Mariliis Kitsapea (MTÜ Eesti ReDisain): üsna kiiresti tekkis komplektile huviline ja vana mööbli uuenduskuurist sai tellimustöö ühte lastetuppa. Ette oli antud ka värvitoonid, mis minu südame rõkkama panid — palju ei ole inimesi, kes sooviksid näha oma mööbliuuenduses kärtsu punast.


Tõeliselt retrol komplektil on väga ägedad metalljalad, millelt peale puiduosa lahti kruvimist lihvisin maha veidi kooruva vana värvi.

Seejärel said toolijalad puhastatud ja krunditud Tikkurila Otex kruntvärviga. Tegemist on alküüdvärviga, mistõttu on hea tuulutusega ruum väga oluline. Värvimise ajaks oli kodumaine suvi kinkinud mõnusa ilma. Seega sai ideaalselt tuulutatud ruumiks õu, kus oli tööd teha lausa lust. Kruntvärvi kuivades lisasin metalljalgadele kolm kihti suurepärast Fusion Mineral Paint’i punast tooni.

Väikese laua plaat oli nii pisike, et tekkis kahtlus, kas tegemist oligi üldse lauaga. Mul oli üle paar liimpuidust saarepuu spooniga kaetud plaadikest, mis tundusid uueks lauaplaadiks täpselt sobivat. Kerge lihv ja viimistluseks valisin Osmo valge õlivaha. Õlivaha annab vastupidava katte ja samas hooldab puitu. Sellega töötamiseks on hea õhutusega ruum tähtis ja minu õueruumi sisse seatud pop-up töökoda sobis selleks jälle suurepäraselt. Õlivahaga töötamisel on oluline teada, et vähem on rohkem, ehk siis üle ujutada puitu sellega ei tasu, üleliigne on soovitav lapiga ära pühkida. Kui aga piisavalt õhuke kiht panna, siis järgmisel päeval on pind ilusa tooniga, siidjalt läikiv ja ülimalt vastupidav. Ja nagu ikka, tuleb õliga töötlemise juures järgida ohutusnõudeid ja asetada õline lapp otsejoones prügikasti lennutamise asemel veekaussi ligunema, et vältida isesüttimisohtu.

Tooli vineerist seljatugi oli heas korras, kuid sama ei saanud öelda istmeosa kohta. Eemaldasin kannatada saanud puiduosa. Et tegemist ei olnud painutatud toolipõhjaga, siis pöörasin selle lihtsalt teistpidi. Istmeosa ja seljatugi said kerge lihvi. Et värv kauem kestaks, lisasin kihi Tikkurila Otex Akva veepõhist nakkekrunti ning kaks kihti Fusion Mineral Paint valget värvi.

Toolipõhja kaunistamiseks kasutasin ühekordset šablooni. Šablooni abil mustri tegemisel oli palju abiks Atmosfääri-nimelise mööblivuntsimistiimi nipp, kus eelnevalt kasutatakse värvimisel juba olemasolevat tooni, et värv šablooni alla ei valguks.

Sellisel juhul ei pea nii hirmsasti vaeva nägema värvivaese pintsliga, mis muidu on šabloonimisel ülioluline. Tooli vastupidavamaks muutmiseks võib kasutada ka värvikihti tugevdavat lakki, selles töös kasutatud värvidele sobib ideaalselt sama tootja Fusion Tough Coat.

  • Eesti ReDisaini restaureerimistööde ja ümberdisainimistega saab kursis olla kodulehe või Facebooki lehe vahendusel.

LOE LISAKS: