Arhitektide Johannes Krohne ja Bernhard Kurzi sõnul oli sisekujudnusprojekti üks lähtekohti korteri kaasajastamine ning samal ajal säilitada algupärane ilme ja meeleolu.

Korteri põhiplaani muudeti võimalikult vähe, säilitati mitmeid originaalelemente, sisseehitatud mööblit ja viimistlusmaterjale. Kõik põrandamaterjalid interjööris on samuti algupärased ja hoolikalt restaureeritud.

Köögis eemaldati algupärane teenija- ja söögitoa vaheline sein - köök muutus avaramaks ja tänapäeva vajadustele vastavaks. Vana seina asukohta praeguses interjööris markeerib maleruudulise kahhel- ja parkettpõranda vahele jääv puittala.

Köögi keskmeks on tugev saar, mis sisaldab praktilisi sahtleid, riiuleid, pliiti ja ahju. Köögisaare üks osa toimib ka söögilauana. Akende all jooksvad kapipaneelid on maja algupärased. Köögi kahhelpõranda alla paigaldati remondi käigus põrandaküte.

Saare kohale lakke on kinnitatud geomeetrilistest vormidest koosnev avatud riiul, mis toimib omamoodi kunstiteosena.

Pildi paremal pool näha olev sisse-ehitatud kapp on 1931. aastast pärit originaal.

Köögi ühes seinas on praktiline kapipind, mis sisaldab kraanikaussi ja tööpinda. Tööpinna taga on ruudumotiividest koosnev riiul.

Nutikas lahendus on köögi tööpinna taga paiknev lahtine riiul, mida saab köögi esikupoolsest seinast täies ulatuses välja tõmmata.

Riiul sobitub kenasti esikukappide vahelisse süvendisse.

Esik on ruumikas ja minimalistlik, kus pääseb kaunilt mõjule korteri algupärane kalasabaparkett. Peegel peidab enda taga säilituskappi, kus paiknevad korteri tehnosüsteemid.

Esiku stiilne lagi.

Laiendati ka pesuruumi esikute arvel. Korteri ühe vannitoa peegelseinas on uks, mis eraldab pesuruumi raamatukogust. Nii oli see ka algselt ja korteriomanike soov oli see alles jätta.

Vaade samast vannitoast ukse poole. Hall kunstkivist (terazzo) põrand mõjub stiilselt ja seda on kerge puhtana hoida. Vannitoas kordub mujalt korterikujundusest tuttav ruudumotiiv.

Kraanikausi raamistik toimib praktilise „nagina“ .

Teises, aknaga vannitoas loob meeleolu loomulik valgus.

Vannitoa seinal kohtab köögist tuttavat maleruudumotiivi, kuid pehmemas värvigammas.

Kõik pistikud ja lülitid on korteris ajastuhõngulised.

Elutoas on vanad peegeluksed ja kamin, mille sisu on uuendatud, kuid välimus on ikka ehe ja algupärane.

Fotod: Sorin Morar
Arhitektuuribüroo IFUB/Johannes Krohne & Bernhard Kurz
www.ifub.de