Tänu kõigile omadustele ja lahendustele on sellist kodu kerge kasutada — igale asjale leidub oma koht, minimalistikaga kaasneb kord, heledad toonid lasevad silmal ja mõttel puhata.

Lisaks mitmetele eelistele räägib stiili kasuks selle taskukohasus — ilusaid ja funktsionaalseid igapäevaeluesemeid ning mõistliku hinnaga kvaliteetseid materjale saab lubada endale igaüks, kes on nõus põhjaliku eeltööga.

Järgnevalt toome välja kaheksa viisi, kuidas enda koju skandinaavialikku interjööri luua.

1. Värv (või pigem selle puudumine)
Valged seinad ning jahehallid-ja sinised tekstiilid loovad kindlasti õige skandinaavialiku meeleolu. Üldisteks põhivärvideks on valge, beež ja hall. Küll aga kogub populaarust interjööri mõningase tugevama tooni (nagu näiteks must või kollane) lisamine. Kindlasti tasub eelistada looduslikke värve, sest tavaline poevärv sisaldab rohkelt mürgiseid orgaanilisi ühendeid (VOC), mis õhku ja tervist rikuvad. Hästi sobivad savi-ja lubivärv ning erinevad kaseiinvärvid.

Pildil naturaalse vaiguõliga valge seinavärv

2. Materjalid
Puit, puit ja veelkord puit, eelistatuna mänd või tamm. Seina võib kanda tekstuuri ja soojust — üks parimaid võimalusi selle saavutamiseks on läbi looduslike krohvide nagu savi-ja lubikrohv. Kasutada võib ka pintselrullkrohvi, millega on võimalik seina pinnale mängulist reljeefi tekitada. Kõiki looduslikke materjale (krohve ja värve) on võimalik pigmentidega tooninda, mille tulemuseks on lugematu hulk erinevaid valgeid, halle või beeže.

3. Vähenda aksessuaaride arvu toas ja vii ornamentalistika oma kodus miinimumini!

4. Ole keskkonnasõbralik — taaskasuta, värskenda, restaureeri, eelista looduslikke materjale sünteetilistele ning soojusta kodu korralikult!

5. Rohkelt valgust
Skandinaavia stiilis interjööri puhul on valgus(disain) väga oluline. Nii nagu Skandinaaviamaades, elame meie Eestis pikki kuid pimeduses, seega päikesevalgus ja värske õhk on kujunduses hinnatud elemendid. Suvisel ajal kasuta võimalikult vähe (või valgust läbilaskvaid) kardinaid. Pimedamaks perioodiks varu endale topeltkardinad, et päeval päikesevalgust maksimaalselt tuppa lasta. Siseruumide valgustamiseks kasuta ühe valgusti asemel mitut erinevat valgusallikat. Soeta endale põranda,- laua- ja seinalampe. Nii on toad igal tasandil valgustatud ning erinevate valgustite tugevused ja asukohad tekitavad toredaid varjudemänge.

6. Toataimed
Peaaegu igast skandivaavia kodust leiab vähemalt ühe toataime, mis enamasti on endale koha leidnud põrandal või kummutil. Värske rohelisus toob tuppa värvi ja elu. Suuremad taimesõbrad peaksid aga tähele panema, et taimedega üle ei pingutataks ning kasvuhoonelikku muljet ei loodaks.

7. Looduslikud elemendid
Lisaks puidule võib näiteks kasutada ka paekivi elementi või põletamata käsitöötelliseid (efektseinana).

8. Vorm
Skandinaavia stiili puhul on vormid konkreetsed ja jooned puhtad. Erinevaid valgeid, heledaid vorme ja kujundeid saab omavahel kergemini sobitada kui tugevaid ja kontrastseid.
Maitseka ja ilusa kodu viimistlemiseks ning kujundamiseks täppisteadust vaja ei lähe. Endale tuleb aega võtta ja lahtise pilguga erinevaid võimalusi kaaluda ning katsetada!

Allikas: Safranblogib