Kust tekkis idee just selline MALE teha?
Kaks aastat tagasi tuli Nick Rawcliffe, tunnustatud Inglise tootedisainer, Disainiöö raames Eestisse ja me sattusime minu stuudios rääkima. Tal oli idee teha teistmoodi male ja ta otsis just parasjagu kedagi, kes oskaks teostada toote nahaga seonduvat osa. Kuna mulle Nicki algne mõte väga meeldis, siis ma haarasin võimalusest kinni, hakkasin ideega katsetama ja pakkusin talle erinevaid lahendusi. Sellest hetkest oleme toodet koos arendanud. Enamjaolt kirjutame e-meile ja räägime Skype’is ning saadame pilte ja tööproovidega pakke, kuid ühe korra saime kokku ka Londonis. Siis oli väga hästi näha, kuidas ühes aegruumis töötamine on palju efektiivsem, kuna suutsime paari tunniga teha sama palju tööd, mis muidu oli võtnud kuid.

Kui kaua kulus aega ideest teostuseni? Kas selle aja jooksul sai MALEt täiustatud-muudetud?
Disainiprotsess kestab tegelikult senimaani, kuna järgmisel kuul peame male tootmisse saama ja sellega seoses võib veel tehnoloogia osas midagi muutuda, kuid esimese näitamiseks kõlbava prototüübi saime valmis poole aastaga. Eks see kahe riigi vaheline suhtlus interneti teel paneb omad piirid ette. Tööprotsess on väga kerge aeglustuma, kuna meil mõlemal on mitmeid muid projekte käsil. Õnneks oli Nickil aga tookord vaja minna New Yorki disainimessile ja see oli hea daatum, milleks pidime prototüübi valmis saama. Usun, et töötame malega veel aastaid edasi, sest kindlasti saame kasulikku tagasidet ka neilt, kes seda mängima hakkavad. Praegu oleme neid müünud vaid üksikuid, kuid just eile sain Nickilt kirja, et internetipood Bespoke Global võttis male müüki, seega me peame kiirelt tootmisega alustama. Aga mis tööprotsessi puutub, siis ega ma ausalt ei kujutanud ette, et alguses nii lihtsana näiv idee võib endas kätkeda nii palju disaini- ja tootmisprobleeme. See on mulle olnud väga hea kool. Oleme Nickiga päid vangutanud, et kuidas saab üks väike asi nii raske olla, kuid siis isekeskis nalja teinud, et kui see oleks lihtne, siis teeks seda kõik. Aga eks me oleme temaga mõlemad parajalt pedandid, seega me ei jäta jonni enne, kui oleme saavutanud meie standartidele vastava kvaliteedi.

Mis põnevat teoksil ja tulamas?
Hetkel töötame kahe järgmise lauamängu kallal. Esimesena neist tuleb turule trips-traps-trull ning peale seda Türgi tuntud mäng tawula ehk backgammon. Eesmärk on teha paljude lauamängude kollektsioon. Igasuguseid põnevaid lahendusi on mõttes, seega praegu minu ja Nicki koostööl lõppu ei paista.

Kas ja kes on disainimaailmas eeskujud-lemmikud nii meil kui ka mujal? Miks?

Nimelisi eeskujusid on väga raske eraldi välja tuua, sest neid inimesi, kes inspireerivad, on nii palju. Küll aga ei piirdu minu eeskujud vaid disainimaailmaga. Kui inimene teeb seda, mida ta armastab ning tahab seda hästi teha, siis on ta tavaliselt ka inspireeriv eeskuju, olgu selleks siis disainer, käsitööline, müüja, bussijuht või mõne muu elukutse ja ameti esindaja. Peamine on kirg ja tahe. See nakkab.

Kas oled ise suur maletaja?
Siinkohal pean kahjuks silmad piinlikult maha lööma ja ütlema, et ma ei mäleta enam, millal võtsin oma tihedas töögraafikus aja ja rahulikult malet mängisin. Väikesena oli see mul üks lemmikmängusid, kuid praegu olen kindlasti kehvapoolne mängija. Male aga iseenesest on mulle siiani üks sümpaatsemaid lauamänge, mistõttu ma ka selle projekti ette võtsin.

Mida tähendab disaineri jaoks lugejate tunnustus?
Lugejate lemmikuks valimine tuli kindlasti üllatusena, sest Bruno auhindade seas oli minu meelest nii palju tooteid, mis moodnekodu.ee kontseptsiooniga haakuvad ja on eeskujulikud hea Eesti disaini näited. Lisaks olin ma ise pigem ametis Disainiöö festivali korraldamisega ning minu peamine mõte oli, et kõik sujuks, seega mul ei olnud aega selle üle endamisi arutleda. Aga tunnustust on ikka hea saada! Konkreetse auhinna osas on aga ehk suurim väärtus see, et sain justkui heakskiidu, et oleme Nickiga õiget asja ajanud ning inimestele, kellele see toode mõeldud on, see ka meeldib ja nad tahaksid seda oma kodus näha. See teeb rõõmu ja annab jõudu jätkata.

Tuult tiibadesse Stellale!