Talveaeda sobivaid taimi on seinast seina: orhideedest ja kannatuslillest kuni sulgvõhikute ja sukulentideni. Milliste taimedega võiksid aga oma talveaia sisustada?

Taimede õige paigutus on väga oluline

Taime asukoht talveaias sõltub palju enamast kui pelgalt esteetilisest ilust. Tähtis on, et taim saaks aasta läbi piisavalt valgust ja sooja, sest nii püsib taim elutervena. Kuna talveaias on rohkelt suuri aknaid, siis valgusest seal puudu ei tule. Seetõttu on paigutamise osas vabadust rohkem. Mõned toataimed kasvavad paremini otsese päikesevalguse käes, teised vajavad pigem varjulisemat kohta. Näiteks kummipuule sobib paremini varjulisem nurk, ent sukulendid — nagu havisaba — kasvavad igal pool.

Foto Unsplash

Õige lillepott

Taimele on tähtis valida õiges suuruses pott. See annab talle võimaluse kasvada ja juurtel on piisavalt ruumi. Samas on pott ka sisekujunduslik element, mistõttu võiksid valida lillepotid, mis sobivad nii üksteisega kui ka interjööriga.

Tumedad ja läikivad potid sobivad modernse ning minimalistliku stiiliga talveaiaga. Roostekarva ja terrakota toonis potid sobivad aga maalähedasemat stiili talveaiaga. Näiteks kui soovid Vahemere stiilis sisekujundust, eelista silmapaisvate mustritega erksates toonides potte. Pisikesed rippuvad potid, millel on geomeetriline stiil, sobivad hästi sukulentidele ja epifüütidele ehk taimedele, mis kasvavad teisel taimel teda kahjustamata.

Leia endale sobiv talveaia stiil

Talveaia sisustamine toataimedega ei tähenda tingimata ruumi täitmist liigse rohelusega. Loomulikult võib selline stiil sobida näiteks siis, kui eesmärgiks on luua võimalikult troopiline talveaed. Üleliia suur hulk taimi võib talveaia stiili aga ära kaotada. Seetõttu on oluline, et taimede, ruumi ja lillepottide värvus ning stiil sobiks omavahel hästi kokku. Näiteks modernses talveaias on pigem vähem taimi, kuid need on hoolikalt valitud ja sobivad ideaalselt kokku talveaias oleva mööbli ja ruumi värviga.

Foto Unsplash

Soojus ja niiskus

Mõned siseruumitaimed kasvavad hästi keskmise või erksa valguse käes, ent teised aga vajavad vähem päikesevalgust. Olulisel kohal on ka õige soojuse ja niiskuse hulk, sest nii püsivad taimed elutervetena. Eriti tasub sellele tähelepanu pöörata talvekuudel, kui välistemperatuur langeb ja päikesevalgust on vähem. Seetõttu võiksid mõelda talveaeda eraldi soojusallika paigaldamisele, mida saad kasutada, kui õues kisub ilm külmaks.

View this post on Instagram


A post shared by Leaf Supply (@leaf_supply) on Feb 23, 2019 at 2:01pm PST


Visuaalne rohelus

Võib-olla pole tahtmist talveaeda roheliste taimedega üle küllata, kuid soov roheluse järele on siiski olemas. Sel puhul võid kasutada näiteks taimemustriga mööbliriiet või tapeeti, mis muudab ruumi looduslähedasemaks. Kui akende taga on rohkelt puid ja põõsaid, siis vahel piisab sellestki, sest soojal ajal on puud lehes.

Allikas: decoist.com

LOE VEEL: