Kohvimasin

Kõik, kellel on kodus kohvimasin, võiksid seda nädalas korra pisut põhjalikumalt puhastada. Kohvimasina eemaldatavaid osi (kann, filtrikorvike jt) tuleks pesta sooja vee ja nõudepesuvahendiga, et puhastada need kohvist ja õlistest jääkidest. Need kohvimasina osad sobivad ka reeglina nõudepesumasinas pesemiseks. Lisaks tõmba lapiga üle soojenev alus ja kohvimasina väline pool. Üks hea nipp on jätta veeanuma kaas lahtiseks, kuna suletud kaanega võib seal tekkida tõeline bakterikoloonia.

Prügikast köögis

Kui oled prügikotile just sõlme peale teinud, siis puhasta vahelduseks ka prügikast nii seest kui ka väljast. Kõige mugavam on seda teha seda dušinurgas sooja vee, svammi ja nõudepesuvahendiga. Kui võimalik, lase sellel päikese käes kuivada — UV kiirgus teeb säru viimsetelegi sinna pesa teinud bakteritele.

Nõudepesumasin

Kuna nõudepesumasinad on erinevad, siis loe enda nõudepesumasina kasutusjuhendit ja järgi sealseid juhiseid. Tavaliselt aitab see, kui paned masina mustade nõudeta käima võimalikult kõrgele temperatuurile pikemaks ajaks.

Köögikubu

Pliidi kohal olev õhupuhasti vajab ka aeg-ajalt puhastamist, sest sinna koguneb aja jooksul rasva ja tolmu. Eemalda rest ja leota seda pisut kangemas vee ja nõudepesuvahendi lahuses, hiljem saad tülika mustuse maha hõõruda nõudepesuharjaga või mõne karmima käsnaga. Mitte-eemaldatavad osad võiks üle tõmmata mikrofiiberlapiga.

Ukselingid ja lülitid

Kasuta puhastamiseks niisket lappi ja äädikalahust. Võib lahusesse lisada ka paar tilka eukalüptiõli, sest see jätab igasse ruumi meeldiva lõhna.

Vannitoatarbed ja –kapid

Vannitoatarbed nagu seebialus ja –dosaator, hambaharjatops ning muu taoline vajab samuti puhastamist. Pime ja niiske vannituba on bakteritele suurepäraseks pesitsuspaigaks ning just seetõttu vajab iga pisemgi detail selles ruumiks lisatähelepanu. Mõistlik oleks lapiga üle käia ka vannitoakappide sisu, sest see kipub paljudel jääma tavapärastest koristusrituaalidest välja.

Pesumasin

Puhasta masinat väljast niiske lapiga. Sisu puhastamiseks uuri aga kasutusjuhendit ja järgi sealseid juhiseid. Kui pesed riideid enamasti jaheda veega õrna pesu režiimil, siis on mõistlik teha üks keedupesu, sest kuum vesi eemaldab masinasse kogunenud õlid ja rasvad.

LOE LISAKS: