Tänapäeva kiires maailmas mõtlevad päris paljud sööginõudest kui keraamilistest nõudest, süvenemata sellesse, mis materjaliga ühe või teise taldriku puhul täpsemalt tegu. Peaasi, et nõu oleks ilus ja passiks ka kodusesse interjööri. Ega see lähenemine ka otseselt vale pole, kuid kui soovid, et serviis säiliks nägusana kauem (ilma, et seda iga paari aasta tagant vahetada tuleks), pead süvenema ka selle koostisesse.

Portselan

Portselannõu tunned ära selle läbikumavuse järgi. Aseta taldrik vastu valgust ja näed, kuidas see kergelt läbi paistab. Ka toob portselannõu kuuldavale meeldiva kellukese heli, kui seda toksida. Teistel keraamilistel nõudel seda omadust pole.

Värvuselt on portselan kas valge või kreemikas, mida saad kergesti kontrollida eseme põhja pealt, kus on sageli ilma glasuurita kare rant. Seda ei saa aga võtta ainsa näitajana, kuna ka paljud fajanssnõud on põhjast valged nende koostises kasutatud valge savi tõttu.

Ehkki portselani on eri liike (olenevalt materjali täpsest koostisest ja põletustemperatuurist), iseloomustab portselannõusid üldiselt suurem vastupidavus ja pikaaegsus. Tänapäevased portselannõud on kuuma-, külma-, mikrolaineahju- ja nõudepesumasinakindlad. Erinevalt teistest keraamilistest nõudest ei pure neid ka ajahammas — glasuur ei tuhmu ega pragune isegi pikkade aastate jooksul.

Fajanss

Kõik ülejäänud keraamilised nõud võib liigitada fajansi alla. Ehkki ka nende seas leidub erineva vastupidavusega isendeid, jäävad need tugevuselt portselanile siiski alla. Fajanssnõude materjal on poorsem ja pehmem. Seetõttu on ka glasuurimõrad ja muud täkked kiiremad tulema.

Erinevalt portselanist ei kuma fajanss läbi ega too kokkupuutel kuuldavale iseloomulikku kellukeselaadset heli. Fajanssnõud on sageli üleni värvilised. Võid olla kindel, et see punane valgete mummudega kruus, mis sul köögikapis seisab, on fajansist.

Kui rääkida veel portselani ja fajansi erinevustest, siis, mis seal salata, üks suurem erinevus on ka hind. Fajansstaldriku võid kätte saada juba mõne euroga, samas analoogse portselantaldriku hind küündib pigem mõnekümne euro kanti.

Aga kui mul pole raha kallite portselannõude ostmiseks?

Olgu öeldud, alati pole portselannõude ostmine ilmtingimata vajalik ega isegi mõistlik. Kui plaanid uue serviisi soetamist, mõtle läbi selle kasutuskoht ja -sagedus. Kindlasti pole mõtet osta portselanserviisi suvilasse ega ajutisse elamisse. Kui soovid endale üht efektse mustriga kruusi, millest mõnikord raamatu kõrvale teed rüübata, võib see olla vabalt fajansist.

Kui aga ihaldad endale terviklikku nõudekomplekti, mis teeniks sind muretult veel aastaid, on mõistlik langetada otsus portselanserviisi kasuks. Kõiki nõusid ei pea kohe välja ostma. Alusta ühest tassist, või osta kuuene komplekt ja lase endale ülejäänud osad tähtpäevadeks kinkida! Või kogu neid ise rahulikult pikema aja jooksul.

LOE VEEL: