Valamu on kõige kasutatavam objekt vannitoas, kui võtta arvesse nii käte-, hammaste- kui ka näopesu. Võib öelda, et selle kasutamine on lahutamatu osa meie igapäevasest elust.

Hea valamu peab olema funktsionaalne ja lihtne puhtana hoida. See ei ole oma omaduselt objekt, mida tihti välja vahetatakse, vaid pigem pika kasutusajaga toode, mistõttu soovib klient soetada töökindla lahenduse, mis on püsiv. See on üks põhjus, miks valamu peaks olema vannitoas kasutajale lihtsasti ligipääsetav, esteetilist naudingut pakkuv ning mugav kasutada.

Premium-klassi tooted liikumisraskustega inimestele

Üliõpilane Siim Jesper Varblane arendas koostöös ettevõttega välja uue valamulahenduse, mille tegemisel lähtuti kasutajakesksest disainist. Põhjused, miks tootjal on huvi arendada uut toodet, ei toetu ainult müüginumbrite suurendamisele ja statistikale. Balteco soovib pakkuda premium-klassi tooteid ka inimestele, kellel poleks uute lahendusteta võimalik neid kasutada. See on ühtlasi põhjus, miks uue toote loomisel on lähtutud universaalse disaini põhimõtetest.

Valamu loomisel on mõeldud kasutajatele, kelle füüsiline puue ei takista neil vannitoas valamut iseseisvalt kasutamast, kuid kelle liikumisvõime on piiratud. Ratastoolikasutaja probleemiks vannitoas on ligipääs, mistõttu peaks objektide paigutus olema läbimõeldud ja kasutajasõbralik. Ratastoolikasutajale kohandatud vannitubade või disainitud erilahenduste üheks tähtsamaks parameetriks on objektide kõrgus kasutaja suhtes, mis on valamu puhul ülioluline.

Universaalne valamulahendus peaks pakkuma kasutajale järgnevaid võimalusi:
- pind, millele toetuda;
- koht, millest kinni haarata;
- piisav jalaruum;
- avar tööruum;
- lai ja stabiilne tööpind;
- toetuspind küünarnukkidele.

Loodud lahendus on mõeldud seinale kinnituma ja erineb seega teistest Balteco toodetud valamutest. Sihtgrupi omadusi arvestades on see aga mõistlik valik, jättes valamualuse ruumi vabaks.

Üliõpilase töös välja pakutud lahenduse tootmiseks on vaja ehitada kaks vormi. Ühe vormi abil saadakse pind, millest saab valamu kauss ja tööpind, ning teise vormi abil keerdpind, mis jääb kasutaja ja valamukausi vahele. Kui mõlemad pinnad on valmis, liidetakse need hiljem kivimassiga omavahel kokku ning viimistletakse.

Sobib ka tavakasutajatele

Valamu puhul on lähtutud eelkõige liikumisraskustega inimeste vajadustest ja probleemidest, kuid ei saa jätta kõrvale ka tavakasutajaid, kellele see lahendus sobida võiks. Siinkohal on välja toodud võimalikud lisalahendused, mida tootega koos edasi arendada. Näiteks võiks loodud lahendus sobida ka ruumi, kus veeühendus on põrandal, mille jaoks oleks vaja valamule pikemat jalaosa. Lisaks valamul olevale ruumile võib pakkuda kliendile lahendust, kus valamu on integreeritud tööpinnaga või arendada versiooni, mis on kombineeritud mööbliga, et kasutaja saaks oma hügieenitarvikuid mugavamalt hoiustada. Lisavarustusena sobiks valamu kõrvale peegel, mille asetust saaks kasutaja reguleerida vastavalt vajadusele, ning segisti, mis käivitub anduri peale või on disainitud spetsiaalselt puudega inimestele. Uue, peagi valmiva valamu kohta saate lisa küsida, kirjutades info@balteco.ee.

Jaga
Kommentaarid