Kuna korter oli ostes elamiskõlbmatu ja vajas esialgu väga palju lammutamist, siis oli ka aega, et hoolikalt mõelda, millist kodu luua. Kodu pidi tulema eelkõige pererahva nägu, nende soovide ja mõtete järgi. Näiteks oli sooviks säilitada vanad palgidetailid ja ka punastest savitellistest korstnajalg, mis tekitavad hubasust ja maakodu tunnet.

Kindlasti ei soovinud noored kasutada kõrgläiget ega ultramodernseid sisustuslahendusi, mis kiiresti ajale jalgu jäävad. Pikalt internetis kolades sattus ette mööblitootja Wesse, kelle portfoolio oli täpselt sobiv. Kuna kogu tööprotsess sujus niivõrd positiivselt, siis jõudsid nende koju ka Wesse disaineri Liis Saare loodud köök, vannitoa valamukapp ja esiku garderoob. Köögi- ja vannitoakapid tasapind on tehtud Ukraina tammest.

Foto: Katrin Raudvee

Liis soovitas valida köögi seina mõni detailide või mustriga tapeet. Sellest arenes hoopis mõte teha seinale Stencilit seinašabloonidega tumehallikad käbid, mis loovad kööki natuke elulisema õhustiku.

Nüüdseks on korteris ka saun, mida seal esialgu ei olnud. Kuna Ivo on suur saunasõber, siis see oli üks esimesi mõtteid, mis kindlasti peaks väikeses korteris siiski olema. Pesuruumis olid oluliseks mugavus ja funktsionaalsus, nii sai duširuum tehtud võimalikult mõnus ja lai. Näiteks muudab klaassein selle visuaalselt suuremaks ja avaramaks. Vannitoa põranda idee tuli Pinterestist, kus korteri ehituse ajal sai ikka omajagu palju tunde veedetud ja inspiratsiooni ammutatud. Juhuslikult sattusid Kaari ja Ivo piltide peale, kus oli kasutatud kärgplaate. Need hakkasid väga meeldima ja nii valmis selline põrand.

Vannitoa valamukapi puhul oli tähtis mahutavus, seega sai sinna disainitud võimalikult sügavad sahtlid, et kõik pudelid saaks asetada püstisesse asendisse. Kuna Tartus on vesi vägagi lubjane, siis ei olnud mõtet tumedaid plaate kasutada. Valituks osutusid marmorimitatsiooniga plaadid, millelt ei ole veepiisku jms niivõrd hästi näha.

Foto: Katrin Raudvee

Keerukas oli ehituse puhul juba esialgne etapp, kuna terve korter tuli välja lõhkuda nii, et vahepeal oli seal lihtsalt muldpõrand, kust kaevati ehitusjärgus suuri maakive välja. Lisaks polnud esialgu korteris kanalisatsiooni ja ka elekter oli esialgu vaid ühe-faasiline. Samuti on mitmed seinad ja nurgad ebakorrapärased või vildakad (vana puitmaja rõõmud), mis ehitusmeeste töö paljuski keerulisemaks muutis.

Üldse oli kogu korteri sisustamine keerukas, sest ruumi on niivõrd vähe — 33 m2. Kuna Ivo on pikka kasvu, siis oli näiteks raske leida sobivat nurgadiivanit, kus saaks päevasel ajal mõnusalt istuda ja öösel ka laiutada.

Pidi arvestama ka tehnikaga — see pidi ära mahtuma nii, et see silma ei riivaks ega liikumisel ette jääks. Nõndaks ongi näiteks pesumasin ja –kuivati paigutatud üksteise otsa esiku garderoobi. Köögis on ühe tasapinna all nõudepesumasin.

Foto: 2 x Katrin Raudvee

Ka küttesüsteem vajas läbi mõtlemist ja nii sai vana ahi välja lõhutud ning asendatud pelletahjuga, mis kütab kogu elamise põrandat.

Ruumide planeerimisel lähtusid noored eelkõige sellest, et korter saaks võimalikult avar ja heledates toonides. Seega saigi seinavärv valitud natuke kreemisem kui valge, kontrasti loomiseks valiti täispuidust tammeparkett ja puidu imitatsiooniga kivipõrand. Aktsendiks maalähedased detailid ja hõng.

Foto: Katrin Raudvee

Sisustust on ostetud erinevatest kohtadest: Smegi külmkapp ja segisti, IKEA kraanikauss, vannitoa valamu leidsid nad Decorast — seisis see pikalt poes üksinda ja kurvalt, kuid Kaari ja Ivo koju lõpuks läks. Vannitoatarvikud on Tartu Kaubamajast ja H&M-i koduosakonnast. Padjad ja küünlaalused elutoas on samuti H&M-i koduosakonnast, lambanahad on jõuludeks pere poolt saadud. Elutoas olev kapp on pärit ON24-st — selle puhul oli tähtis, et oleks näha nii puitdetaile kui ka heledat tasapinda.

Pardisulgedest lambid on pärit Kopenhaagenist pärit firmalt Vita. Ka neid lampe silmas pererahvas Pinterestis ringi kolades. Esialgu oli mõte kasutada vaid ühte suurt lampi, kuid lõpuks otsustati hoopis eri suurustega mängida ja telliti üks suur ja kaks väikest valget ning üks keskmine helehall lamp. Ühe lambi asemel on laes hoopis neli lampi.

Kuna see on noorte esimene ühine korter, siis oli kogu ehitus- ja disainiprotsess nende jaoks uus, huvitav ja väga õpetlik. Juba praegu teavad nad, mida uues pesas kindlasti teisiti ja veelgi paremini teha…

LOE VEEL: