on hobist kujunenud töö: Merilen peab oma aiandit. Muidugi ei saa aiadisaineri kodus läbi taimedeta. Kui peaks tekkima võimalus ehitada maja, oleks seal kindlasti üks aiadisaineri unistusi: talveaed.

Katsetused taimedega

Merileni Tallinna kodus on üle 50 toataime. Tartu kodus tuleb leppida vähematega, sest toataimed vajavad hoolt ja hellust tihemini, kui Merilen seal jagada jõuaks. Paljud taimed on Merilen ise seemnest kasvama pannud. Seemneid on ta toonud Sri Lankalt, Balilt, Californiast, Tenerifelt jm. Talle meeldib taimedega katsetada. Mõni taim ei lähegi õitsema, kuigi peaks. Nende puhul saab juurde uurida, mis puudu jääb. Mõni taim ei hakkagi kasvama — ju siis peab nii olema. Üks troopiline taim kasvas aga pöörase kiirusega, visates nädalas meetri jagu pikkust. Merilen istutas teda järjest suuremasse potti, kuni kaunis punaste õitega taim ulatus lõpuks laeni. Siis otsustas taim mitte kasvada, aga taimepojakese sai Merilen sealt küll.

Merileni loodud pilkupüüdvalt kaunis haljastus tervitab juba korter- elamu eesõues.
Kui Merilen peaks kunagi Tartu kodust ära kolima, võtaks ta kaasa kunsti. Ja söögilaua laudlina — see on kohaliku Valhalla Livingu loodud kaunis laua- kate, mis tekitab kolmemõõtmelise efekti. Tükike loodust, mis on niivõrd õnnestunult interjööri toodud, kiidab Merilen. Ennast väga asjades kinni olevaks Merilen ei pea. Kui on vaja liikuda, tulevad ka uued ideed ja mõtted. Sünnib midagi uut ja teistmoodi.

Lugu ilmus esimest korda LP-s 11. novembril 2017.

LOE VEEL: