Mariliisi sõnul pakuvadki suurimat restaureerimisrõõmu ja inspiratsiooni just lootusetus seisundis esemed, millele uus elu ja kaunis välimus anda. Muutumismängu läbi teinud lauake oli esmapilgul tõepoolest päris räbal — sellel olnud lilli oli korduvatult üle kastetud, mistõttu olid ka metalljalad üsna tugevalt roostetama läinud. Lauaplaat vajas vahetust, kuid uue puitplaadi ostmise asemel otustati loomingulisema lähenemise kasuks — et Mariliis oli parasjagu just kõrvale pannud puuriitade all toeks olnud kasutuskõlbmatud euroalused, ei olnud „pirni“ süttimiseks peas just kuigi palju vaja. Esimeseks tööks oli euroalused laiali lammutada, sobivateks tükkideks saagida ja kuivama panna. Algselt üsna nukrast materjalist vääris säilitamist tegelikult küllaltki suur osa ja väljaspoolt viletsana tunduv puit oli tegelikult päris rahuldavas olukorras, lihtsalt niiske ja määrdunud. Et Mariliis hindab ehedat vana puitu ja tema eesmärk on kasutada maksimaalselt olemasolevat ressurssi, siis teda naljalt poes uut puitmaterjali ostmas ei näe.

Kui materjal on eelnevalt valmis, on lauakesele uue elu andmine koos värvi kuivamisele kuluva ajaga maksimaalselt kahe päeva töö. Selle tööl puhul olid headeks abimeesteks masinad. Nurgasaega sai sirge lõikega lauad. Võimsa nurklihvija ja selle külge käiva terasharjaga puhastati metall värvijääkidest ja roostepudist. Lihvimismasinaga töödeldi euroaluselt eemaldatud lauad ja vineerist lauaplaat. Akutrelliga puuriti metallraami augud kinnituskruvide jaoks. Suruõhul töötav klambri- ja naelapüstol ühendas puitmaterjali vineeri külge viie minutiga. Puutööga tegelevas väikeses töökojas on vastavad abivahendid iseenesest mõistetavad, kuid töö tegemise võlu nautimiseks võib ka kõik eelkirjeldatu käsitsi ette võtta. Sellisel juhul tuleb arvestada, et metalli puhastamine saab olema kõige raskem etapp.

Puhastatud metallraami töödeldi enne dekoratiivvärvi pealekandmist kruntvärviga. Värvi osas on sobivaks lahenduseks nii pintsliga pealekantav värv kui ka aerosoolvärv. Siinses projektis kasutati täielikult kuiva kruntvärvi peal kahte kihti dekoratiivvärvi — akrüülipõhist Fusion Mineral Paint värvi. Seejärel klammerdati kokku puidust lauaplaat, mis viimistleti naturaalsest mesilasvahast ja kanepiõlist tehtud vahaga.

See trendikas diivanilaud on saadaval Eesti ReDisaini e-poes. Restaureerimisnõuandeid ja -uudiseid saab lugeda Eesti redisainerite Facebooki lehelt.

LOE LISAKS: