Valge jõuluseade juures nimetab Peter erilisena roosioksi, mis on naiselikult kaarjad ja õrnad. Lisavad paraja annuse elegantsust ja omapära ning õrnalt kaardus küünlad sobivad nendega hästi kokku.

Rotermanni kvartalis oma lillepoodi pidav Peter on Meriti sõnul suurem kunstnik ja naine laseb mehel vabalt tegutseda. Nii sünnivadki kodukaunistused Peteri ideedest. See toimib nende kodus kõige paremini. Loomingulise inimesena mõistab Merit väga hästi seda, kui loojal on selge pilt silme ees või idee peas, siis ei tasu sekkuda. Kaks kaptenit laevas ei ole hea!

Kui rääkida dekoratsioonidest, siis armastavad mõlemad luksuslikku ja romantilist stiili. Mida rohkem, seda uhkem, aga muidugi hea maitse piirides.

Jõuluehted on siin peres enamasti igal aastal samad, vahel ostetakse mõni uus juurde. Nii ei saa öelda n-ö elavate, lilledest jms valmistatud jõulukaunistuste kohta. Need on igal aastal värskemast värskemad ja oma nägu. Näiteks eelmisel aastal tegi Peter kaunistuse hoopiski laua kohale lampide peale. Värviks oli siis punane ja kaunilt hõljus see söögilaua kohal.

Meritile meeldib eriti valge ja kuldse kombinatsioon, see loob helgema meeleolu ja avarama tunde. Jõuluvärvidest lisab Peter kuldse ja valge kõrvale omalt poolt punase.

Trende Peter oma töös ei järgi, sest soov oma kodu kujundada tuleb inimese seest ja sõltub kodu olemusest. Seega ei tasu siin sisustussuundadega üle pingutada. Merit lisab, et tegelikult ei suuda me ju igal aastal viimase moe järgi kodusisustust osta. Tuleks leida endale südamelähedane stiil ja kujundada kodu selle järgi. Peter leiab, et ilu on teema, mille üle väga vaielda ei saa. Ja kui on soov trende järgida, siis saab kõige lihtsamini väikeste elementidega värskust sisse tuua.

Peter isegi ei tea, mis värvid olid kõige moodsamad sel aastal või millised on need tuleval aastal. Tuleks järgida oma südamesoovi ja nautida ilu oma ümber. Olgu see siis mistahes toonides. Muidugi tuleb ta alati vastu kliendi soovidele — olgu kompositsiooni põhitooniks kollane, lilla või valge värv. Mis on küll talle kui floristile tähtis — tema käe all sündivate seadete komponendid on kõik pärit loodusest või värsked, tellitud otse Hollandist. Kunstlilli Peter oma töös ei kasuta. Ka jõulupuu nende kodus on olnud alati ehtne.


Huvitav on veel seegi, et Peteril on kogu loodava kujunduse idee peas — paberile paneb ta vaid väga suured projektid, kus on vaja väga täpselt arvutada kogused. Tänavune kodukaunistus paberit ei vajanud.

Uurides jõulutraditsioonide erinevuste ja sarnasuste kohta Eestis ja Hollandis, siis selgub, et kõige püham on Hollandis 25. detsember. Sellele eelnev päev on aasta kõige kiirem floristile, sest Hollandis on tavaks kasutada jõuluseadetes just värskeid lilli. Ka vaasid täidetakse värskete lõikelilledega. Kõik tellitakse floristilt. Kuused ehitakse samuti külluslikult. Peter imestas kunagi meie jõulupuude üle — nii vähe ehteid! Kui juba kuusk pühadeks tuppa tuua, siis see ka kauniks ehtida. Pühi peetakse Hollandis alati pere keskel, nagu Eestiski. Kingitusi jagatakse lastele aga hoopiski 5. detsembril Sinterklaasi ehk püha Nicholase päeval.

Mõned soovitused Peterilt kodu kaunistamisel pühade ajal — mida teha ja mida mitte:

1. Väikegi lauakaunistus võib olla luksuslik ja pilkupüüdev! Selleks ei pea kulutama palju raha — vaata kodus ringi, mis juba olemas on ja loo sellest midgi kaunist. Kasuta fantaasiat!
2. Püüa hoida ühte joont ja stiili.
3. Mõtle läbi värvid — ühtne värvikombinatsioon annab kauni tulemuse.
4. Kui juba jõulupuu kaunistada, siis uhkelt — 2,5 jõuluehet ja poolik paberist jõulutäht ei tee puud kaunimaks. Sel juhul piirdu näiteks elektriküünaldega või naudi puud tema eheduses ja roheluses.

Ja veel nõuandeid Peterilt. Mõtle märksõnadele, mis aitavad kujundust luua — mida jõulud sulle tähendavad, mida sa tähistad?

  • Usk
  • Valguse tulek — päevad pikenevad
  • Pereväärtusi
  • Armastust
  • Tagasivaatamist tehtule
  • Leia enda märksõna!
  • Kõige põhilisem on nautida seda, mida sa teed. Hinda neid kauneid momente!

LOE VEEL: